Kira

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Rekor artış!

Son bir senede çok ciddi oranda yükselen kiralar, sebebiyle tahliye ve kira tespit davalarında artış yaşanıyor.Mülk sahipleri, konutlarını yeni kiracıya vererek daha fazla gelir elde etmeyi amaçlarken, eski kiracılar da evvek ki dönemde imzalanan kira sözleşmeleri dahilinde daha az oranda zamla devam etmek istiyor

Son bir senede çok ciddi oranda yükselen kiralar, sebebiyle tahliye ve kira tespit davalarında artış yaşanıyor. Mülk sahipleri, konutlarını yeni kiracıya vererek daha fazla gelir elde etmeyi amaçlarken, eski kiracılar da evvek ki dönemde imzalanan kira sözleşmeleri dahilinde daha az oranda zamla devam etmek istiyor. 20 senelik tecrübesiyle gayrimenkul sektöründe değerleme hizmetinde bulunan Denge Değerleme, günümüzde sıkça gündeme gelen bu ihtilaf sorununun çözümü için SPK Lisanslı Değerleme Şirketlerine müracaatta bulunarak kira tespit raporu oluşturulmasını öneriyor. 

Son zamanlarda hak sahipleri ve kiracıların en çok merak ettikleri konuların başında kira zam oranının ne kadar olması gerektiği geliyor. Vatandaşlar kira artış oranının nasıl hesaplandığını merak ediyor. Kiralarda yaşanan artış oranı Türkiye İstatistik Kurumu'nca (TÜİK) geçmişe dönük olarak geçen 12 aya ait TÜFE oranlarının ortalaması alınarak yapılıyor. 

Bu verilere göre TÜİK, Ocak'ta TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranının geçmiş yıla göre yüzde 48,69 oranında yükseldiğini ve Şubat ayında kira artışının da yüzde 22,58 olduğunu kaydetti. TÜİK'in hesapladığı kira artış oranı hak sahipleri ve kiracılar açısından bağlayıcı değer taşıyorken mülk sahiplerinin karşılıklı mutabakat sağlamamaları sürede kira yükseliş oranının üzerinde bir artış talep etme hakkı söz konusu olmuyor. 

Şubat ayında gerçekleşen kira artışının 12 ay için ödenecek kira bedeli bu şekilde hesaplanıyor: Örneğin,' 2.000 TL kirası olan bir konutta oturuyor iseniz aylık bedeli 2.000 X 0,2258= 451,60 TL olarak tespit ediliyor ve böylelikle yıllık toplam kira artışı 2.451,60 TL 'olarak hesaplanıyor.

BENZER   DAİRELERE FARKLI KİRALAR

Denge Değerleme’nin verileri baz alındığında; son zamanda yükselen girdi maliyetleri sebebiyle yeni konut üretiminin düşmesi ve buna karşılık talebin yükselmesi kiralarda ani artışlara sebep oldu. Böylece; aynı konuta yeni taşınmış bir kiracı benzer özelliklerde ve benzer büyüklükte bir konut için aylık 3.500 Türk Lirası kira tutarı öderken, birkaç senedir aynı konutta yaşayan bir başka kiracının 1.500 Türk Liralık kira ödediği durumlar söz konusu olabilir. 

Kiracılar kanunların kendileri için sunduğu haklardan yararlanarak kira yükselişlerini TÜİK'in tespit edilen kira yükseliş oranına göre arttırımı sürdürürken hak sahipleri durumdan hoşnut olmadı.  Tüm bunların ardından kiracılar ve mülk sahipleri arasındaki ihtilaflar zaman geçtikçe yükseliyor ve beraberinde tahliye, kira tespit davaları da aynı oranda artış gösteriyor.

KİRA TESPİT RAPORU, DOĞRU KİRAYI TESPİT EDİYOR

Günümüzde sıklıkla rastlanan bu ihtilafda Denge Değerleme gibi SPK Lisanslı Değerleme Şirketlerine müracaat yapılarak kira tespit raporu hazırlatılmasında fayda sağlanıyor. Kira tespit raporunu objektif ve bağımsız şekilde hazırlayacak olan SPK Lisanslı Değerleme şirketleri,  fiziksel özellikleri, ihtilafa konu mülkün konumu, yaşı, büyüklüğü, manzarası, yasal durumu gibi özelliklerini değerlendirerek bir kira tespiti yaparak; malın güncel kira değerini piyasadaki istisnai olarak yapan bazı özel durumlardan sıyrılmıs bir biçimde gerçekçi şekilde tespit edebiliyor. 

Kirayı etkileyen özel durumlar; kiracıların aile yakınlarına, işlerine yakınlık sebebiyle piyasa rayicinden fazla bir kira tutarı ödemeyi göze alması, Belli dönemler için kiralamaların genel piyasa rayiçlerinden fazla ücretlerle yapılması, eşyalı olarak kiralanan bir mülkün kira değerinin sektörün üzerinde yapılması ve eşyasız kiralanan bir mülkle mukayese edilmesi gibi durumlar olabiliyor.

Denge Değerleme; kiraya ilişkin ihtilaflarda ve dava süreçlerinde kira tespit raporu hizmeti verilmesi problemlerin çözümü ve doğru kira değerine yükselebilmesi yönünden oldukça önemli olduğuna ve kira tespit raporu hazırlatılması durumunda ihtilafların daha çabuk çözüme kavuşacağına işaret ediyor.

Kira geliri olanlar dikkat! Kimler beyanname verecek?

Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!

Konut sahipleri çıldırdı! Kiralar dudak uçuklatıyor!