10 / 05 / 2024

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Kira tespit davasında bunlara dikkat! Haklarınızı kaybetmeyin!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Kira tespit davasında bunlara dikkat! Haklarınızı kaybetmeyin!

Avukat Mehmet Ali Keser, kira tespit davasını, davanın şartlarını ve ev sahibi ile kiracıların bilmesi gerekenleri açıkladı. İşte Mehmet Ali Keser'in o açıklamaları...



KİRA BEDELİ NASIL BELİRLENİR?

Avukat Mehmet Ali Keser, kira tespit davasıyla ilgili olarak "Kiracı ya da kiraya veren tarafından açılan kira bedelinin yeniden belirlenme talepli bir davadır. Uygulamada genellikle kira artış davası olarak bilinmektedir; fakat kiracı tarafından da kira bedelinin yeniden belirlenerek düşürülmesi talepli dava açılabileceği unutulmamalıdır diyerek kiracının da böyle bir hakkı olduğunu belirtmektedir" açıklamasında bulundu. 

Avukat Mehmet Ali Keser, kira bedelinin nasıl belirlendiğine de değinerek, şunları kaydetti: 

"Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin düzenlemeler TBK (Türk Borçlar Kanunu) madde 344’te bulunur. Kiraya verenin yenilenen kira dönemlerinde kiracı aleyhine değişiklik yapması mümkündür. Ancak aleyhe yapılan değişikliğin geçerli olabilmesi belirli sınırlamalara tabi tutulmuştur. Öncelikle geride bırakılan kira döneminde tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre bir değişim oranı hesaplanır. Yeni kira dönemi için belirlenen ücretin bu değişim oranını geçmemesi gerekmektedir. Bu sınırlama yalnızca 1 yıllık kira sözleşmeleri için değil, 1 yıldan fazla süreli kira sözleşmeleri açısından da geçerlidir. 

Taraflar bu sınırlama uyarınca bir bedelde anlaşamazlarsa kira bedeli yine ilgili sınırlamaya bağlı kalınarak Mahkeme tarafından belirlenir. Mahkeme belirlemeyi yaparken kiralananın durumunu göz önünde bulundurarak hakkaniyetli bir şekilde karar verir."

KİRA TESPİT DAVASI NE ZAMAN AÇILIR? 

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Kira tespit davasında bunlara dikkat! Haklarınızı kaybetmeyin! 

Avukat Mehmet Ali Keser, kira tespit davasının her zaman açılabileceğine dikakt çekerek bu davalarda görevli mahkemenin Sulh Hukuk Mahkemeleri olduğunu dile getirerek, Yetkili mahkeme ise dava konusu olacak gayrimenkulün olduğu yer mahkemesi olduğunu aktardı. 

Kira Tespit Davasını açabilmenin bazı şartlarının olduğuna vurgu yapan Avukat Mehmet Ali Keser, kiraya veren ve kiracıların bu şartları yerine getirerek hukuki sürece gitmelerinin gerekli olduğunu aktardı ve şöyle konuştu: 

Kira tespit davasının açılabilmesi için birtakım şartlar bulunmaktadır. Kira bedelinin tespiti davası açılması için gerekli şartlardan ilki, taraflar arasında bir kira sözleşmesi bulunması gerekmesidir.

Bu koşulun sağlanması için taraflar arasındaki sözleşmenin yazılı olması gerekli değildir. Tarafların sözlü iradelerine dayalı olarak kurulan kira sözleşmeleri de bu şartın oluşması için yeterli kabul edilmektedir. Taraflar arasındaki mevcut kira sözleşmesinin geçerli olması gerekir.

Kira bedelinin tespiti davası açmak için aranan bir diğer şart ise bu davanın açılmasında hukuki yarar bulunması gerekmesidir. Örneğin kira bedelinin artışına ilişkin kiracı ile kiraya veren arasında belirli yasal sınırlamalar içerisinde bir anlaşma yapılmış ise bu durumda kira bedelinin tespiti davası açılmasında hukuki yarar bulunmaz."

Peki kira tespit davası açmanın şartları nelerdir? İşte ayrıntılar...


Geri Dön