04 / 05 / 2024

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! O vergide ilk taksit ödemeleri Şubat'ta başlıyor!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! O vergide ilk taksit ödemeleri Şubat'ta başlıyor!

Gayrimenkul fiyatlarında son dönemde gerçekleşen önemli yükselişler Değerli Konut Vergisi konusunu yeniden gündeme taşıdı. Lüks Konut Uzmanı Sezgi Bilge, pek çok lüks konut statüsündeki gayrimenkulün vergilendirme kapsamına girmeyeceğine dikkat çekti. 



İlk taksit Şubat ayında ödenecek

Değerli Konut Vergisi'nin ilk taksidinin Şubat ayı sonuna, ikinci taksidinin ise Ağustos ayı sonuna kadar ödenmesi gerekli. Değerli Konut Vergisi; ev sahipleri, varsa intifa (kullanım) hakkı sahipleri tarafından öndenecek. Konutların emlak vergisi tutarları ilgili belediyeden öğrenilebiliyor.

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! O vergide ilk taksit ödemeleri Şubat ta başlıyor!

Tek konutu olan Değerli Konut Vergisi'nden muaf

2022 yılı genelgesine göre Değerli Konut Vergisi'nden muaf olma şartları şöyle belirlendi:

-Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığının maliki veya intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar.

-Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar ile birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların, değerli konut vergisi konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı (intifa hakkına sahip olunması hâli dâhil) (Bu hüküm, belirtilen kişilerin tek meskene hisse ile sahip olmaları hâlinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır.).

-Yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ile elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar ve bunların müştemilatı (karşılıklı olmak şartıyla) ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar.

-Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar (arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işini üstlenen müteahhide kalan mesken nitelikli taşınmazlar dâhil) (bu taşınmazların kiraya verilmesi veya sair surette kullanılması hâlleri hariç).

Değerli konut vergisinde muafiyet şartları neler?

Pandemide miras vergisi geliri ikiye katlandı!

Mirasçılar 2022'de ne kadar vergi ödeyecek?

Emeklilikte flaş gelişme! Tarih öne çekiliyor!

TOKİ 3 ilde ucuz konut satacak! 1089 lira taksitle ev fırsatı!

Ev almak isteyenler dikkat! Bu evraklar başınızı ağrıtabilir!


Geri Dön