07 / 01 / 2025

Mimar Emre Özberk, bonsai bitkilerine minik ahşap mobilyalar üretiyor!

Mimar Emre Özberk, bonsai bitkilerine minik ahşap mobilyalar üretiyor!

“Keşke bir bahçem olsa, onu düzenli sulasam, ağaçlarını budasam...” diye iç geçiren pek çok insan vardır. Özellikle büyük şehirde ve bir apartman dairesinde yaşayan hemen hemen herkes yeşile muhtaç.



Kimisi bu ihtiyacını şehirden uzak bahçelerde gidermeye çalışıyor, kimisi de tatile memleketine gittiği zaman bahçede vakit geçirerek... Peki size şehrin ortasında hatta evinizin içinde bir bahçeniz olabileceğiniz söylesek ne dersiniz

Mimar Emre Özberk, Japonların geliştirmiş olduğu geleneksel bonsai tekniğiyle canlı bitkiler ve minik ahşap mobilyaların yer aldığı minyatür bahçeler yaratıyor. Evinizde veya ofisinizde rahatlıkla bulundurabileceğiniz bu bahçecikler doğaya bir nebze de olsa yakınlaşarak yaşamanızı sağlıyor.

Mama kabının içindeki bahçe

Özberk’in tasarladığı bahçelerin bildiklerimizden tek farkı, minyatür olmaları... Ev ve ofisler için 30 cm’lik küçük kaplarda bahçe tasarlayan Özberk “Japon diliyle söylemek gerekirse bonsai bahçeleri bunlar. Bonsai genelde bir ağaç türü gibi algılanır. Oysa bir budama şekli. Bitkiyi budayarak minyatür ağaç haline getirmek demek. Japoncadaki kelime karşılığı tabaktaki ağaç anlamına geliyor. Kedim Paspas’ın mama kabından yola çıkarak bu bahçeleri tasarladım. Zaten projenin adı da Paspas’ın Bahçeleri. Kendi minyatür ağaçlarımı yetiştirmeye başladıktan sonra bu ağaçların etrafındaki minik mekanların ne kadar büyüleyici olduğunu fark ettim. Sonrasında elde hazırladığım ahşap mobilyalar ve doğru ölçekteki ek bitkilerle bu mekanları görünür kılmaya çalıştığım minyatür bahçeler tasarlamaya koyuldum. Paspas’ın Bahçeleri hem bu ilgimin hem de sahip olduğum mimarlık ve tasarım formasyonunun bir araya gelmesiyle oluşan bir proje” diyor. Özberk, gerçek bir bahçede yapılması gereken budama, sulama, biçme gibi işlemlerin bu bahçeler için de geçerli olduğunu söylüyor: “Bahçelerimdeki tüm bitkiler canlı. Kullandığım ağaçların çoğu Türkiye’de yetişiyor. Bakımı kolay olan bitkileri tercih ediyorum. Bahçelerin zeminindeki çim gibi görünen yeşilliklerin adı Arapsaçı. Bahçelerde ardıç, şimşir, Berberis olmak üzere, bonsai için uygun özelliklere sahip bitkiler kullanıyorum. Mobilyaları ahşaptan, elde üretiyorum. Bahçelerimde doğal olmayan hiçbir obje kullanmıyorum. Her bahçenin yanında minik bir de bakım kılavuzu veriyorum. Zaten bakımları zor olmayan bahçeler bunlar. Ancak elbette hak ettiği ilgiyi göstermek gerekiyor. Taze hava sirkülasyonu olan bir konumu sağlamak, özenli sulamak çok önemli. Sıradan bir bitki bakımına ek olarak uzayan çimleri kesmek, zaman zaman dalları budamak ve minik yabani otlari temizlemek gerekiyor. Zaten bunlar da işin keyifli olan ve büyük bir çaba gerektirmeyen kısımları.

12 farklı modeli bulunuyor

Özberk, bahçeleri gören herkesin çok mutlu olduğunu anlatıyor: “Bahçelerdeki her ağacın etrafında minik bir dünya var. Bahçenizle ilgilenirken kısa bir süre için gerçek dünyadan kopup bu minik dünyanın parçası olabiliyorsunuz. Bu da insanı çok mutlu ediyor. Böyle bir bahçeye sahip olduğunuzda, bitkileri sulamanız, ağaç dallarını budamanız ve çimlerini düzenli olarak biçmeniz gerekiyor, yani gerçek bir bahçesiyle kullanıcısı arasındaki ilişkiyi daha küçük bir ölçekte yaşayabilmenizi sağlıyor Paspas’ın Bahçeleri. Bu da sanıyorum pek çok kişi için özel ve sevimli bir deneyim sağlıyor. Doğayla ilgilenen ya da ilgilenmeyen herkes sempati duyuyor. Etrafımızda pek görmeye alışık olmadığımız bir konu bu ve tüm detayların elde üretiliyor olması da ilgi çekiyor. Doğayı seven ancak kent yaşamından uzak kalan insanlar böyle bir bahçeye sahip olmak ya da sevdiklerine sıradışı bir hediye olarak vermek istiyor.”

Başlangıçta bahçeleri kendi için yaptığını belirten Emre Özberk’in bu sevimli bahçelerini internetten sipariş etmek mümkün: “Zamanla çevremdeki insanlar da ilgilenip talep etmeye başladı. Şu anda www.paspasinbahceleri.com sitesinde bu yaptığım çalışmalar içinden seçtiğim 12 farklı bahçe modelini sergiliyorum. Modellerin fiyatları kullanılan bitki türlerine, detaylara, sarf edilen zaman ve emeğe bağlı olarak belirliyorum. Fiyatları ise 55 - 200 TL arasında.” 

Banklara isim kazıtmak isteyen bile oluyor

Yaklaşık beş yıldan beri minyatür bahçeler yapan mimar Emre Özberk, bugüne kadar pek çok ilginç istekle karşılaştığını anlatıyor: “Sanıyorum herkesin hayalinde gerçek dünyadan uzakta bir bahçe var. Tasarımları kendileri için almak isteyen birçok kişiden hayallerindeki bahçeye yakın bir tasarım olabilmesi için renklere ve mobilyalara dair istekler alıyorum. Paspas’ın Bahçeleri bir hayali gerçekleştiriyor aslında. Zaman zaman evlilik teklifi edilirken bile bu bahçelerden hediye etmek isteyenler oluyor! Minik bankların üzerine kendilerinin ve sevdiklerinin isimlerinin baş harflerini kazımamı isteyenler var!”

Fatma Karaman / Star


Geri Dön