28 / 04 / 2024

Milyonlarca kişi 2024 yılına borçlu girecek! Bireysel kredi kartı borçlanmaları yüzde 168 arttı!

Milyonlarca kişi 2024 yılına borçlu girecek! Bireysel kredi kartı borçlanmaları yüzde 168 arttı!

2024 yılına günler kala vatandaşların yeni yıla borçlu gireceği ortaya çıktı. Bireysel kredi kartı borçlanmaları 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 168 arttı.



2023 yılının bitmesine günler kala vatandaşların yeni yıla borçlu gireceği görüldü. Bireysel kredi kartı borçlanmaları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 168 arttı. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre, bireysel kredi kartı borçlanmaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 168 arttı. 

Cumhuriyet'in haberine göre bu yıl kredi kartı ve nakit avans kullanımına yeniden gelen faiz artırımlarının borçlandırmaları düşürmediği, borçlanmanın daha da arttığı görüldü.

BDDK verilerine göre, bireysel kredi kartı borçlanmaları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 168 oranında yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında (TCMB) yer alan bilgilere göre, bu yılın ilk yarısında kredi kartı faiz oranları sabit kalmış, temmuz ayından kasım ayına kadar ise her ay arttırılmıştı. 

Hayata geçirilen düzenlemeye göre, Kasım ayından itibaren TL cinsinde kredi kartında azami akdi faiz oranı 3,66, nakit avansta azami akdi faiz oranı 4,42 olurken azami gecikme faiz oranı ise kredi kartında 3,96’ya, nakit avansta 4,72’ye yükseldi. 

Aralık'ta faizler arttırılmadı, bu oranlar aralık ayı için de stabil kaldı. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un araştırması faiz oranlarının artmasına rağmen yurttaşların bireysel kredi kartı borçlanmalarına talebinin artmaya devam ettiğini ortaya koydu.

Milyonlarca kişi 2024 yılına borçlu girecek! Bireysel kredi kartı borçlanmaları yüzde 168 arttı!

BİREYSEL KREDİ KARTI BORÇLANMALARI ARTIYOR

BDDK’nin 1 Aralık tarihinde paylaştığı bilgilere göre, toplam kredi borçlanmaları 11 trilyon 314 milyar Türk Lirası oldu. 2022'nin aynı döneminde bu rakam 7 trilyon 281 milyar liraydı.

Yani geçen seneye göre toplam kredi borçlanmalarında yüzde 55’lik bir artış oldu. Yine BDDK’nin 1 Aralık verilerine göre, Türk Lirası ve yapancı para cinsinden bireysel kredi kartları borçlanmaları 1 trilyon 79 milyar lira oldu. 

Bunların 611 milyar TL’sini taksitsiz, 467 milyar TL’sini taksitli borçlar oluşturdu. Geçen senenin aynı döneminde TL ve yapancı para cinsinden bireysel kredi kartları borçlanmaları 403 milyar liraydı. Bireysel kredi kartı borçlanmaları geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 168 artış gösterdi.

EN ÇOK ARTIŞ TAKSİTSİZ KREDİ KARTI BORÇLANMALARINDA

Bireysel kredi kartı borçlanmalarına bakıldığında en fazla artış taksitsiz kredi kartı borçlanmalarında görüldü. 2022 yılının aynı döneminde 211 milyar lira olan taksitsiz kredi kartı borçlanması 2023 Aralık verilerine göre 611 milyar liraya ulaştı. Taksitli kredi kartı borçlanmalarında da artış görüldü. Geçen yılın Aralık verilerinde 192 milyar lira olan borçlanma bu yılın aynı döneminde 467 milyar lira oldu. 

2018'den bu yana yabancılara her ay ortalama 3 bin 900 konut satılıyor!

Gayrimenkul yatırım fonu nedir, yatırımcıya ne gibi yararlar sağlar?


Geri Dön