01 / 05 / 2024

Milyon liranın altında konut kalmadı! Ev sahibi olmak zorlaştı! 

Milyon liranın altında konut kalmadı! Ev sahibi olmak zorlaştı! 

Türkiye genelinde konut fiyatlarında yaşanan artış hız kesmeden devam ediyor. Türkiye genelinde metrekare fiyatları 8 bin lirayı, megakent İstanbul'da ise 13 bin lirayı aştı...



MİLYONUN ALTINDA KONUT BULUNAMIYOR

Yeni konut projelerinde yükselen maliyetler sebebiyle milyonun altında konut kalmadığına vurgu yapan Durbakayım, inşaat maliyetlerine arsa bedelinin de eklenmesiyle birim metrekare fiyatının 25-26 bin TL'ye kadar yükseldiğini belirtti. "Arsa girdisi ne kadar aşağı çekilirse o kadar makul seviyelere iner fiyatlar. Nüfusun büyükşehirlere yığılması sonucu arsa fiyatları çok kıymetli" şeklinde konuşan Durbakayım, "Gelişmiş ülkelerde dahi bu kadar lüks imalat yapılmıyor" ifadelerini kullandı. 

Milyon liranın altında konut kalmadı! Ev sahibi olmak zorlaştı! 

MARKALI KONUTLARDA ARTIŞ DAHA YÜKSEK

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da konut fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksine göre, Şubata yında ev fiyatlarındaki senelik artışın yüzde 96,4 olduğuna dikkat çeken Elmas, megakent İstanbul'da bu oranın yüzde 106.3 olduğuna, aylık bazda yükselişin ise yüzde 13.5 olduğuna vurgu yaptı. 

Elmas, Şubat ayı verilerine göre, geçtiğimiz senenin aynı ayında 3.632 lira olan Türkiye geneli ortalama metrekare fiyatının 7.965 liraya yükseldiğinin aktını çizdi. 

Milyon liranın altında konut kalmadı! Ev sahibi olmak zorlaştı! 

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Elmas, "Kur şoku, enflasyon ve faiz artışı, pandemi nedeniyle global tedarik zincirinde yaşanan bir dizi olumsuzluk sonucu emtia fiyatları aşırı yükseldi ve son olarak Rusya-Ukrayna savaşı gibi bir dizi sebepten dolayı hızla artan inşaat maliyetleri konut fiyatlarına yansıdı" açıklamasında bulundu ve konut fiyatlarının inşaat maliyet endeksinde zirvede olduğunu aktardı. "Malzeme endeksi yüzde 113.3, inşaat maliyeti yüzde 90.3 artmışken aynı ayda konut fiyatları yüzde 96.4 arttı" ifadelerini kullanan Elmas, Şubat ayında savaştan önce 750 dolara aldığımız demiri 920 dolara almaya başladık" dedi. 

Konut fiyatlarındaki hızlı artışın yabancıya satıştan kaynaklandığı yönündeki algının doğru olmadığını belirten Elmas, Yabancıya konut satışının ağırlıklı olarak 5-6 ilde gerçekleştiğini söyledi. Elmas, "Yabancıya gayrimenkul satışı, toplam satışlar içinde yıllık yüzde 4,7’lik bir paya sahip olduğundan konut fiyatlarını domine edecek bir etkiye sahip değildir. Öte yandan konut fiyatlarının sadece Türkiye’de değil tüm dünyada arttığını görüyoruz. Bunun nedeni yabancıya gayrimenkul satışı değil, arz yetersizliği, dolardaki paralel genişleme ve emtia fiyatlarındaki yüzde 300’leri geçen artışlardır." dedi

YENİ KONUTTA FİYATLAR YÜZDE 161.30 ARTTI

Habertürk'ten Cem ali Çinkılıç'ın haberine göre; kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 12.24, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.22 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 161.30 oranında nominal artış gerçekleşti.

Ev almak gittikçe zorlaşıyor! Kaç asgari ücretle ev alınabiliyor?

Konut fiyatlarındaki artış tam gaz! İstanbul'da fiyatlar 1 milyon 400 bin TL'yi geçti!

Konut fiyatları neden artıyor? Yabancıya satış satılık ve kiralık ev fiyatlarını etkiliyor mu?


Geri Dön