Kent Haberleri

Milyonlarca çalışanı çok yakından ilgilendiriyor! Kıdem tazminatı taban ve tavan ücretleri tek tek hesaplandı! 

Milyonlarca kişinin gündeminde yer alan asgari ücret zammı 2025 yılı Ocak ayında belirlenecek. Yapılacak olan bu zam, aynı zamanda kıdem tazminatı taban ücretini de etkileyecek. İşte yapılan son hesaplamalara göre kıdem tazminatı taban ve tavan ücretleri...

Hükümetin yeni yıl için asgari ücrete yapacağı zam, milyonlarca kişi tarafından da adeta dört gözle merakla bekleniyor. 2025 yılının Ocak ayındaki yeni asgari ücret artışı, 2024 yılında yüzde 49 oranında artırılan 17.002 TL üzerinden şekillenecek ve Aralık ayı başında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri ile netlik kazanmış olacak.

Sözcü’de yer alan habere göre milyonlarca kişinin merakla beklediği asgari ücretteki artış, birçok ödeme ve gelir kaleminde de değişikliklerin yaşanmasına sebep olacak. Kıdem tazminatı tabanı asgari ücret zammıyla, tavanı da memur maaşlarına göre belirlenecek. OVP (Orta Vadeli Program) çerçevesinde yapılan kıdem tazminatı hesaplamaları da pek çok kişi tarafından merak edilirken, rakamlar da yavaş yavaş ortaya çıktı.


ASGARİ ÜCRET ZAMMI TÜM ÖDEMELERİ ETKİLİYOR

2025 yılındaki asgari ücret artışı, pek çok gelir kalemini etkileyecek. İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, genel sağlık sigortası primleri, 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gelir sınırları, rapor parası ve iş görmezlik ödeneği gibi kalemler yeni yılda yeniden belirlenecek.

Merakla beklenen asgari ücret zammının yüzde 40-45 oranında bir artış göstermesi bekleniyor. Orta vadeli program hedeflerine göre yıllık enflasyonun yüzde 41,5 seviyesinde olacağı öngörülüyor. Söz konusu bu verilere dayanarak, 2025 için asgari ücretin psikolojik sınırı 25 bin TL olarak öngörülüyor. 

KIDEM TAZMİNATI TABANI VE TAVANI NE OLACAK?

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre mevcut kıdem tazminatı taban ücreti 20 bin 2 TL seviyesinde. Eğer asgari ücrete OVP hedefleri doğrultusunda bir zam yapılırsa, kıdem tazminatı taban ücreti 28.302,83 TL'ye çıkabilir.

MEMUR MAAŞ KATSAYISI ETKİLİ OLACAK 

Kıdem tazminatı da memur maaş katsayısına göre şekillenecek. 6 ayda bir güncellenen söz konusu bu katsayı ile kıdem tazminatı tavanı da belirlenecek. Orta vadeli programa göre memur enflasyon farkının yüzde 9,31 şeklinde hesaplandığı öngörülüyor.  Bu çerçevede, kıdem tazminatı 1.007,59 Türk Lirası damga vergisi kesilerek net olarak 41.200 Türk Lirası’ndan 45.036 Türk Lirası’na çıkabilir.

 

Resmi Gazete’de yayımlandı! Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü'ne ait gayrimenkuller 10 yıllığına kiraya veriliyor!

Depremzedelerden 'Evi eksiksiz teslim aldım' imzası aldılar: 15 gün içinde teslim edilecek olan evler, 4 aydır verilmedi

Konut yatırımı yapmak mı, parayı 2-3 yıl işledikten sonra daha çok mülk almak mı daha mantıklı?