04 / 05 / 2024

Milyonları ilgilendiriyor! Asgari ücrette kritik rakamlar!

Milyonları ilgilendiriyor! Asgari ücrette kritik rakamlar!

Asgari ücretin 4. ve son buluşması olan 2022 yılı net artış ve maaş rakamlarının açıklanmasına az kaldı. Milyonları sevindirecek bir diğer habere göre de asgari ücrete ikramiye dopingi  geliyor...



Asgari ücretin 4. ve son buluşması olan 2022 yılı net artış ve maaş rakamlarının açıklanmasına az kaldı. Milyonları sevindirecek bir diğer habere göre de asgari ücrete ikramiye dopingi  geliyor. Düzenlemeye göre hazine desteği asgari ücrete gelirken bu 2022 maaşını artıracak. İşverene maliyeti düşecek, vergi diliminde değişiklik olacak, AGI ve SGK primlerinde destek artacak. Yüzde 14 SGK priminin yüzde 5'e düşürülmesi de asgari ücretin son toplantısında masaya yatırılacak.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Milyonlarca çalışan merakla asgari ücretin açıklanmasını beklerken, işverenler ve işçi sendikaları SGK priminde 5 puan indirime gitti.

Öngörülen düzenlemelerin gerçekleştirilmesi halinde, işvereni rahatlatan bir dizi iyileştirme ve çalışma, 2022 yılında asgari ücreti istenilen seviyelere çıkarırken, istihdam sağlayıcının yükü artmayacaktır. İşte son toplantıya giderken 2 gün içinde netleşecek olan asgari ücret artışına ilişkin son dakika gelişmeleri...

SON DAKİKA | FORMÜL GERÇEKLEŞİRSE ASGARİ ÜCRETTE SGK PRİMİ YÜZDE 9'A DÜŞECEK

Hükümet teklifi onaylarsa SGK primi yüzde 14'ten yüzde 9'a düşecek. İşverenden yüzde 6, işçilerden yüzde 3 prim kesilecek.

Asgari ücret yüzde 35-40 artırılırsa işçinin cebine ayda net 250 lira eklenecek. İşverenin işletme maliyeti de düşecektir.

İşçilerin 4 bin lira ücret alabilmeleri için prim indiriminin yanı sıra vergi dilimi ve matrahında değişiklik yapılması, işsizlik fonundan yararlanma gibi formüller üzerinde de çalışılıyor.

Milyonları ilgilendiriyor! Asgari ücrette kritik rakamlar!

NET ÜCRET ARTACAK, MALİYET DÜŞECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı asgari ücrette vergi indirimi konusunda yoğun bir şekilde çalışıyor. İşçi ve işverenlerin yüzde 14 olan SGK primlerinin düşürülmesi için anlaşmaya varılırken, çalışmaların 5 puanlık indirime odaklandığı belirtildi. İşçinin cebindeki net asgari ücreti artıracak formüllerden ilki 5 puanlık işçi sigorta prim indirimi. Şu anda işçi payı olarak %14 sigorta primi kesilmektedir.

Asgari ücrette beş puanlık indirimle yüzde 35-40 artış varsayımıyla işçinin cebine giren aylık net ücret 250 lira artacak. İşçinin aldığı net ücret artarken işletmelerin maliyet artışının makul düzeyde tutulması sağlanacaktır. Asgari ücretli, vergi diliminde işçi ve işveren arasındaki anlaşmayı destekleyecek ayarlamalar yaparak daha fazla para alacaktır.

Milyonları ilgilendiriyor! Asgari ücrette kritik rakamlar!

TOPLU SÖZLEŞMELİ YERLERDE 300 LİRA

TİSK ile Türk-İş arasında birinci vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret miktarına çekilmesi ve 5 yıldır uygulanan asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli yerlerde yüzde 6 olarak uygulanması, toplu sözleşme olmayan yerlerde ise yüzde 3 olarak uygulanması taleplerinde de uzlaşma sağlandı. Bu konuda da çalışma yapılıyor. Bu düzenleme ile toplu sözleşme uygulanan yerlerde 300 lira, diğer işyerlerinde 150 lira destek sağlanacak.

Milyonları ilgilendiriyor! Asgari ücrette kritik rakamlar!

TİSK: "HAZİNE HESAP YAPIYOR"

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, mutabakata varılan öneriler konusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Hazine tarafında hesap yapıyorlar. Hem SGK, hem de vergiyle ilgili taleplerimiz var. Onların çalışmaları devam ediyor. Çalışanları enflasyona karşı koruyacağız. Bunun üzerine neler yapılabileceği konusunda çalışıyoruz. SGK işçi desteği, Asgari Geçim İndirimi, vergi diliminin düzeltilmesi" değerlendirmesini yaptı.

Milyonları ilgilendiriyor! Asgari ücrette kritik rakamlar!

SON DAKİKA | KOMİSYON 4. VE SON TOPLANTIYI GERÇEKLEŞTİRECEK

2022 yılı için asgari ücretin belirlenmesi için resmi süreç devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları kapsamında kural gereği 4 kez toplanır. Önceki yılların aksine asgari ücretin bu yılın başlarında açıklanacağı vurgulanırken, müzakerelerin bu hafta sonuçlanması bekleniyor. Üç toplantıda da uzlaşma sağlanamadı. Üçüncü toplantı da enflasyon rakamları nedeniyle kilitlendi. TİSK; Enflasyon rakamlarının esas alınmasını isterken, Türk-İş buna enflasyonun yüzde 50'nin üzerinde olduğu gerekçesiyle itiraz etti.  Ardından da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de Meclis Genel Kurulu'ndan "Bayram havası yaratacak" bir rakam olacağı açıklamasını yaptı.

Asgari Ücret Komisyonu SGK primi üzerinde çalışıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön