18 / 05 / 2024

Mimar polisler kaçak restorasyona göz açtırmıyor

Mimar polisler kaçak restorasyona göz açtırmıyor

Büyükşehir Belediyesi, kentteki tarihi eserlerin korunması için mimarlardan oluşan teknolojik bir mobil ekip kurdu



Kaçak restorasyona karşı mimar polisler
Büyükşehir Belediyesi, kentteki tarihi eserlerin korunması için mimarlardan oluşan teknolojik bir mobil ekip kurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarihi eserleri korumada bir ilke imza atıyor. Türkiye´de ilk kez Büyükşehir Blediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Müdürlüğü´ne bağlı mimar ve uzmanlardan oluşan mobil ekipler, tarihi eserleri tahrip edenleri tespit etmek için denetime çıkmaya başladı.

ANINDA SUÇ DUYURUSU

Mimar polisler kaçak restorasyon yapanlara ani baskınlar düzenleyebiliyor. Kısa adı (KUDEB)olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uyguluma ve Denetim Müdürlüğü´ne bağlı mobil ekipler kentteki tarihi eserleri tahrip edenleri, onarın iznine uygun olarak tadilat yapmayanları anında tespit ederek gerekli yasal işlemleri başlatıyor. Kendilerine tarihi eserlerin `teknolojik zabitleri´ adını koyan KUBED´in denetleme mimarları kentteki tarihi yapının korunması için haftanın yedi gün ve 24 saati İstanbul´u dolaşıyor. Denetime çıkan ekipler en az iki kişiden oluşuyor. Bir mimar ve uzmanlığını Anıtlar Yüksek Kurulu´ndan alan uzmandan oluşan ekip, KUDEB onayıyla restore edilen yapılardaki çalışmaların aslına ve onarım iznine uygun olarak yapılmasını denetliyor. Tarihi eserlerde kaçak olarak tadilat yapanları denetimler ve vatandaşlardan gelen ihbarlarla tespit eden ekiplerin tarihi eserlere zarar verenleri anında suç duyurusunda bulunma yetkisi de bulunuyor.

GECELERİ GİZLİ TADİLATLAR

Tarihi eserleri 7 gün 24 saat denetim ve gözlem altında tutmayı hedefleyen KUDEB Müdürlüğü verdiği onarım izinlerine uygun hareket etmeyenleri süratle tespit ederek caydırıcı denetimler gerçekleştiriyor. Tarihi yapılarda kaçak tadilat yapanlar denetimler karşısında geceleri çalışmayı tercih etse de KUDEB´e bağlı ekipler ihbar almaları ve zamana bağlı halinde 24 saat boyunca denetim yapabiliyor.
Star


Geri Dön