Milyon liranın altında konut kalmadı! Ev sahibi olmak zorlaştı!
Türkiye genelinde konut fiyatlarında yaşanan artış hız kesmeden devam ediyor. Türkiye genelinde metrekare fiyatları 8 bin lirayı, megakent İstanbul'da ise 13 bin lirayı aştı...
Konut fiyatlarında yaşanan yükselişin temel sebepleriyle ilgili açıklamalarda bulunan İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yeteri kadar arzın bulunmadığını, arsa maliyetlerinin yüksekliği ve ana ham maddedede yaşanan yükselişlerin fiyatları etkilediğini dile getirdi. Durbakayım, rekor fiyat yükselişlerinin kiralara da yansıdığına vurgu yaptı.
2020 Ocak - 2022 Nisan dönemindeki 30 aylık bir dilimde ev fiyatlarında yüzde 25 oranında bit yükselişin yaşandığına dikkat çeken Durbakayım, ""2020 Ocak ayı ile Nisan 2022 ortalamasını aldığımızda ana demir, çimento gibi malzemelerinde fiyat artışı yüzde 450 - 500 arasında. Son 8 ayda demir yüzde 400 arttı, hazır beton yüzde 478, çimentoda yüzde 516 artış yaşandı. Ortalama yüzde 450-500 gibi bir artış yaşandı" şeklinde konuştu ve ev fiyatlarındaki yükselişin malzeme fiyatlarındaki yükselişi yakalamış olmadığının altını çizdi.
Satılabilir alan metrekare fiyatının ortalama 12 bin TL olduğuna dikakt çeken Durbakayım, "Yüzde 50 ile kat karşılığı yapıldığını varsayarsak ki yüzde 50'yi geçti bu oran 12 bin TL'lik satılabilir alan maliyetiniz 24 bin TL. Yani metrekare maliyeti 24 bin liraya çıkmış oluyor" açıklamasında bulundu.
ACİLEN ÖNLEM ALINMALI
Dip noktalardan arz için fiyat yükselişlerinin bir an önce durmasının gerektiğine dikkat çeken Durbakayım, "Asıl maliyetler henüz tam olarak kira fiyatlarına yansıtılmadı" dedi ve "Bir an evvel konut üretimi için bir tedbir alınması lazım. Çünkü, yarın kiralama noktasında erişilemeyecek rakamlar olacaktır. Bu da insanları birlikte oturmaya itecektir" değerlendirmesinde bulundu.
"2004'ten önceki daire alımlarındaki imkanlar kayboldu. O noktalara geri dönebilmek için hem faiz oranlarının makul bir seviyeye inmesi lazım, hem de ikinci el piyasaları için mortgage kredisinin devreye girmesi lazım" açıklamasında bulunan Nazmi Durbakayım, "En büyük girdi olan arsa fiyatlarının daha makul fiyatlara edinilebilmesi lazım. Bunlarla ilgili planlama yapıldığında konutta ancak ulaşılabilir rakamları görmek mümkün olur" şeklinde konuştu.
Ev fiyatlarındaki yükselişte yabancıya yapılan satışın etkisinin çok az olduğuna dikkat çeken Durbakayım, "Sektörü şu an ayakta tutan yabancıya yapılan satış. Yabancı belli bölgelerden alıyor ve bu da sayıca çok fazla değil. Yabancı buradaki rakamları bildiği için aşırı bir fiyattan satmak söz konusu değil" dedi ve yabancıya satışın ev fiyatlarını yükselttiği algısının doğru olmadığının, yabancıya satışların fiyatlardaki etkisinin yüzde 4-5 olduğunun altını çizdi.