17 / 05 / 2024

Milyonlarca araba sahibini yakından ilgilendiren haber! Son gün 1 Ağustos!

Milyonlarca araba sahibini yakından ilgilendiren haber! Son gün 1 Ağustos!

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesinde yer alan duyuruda, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödeme detayları açıklandı.



MTV ödemeleri Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinden, İnternet Vergi Dairesi/Sık Kullanılanlar/Motorlu Taşıtlar Sorgulaması yapılarak veya gib mobil uygulaması kullanılarak kredi kartıyla yapılabiliyor. Veya anlaşmalı bankaların internet bankacılık hizmetlerinden, telefon bankacılığı hizmetlerinden ve banka şubelerinden ödemek. Son olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerini kabul eden vergi daireleri aracılığıyla ödeme yapmak da mümkün.

Geçmişe yönelik borçlar da Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden sorgulanarak yine kredi kartı aracılığıyla ödenebiliyor.

2022 Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar?

Milyonlarca araba sahibini yakından ilgilendiren haber! Son gün 1 Ağustos!

Motorlu Taşıtlar Vergisi, her araç için standart tutara sahip değildir. MTV tutarı; araç tipi, üretim yılı, silindir sayısı, ilk tescil tarihi vb. özelliklere bağlı olarak değişkenlik gösterir. MTV oranları, her sene enflasyon oranının etkisi ile değişebilen “Yeniden Değerlendirme” oranına göre hesaplanmaktadır. Bu yıl ise 2022 Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları için yeniden değerlendirme oranında indirim gerçekleştirilmiştir. Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre; 2022 MTV zammı %36,20 yerine %25 oranında uygulanmıştır.

1 Ocak 2018 tarihinden önce ve sonra tescil edilen araçlar için farklı vergilendirme kriterleri bulunmaktadır. Aracın yaşı arttıkça ve motor silindir hacmi azaldıkça ödenecek Motorlu Taşıtlar Vergisi miktarı düşmektedir. Bununla birlikte; hususi araçlar ve şirket araçları için motorlu taşıtlar vergisi tutarlarında bir değişim olmamaktadır.

1 Ocak 2018 ve Sonrasında Tescil Edilen Araçlar için 2022 MTV Tutarları

2022 Otomobil ve Motosiklet Motorlu Taşıtlar Vergisi Ücretleri

2022 Minibüs, Otobüs, Kamyon ve Kamyonet Motorlu Taşıtlar Vergisi Ücretleri

1 Ocak 2018 Öncesinde Tescil Edilen Araçlar için 2022 MTV Tutarları

2018 Öncesinde Tescil Edilen Araçlar için Motorlu Taşıtlar Vergisi Ücretleri

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödenmezse Ne Olur? 

 


Geri Dön