29 / 04 / 2024

Milyonlarca konut sahibini ilgilendiriyor! Artık zorunlu olacak!

Milyonlarca konut sahibini ilgilendiriyor! Artık zorunlu olacak!

Milyonlarca konut sahibini yakından ilgilendiren yeni konut kiralama düzenlemelerini içeren kanun teklifi, Meclis tarafından onaylanmıştı. İşte ev sahiplerini yakından ilgilendiren konu ile ilgili detaylar...



Milyonlarca konut sahibini yakından ilgilendiren yeni konut kiralama düzenlemelerini içeren kanun teklifi, Meclis tarafından onaylanmıştı.

Milyonlarca ev sahibi için artık zorunlu hale gelecek olan söz konusu bu düzenlemeler, turistik amaçlı konut kiralamalarını düzenleyerek sektörde düzeni sağlamayı amaçlıyor.

Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren bu kanun, konut sahiplerine, turistik kiralama faaliyeti için alınması gereken izin belgesini zorunlu kılıyor.

Söz konusu bu belge için başvuruda bulunan ev sahiplerinden, turistik kiralama için uygun görülen bağımsız bölümle ilgili tüm kat maliklerinin oy birliğiyle almış olduğu kararı ibraz etmeleri isteniyor.

Yurt gazetesinin aktardığı habere göre ayrıca, turistik kiralama izin belgesi alacak olanlar için belgelendirme süreci, Seyahat Acentelari ve Seyahat Acentelari Birliği Kanunu'na göre belirlenmiş A grup seyahat acentelari aracılığıyla yapılacak.

Söz konusu kanun aynı zamanda çeşitli cezai yaptırımlar da içeriyor. İzin belgesi olmadan konut kiralayanlara ve belirli kurallara uymayanlara 1 milyon liralara kadar çıkan çeşitli idari para cezaları da verilecek.

Milyonlarca konut sahibini ilgilendiriyor! Artık zorunlu olacak!

Bu cezalar, belirli zaman içerisinde izin belgesi alınmaması ya da ihlallerin devam etmesi durumunda artacak.
Belirli durumları da düzenleyen bu kanun, turistik konut kiralama sektöründe şeffaflığı artırarak konut sahiplerini korumayı ve kalite standartlarını yükseltmeyi hedefliyor.


TURİZM AMAÇLI KONUT BELGESİ NASIL ALINIR


- Söz konusu gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan veya konutu intifa hakkı ya da üst hakkı tesis edilmek suretiyle tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişilere verilir.

- Yüksek nitelikli dairelerle (rezidanslar) sınırlı olacak şekilde talepte bulunulması halinde rezidansı kiralama yetkisine sahip konut işletmelerine verilir.

*Yukarıda belirtilen gerçek veya tüzel kişiler haricinde turizm amaçlı kiralama izin belgesi düzenlenemez.

Turizm Amaçlı Konut Belgesi'nin nasıl ve nereden alınacağı pek çok kişi tarafından da araştırılıyor. Turizm amaçlı kiralama izin belgesi başvurularının yalnızca e-Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapılması gerekiyor.. 

Turizm Amaçlı Konut Belgesi için başvuru yapmak isteyen vatandaşlar https://www.turkiye.gov.tr/kultur-ve-turizm-bakanligi linki üzerinden gerekli başvurularını yapabiliyor. 
 

6 misli kira talebi kepenk indirtti! Bir lokanta daha fahiş kira artışı mağduru oldu!

Yabancıya konut satışları ile ilgili kritik açıklama: Yine Türkiye'ye dönecekler...

Beykoz Riva Deresi çevresindeki 6 mahallenin imar planları askıya çıkarıldı!


Geri Dön