30 / 04 / 2024

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor; Emeklilikte dikkat çeken 'Bağkur affı' detayı!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor; Emeklilikte dikkat çeken 'Bağkur affı' detayı!

Milyonlarca kişiye emeklilik hakkı tanınmasıyla beraber hem EYT'liler hem de EYT'den yararlanacak olan kişilerin akıllarında pek çok soru var. Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu da merak edilen soruları cevapladı. İşte detaylar...



SORU: 24 Mayıs 1999 işe girdim ve 5333 gün prim ödemem var. Askerliğimi 1996’da yaptım. Ne zaman emekli olurum? Bir de benim yapmış olduğum hesaba göre askerlik borçlanmasından sonra 28 gün eksiğim kalıyor. Şu anda çalışmıyorum. Eksiğimi nasıl tamamlayabilirim? (Zafer BİNBOĞA)

CEVAP: 18 ay askerlik yaptığınızı düşünürsek, askerlik sürenizi borçlanmanız durumunda, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. EYT kapsamında olduğunuzdan emekliliğinizde yaş aranmayacak, sigortalılık sürenizi de doldurduğunuzdan, borçlanmadan sonra prim eksiğiniz olan 27 günü isteğe bağlı ödeyerek toplam priminizi 5975 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Her ne kadar, isteğe bağlı prim ödemeleri Bağkur’a sayılsa da, 27 günü Bağkur’a ödemeniz sorun teşkil etmez.


Geri Dön