28 / 04 / 2024

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki binası TBMM'de konu oldu!

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki binası TBMM'de konu oldu!

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, polis tarafından boşaltıldı. Mimarlar Odası'nın boşaltılan Yıldız Sarayı'ndaki binası mecliste konu oldu.



Mimarlar Odası nın Yıldız Sarayı ndaki binası TBMM de konu oldu!


Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, polis tarafından boşaltıldı. Mimarlar Odası'nın boşaltılan Yıldız Sarayı'ndaki binası mecliste konu oldu. 


İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, İstanbul Milletvekili Selina Doğan ve Manisa Milletvekili Özgür Özel 95. Birleşim toplantısında konuştu.  Milletvekilleri, Mimarlar Odasının yanında olduğunu belirterek, tahliye işleminin de durdurulmasını talep etti.


Mahmut Tanal 


Değerli milletvekilleri, Mimarlar Odası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında kırk dokuz yıllık protokol imzalandı. Bu protokolün imzalandığı yer Yıldız Sarayı Dış Karakol binası ancak Dış Karakol binası hukuksuz bir şekilde… Tabii, burada, odanın demokratik hak ve özgürlükler çerçevesinde görevini ifa etmesi nedeniyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı bu sözleşmeyi bu sebepten dolayı tek taraflı olarak feshetmiş durumda. Bu sözleşmenin feshi hukuka aykırı. Bununla ilgili idare mahkemesinde iptal davası açıldığı hâlde, Sayın Bakanlık İstanbul Valiliğine, belediye ve emniyete talimat vererek hukuka aykırı bir vaziyette burayı tahliye etmeye çalışmıştır. Direnen oda yetkilileri gözaltına alınmıştır. Oda yetkililerinin derhâl gözaltından serbest bırakılmasını ve yapılan bu tahliye işleminin de durdurulmasını, sözleşmeye uyulmasını talep ediyoruz.


Sibel Özdemir 


Doğa ve toplum yararına verdiği mücadeleyle tanınan Mimarlar Odasına karşı, doğa ve çevre katliamcılarının yanında yer alanlar ile Hükûmetin ortak operasyonuna şahit oluyoruz.


İstanbul Mimarlar Odası şubesinin kırk dokuz yıllığına kiraladığı binadan tahliye emrinin hukuksuz olduğunu savunan ve yaşanan hukuksuzluğa karşı koyan 16 oda yöneticisi bugün gözaltına alındı. Binanın oda tarafından tahliye edilmesi istemiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılmış bir dava bulunuyor. Ancak, bu dava henüz sonuçlanmamıştır.


Bugün, Gezi'nin yıl dönümünde, Mimarlar Odasına Hükûmet destekli gerçekleştirilen operasyon sonrasında yapılan gözaltılar ve hukuki süreç sona ermeden, kısa bir süre içinde tahliyenin polis zoruyla gerçekleştirilmesi asla kabul edilemez.


Hükûmet destekli bu operasyonu kınıyor, Mimarlar Odasının yanında olduğumuzu paylaşıyorum.


Selina Doğan


Konunun yakıcılığı ve hâlâ mağdurların İstanbul Emniyet Müdürlüğünde gözaltında olması itibarıyla bir kere daha tekrar etmek istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığıyla imzalanan protokol uyarınca kırk dokuz yıllığına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'ne tahsis edilen Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası tahliyesi için bu sabah saat on sıralarında İstanbul Valiliğinin emriyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yetkilileri ve Beşiktaş Emniyet Müdürlüğü yetkilileri zorla ve hukuka aykırı olarak, odaya tahsis edilen binaya girmek istemişlerdir. Hukuka aykırı tahliye işleminin iptali için dava açılmıştır, ayrıca bu işlemi gerçekleştirenler hakkında da suç duyurusunda bulunulacaktır. Tam da Gezi direnişinin 3'üncü yılında yapılan bu işlem en hafif tabiriyle manidar, ayrıca kötü niyetli ve hukuka aykırıdır. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması için gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.


Özgür Özel


Bugün Gezi'nin 3'üncü yıl dönümü. Gerek hafta boyunca grup önerilerimizle gerek kürsü kullanan arkadaşlarımızın bu konuda toplumun en önemli sivil direnişlerinden bir tanesinin, Adalet ve Kalkınma Partisinin doğaya, çevreye karşı duyarsız ve her şeyi ranta döndürme hedefiyle yaptığı projeleri ve buna karşı çıkanlara karşı kullandığı önce nefret söylemi sonra şiddet ve kadını ve herkesi ötekileştiren bir dile karşı başlatılmış olan onurlu bir halk direnişinin yıl dönümündeyiz. 


Bu yıl dönümünde bir gönderme yapıyor Adalet ve Kalkınma Partisi ve onun emrindeki bürokrasi. Gezi direnişinin önemli bileşenlerinden bir tanesi olan Mimarlar Odasına, kırk dokuz yıllığına kiralanmış protokole bağlanmış olan Yıldız Sarayı dış karakol binasının boşaltılması için dün akşam saatlerinde gelen bir tebligat, boşaltma için süre istenmesi, milletvekillerimizin devreye girmesi, sürenin verilmesi, hatta belli bir miktar eşya kamyona yüklenip giderken 4 TOMA'yla başlatılan kuşatma Gezi'nin yıl dönümünde Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından bir rövanş, bir göz korkutma ve baskıyı hâlâ daha herkesin iliklerinde, kemiklerinde hissetmesi için yapılan bir uygulamadır; bu uygulamayı kınıyoruz. 


Yapılan gözaltıların, özellikle Mücella Yapıcı ve Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, yine hem Emek Sineması direnişinin hem Validebağ Korusu'nun hem Soma davasının gönüllü ve yılmaz avukatlarından Can Atalay'a yapılan hukuksuz gözaltının bir an önce sona erdirilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.



Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki binası boşaltıldı!






Geri Dön