12 / 05 / 2024

Milyonları ilgilendiriyor! Asgari ücrette vergi düzenlemesi!

Milyonları ilgilendiriyor! Asgari ücrette vergi düzenlemesi!

Milyonlarca vatandaşın gözü aralık ayında açıklanacak olan asgari ücrette. Bütün çalışanları ilgilendiren asgari ücret ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretten vergi alınmamasına yönelik çalışma yapıldığını açıklamıştı.



Yaklaşık 8 milyon vatandaşın gözü Aralık ayında açıklanması beklenen ücretlerde. Yapılacak olan zam tüm çalışanları ilgilendiriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretten vergi alınmaması için çalıştıklarını açıklaması, yüksek zam bekleyen işçileri heyecanlandırdı.

A Haber'de yer alan habere göre; halihazırda asgari ücretten SGK primi, gelir vergisi, damga vergisi ve işsizlik sigortası işçi payı dahil 752 TL kesinti yapılıyor. Asgari ücretten yüzde 15 gelir vergisi ve binde 7,59 damga vergisi kesiliyor. Bu iki vergi için çalışanın maaşından aylık kesinti 214 TL'dir. 8 milyon asgari ücretli var.

Milyonları ilgilendiriyor! Asgari ücrette vergi düzenlemesi!

EK 214 TL ARTIŞ

Devlet gelir vergisi ve damga vergisi almaktan vazgeçtiği takdirde Hazine'ye yıllık 20.5 milyar TL'lik bir maliyet çıkıyor.  Hükümet vergi almaktan tamamen vazgeçtiği takdirde çalışanların maaşında zam oranı dışında 214 liralık bir artış daha olacak.

Milyonları ilgilendiriyor! Asgari ücrette vergi düzenlemesi!

AZ ÇALIŞANDAN AZ VERGİ

Asgari ücretten yapılan kesintiler sadece Türkiye'de yapılmamaktadır. Dünyada da asgari ücretten farklı kesintiler yapılıyor. Örneğin Macaristan... Asgari ücretin yüzde 19'u sosyal güvenliğe gidiyor ve yüzde 15'i gelir vergisi kesintisi. Toplam oran yüzde 34. Almanya'da yüzde 20 sosyal güvenlik ve yüzde 5 gelir vergisi olmak üzere toplamda yüzde 25 kesinti yapılıyor.

Avrupa'da birçok ülkede en düşük gelir grubu olarak kabul edilen asgari ücretlilerden alınan vergi oranları genellikle daha düşük. Almanya, İngiltere, Fransa gibi AB ülkelerinde asgari ücretliden alınan gelir vergisi oranları yüzde 4 ila 11 arasında değişiyor.

Türkiye'de esasında en büyük sorun asgari ücretli çalışanın sayıca fazla olması. Türkiye'de çalışan nüfusun neredeyse yarısı asgari ücretle çalışmakta.  Avrupa'da ise asgari ücretli çalışanların ortalama yüzde 9.

Asgari ücret ne kadar olacak?

2022 asgari ücret ne kadar olacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön