16 / 05 / 2024

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Bu yapan ev sahibi tazminat ödemek zorunda!

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Bu yapan ev sahibi tazminat ödemek zorunda!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan sorunlar son zamanlarda artmaya başladı. Fahiş kira artışı sebebi ile ev sahipleri kiracılarını evden çıkarmaya çalışıyorlar. Peki, kira sözleşmesi sona ermeden evden çıkarılan kiracının tazminat hakkı var mı? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



Kiracı, kira sözleşmesi sona ermeden önce kendi isteği ile evi tahliye edebiliyor. Kira hukukunda belirli süre kira sözleşmesi sürenin bitiminde kiralayan tarafından sona erdirilemiyor. Kira sözleşmesini uzatma imkanı kiracıya ait oluyor ve kira süresi bitmeden tahliye belirli usul kurallarına göre yapılabiliyor. 

Ancak buradaki önemli nokta ise, kiracının kendi isteği ile evden çıkması oluyor. Ev sahibi, kiracıyı herhangi bir geçerli sebep bildirmeden, sözleşme süresi dolmadan evden çıkaramıyor. 

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Bu yapan ev sahibi tazminat ödemek zorunda!

Kiracı eğer ki kirasını vaktinde ödüyorsa sözleşme bitmeden çıkması mümkün olmuyor. Kira sözleşmesi imzalayan tarafların hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. 

Kira sözleşmesi sona ermeden kiracının evden çıkarılabilmesi için ev sahibinin haklı sebeplerinin olması gerekiyor. Kiracı borcunu ödemediği için temerrüde düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılabiliyor. Bunun için de kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilerek 30 gün süre tanınması gerekiyor. 

Evden çıkarılan kiracı, evden haksız bir sebeple çıkarıldığını kanıtlarsa bu konuyu yargıya taşıyarak tazminat alma hakkına sahip oluyor. 

Ev alıp satanlar dikkat! Tapuda bunu yapan yandı! Tapu bedelini düşük göstermenin cezası nedir?

Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nedir? İşte tapu harcı pişmanlık dilekçesi örneği!

Tapu döner sermaye harcı bu yıl ne kadar oldu? İşte tapu döner sermaye harcı 2022 ücreti!


Geri Dön