28 / 04 / 2024

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki binası meclis gündeminde!

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki binası meclis gündeminde!

İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'nın Mimarlar Odasına tahsisinin iptaline ilişkin soru önergesi hazırladı. Yarkadaş, sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..



Mimarlar Odası nın Yıldız Sarayı ndaki binası meclis gündeminde!


İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'nın Mimarlar Odasına tahsisinin iptaline ilişkin soru önergesi hazırladı. Yarkadaş, sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Yarkadaş önergesinde "Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, Kültür Bakanlığı'yla yapılan protokol gereği 49 yıllığına Mimarlar Odası1 na devredilmiş ve oda tarafından 2002 yılından beri kullanılmaktadır. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün 7.12.2015 tarihinde göndermiş olduğu bir yazı ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile imzalanan protokolün tek taraflı olarak iptal edildiği bildirilmiştir." dedi.


Protokolün iptali üzerine Mimarlar Odası'nın, yürütmenin durdurulması ve iptali için idari mahkemede dava açtığını dile getiren Yarkadaş "İstanbul 12. İdare Mahkemesi de 8 Mart 2016 tarihli kararında yürütmeyi durdurma karan vermiştir.


Bu sabah itibariyle ise Beşiktaş Kaymakamlığı, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin kullanımında olan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'nm boşaltılması için önce tebligat göndermiş, ardından ise sabah saatlerinde zorla boşaltılması için polis eşliğinde binaya girmiştir." dedi.


Yarkadaş'ın soruları

1- Fiilen imkânsız bir tahliye talebini yapan Beşiktaş Kaymakamlığı bu talebi hangi amaçla yapmıştır?


2- Mimarlar Odası'na yapılan bu uygulama bir intikam operasyonu mudur?


3- Gezi süreci ve AKP hükümetlerinin çeşitli uygulamalarıyla görüş ayrılıkları bilinen Mimarlar Odası'na yapılan baskının Gezi eylemlerinin simgesi olan 31 Mayıs tarihinde medyana gelmesi tesadüf müdür?


4- Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'nın cumhurbaşkanlığına mı tahsis edilmesi planlanmaktadır?





Geri Dön