20 / 11 / 2024

MIPIM 2016 Fuarı'nda Anadolu kentleri projelerini tanıttı!

MIPIM 2016 Fuarı'nda Anadolu kentleri projelerini tanıttı!

MIPIM fuarı bu yıl önceki yıllardan farklı olarak yerel yönetimlerin katılımına sahne oldu. İstanbul'un yanı sıra fuara katılan Anadolu kentleri de projelerini dünya arenasında tanıtma fırsatı buldu. Fuara katılan kentler ve projelerden bazıları şöyle:




MIPIM fuarı bu yıl önceki yıllardan farklı olarak yerel yönetimlerin katılımına sahne oldu. İstanbul'un yanı sıra fuara katılan Anadolu kentleri de projelerini dünya arenasında tanıtma fırsatı buldu. Fuara katılan kentler ve projelerden bazıları şöyle: 


İSTANBUL: 685 metrekare İstanbul Çadırı'nda, istanbul maketinin yanı sıra özel ve kamu sektörü tarafından geliştirilen pek çok projeye yer verildi. 


ANTALYA: Kruvaziyer Limanı, Kaleiçi Yat Limanı, Boğaçayı ve Konyaaltı Sahili, turizme yönelik dev projelerin yanı sıra dünya film endüstrisinde yer almak için geliştirdiği projelerle fuara katıldı. 


BALIKESİR: Bandırma Organize Sanayi Bölgesi, Ayvalık Kruvaziyer Limanı, Sarımsaklı Kıyı Plajı Düzenlemesi, Tuzla Önü Projesi ve Ayvalık Köprüsü başta olmak üzere pek çok projeyi sergiledi. 


BURSA: Sergilediği projeler arasında Sıcaksu Kentsel Dönüşüm, Ipekiş Termal Turizm ile Uludağ Kirazlıyayla Sürekli Eğitim Merkezi de yer aldı. 


KOCAELİ: 540 yattık bağlama kapasitesine sahip bir marinayı içeren dev yaşam merkezinin de içinde yer aldığı pek çok gayrimenkul ve turizm projesiyle fuara katıldı. 



Posta





Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Bu yıl Cannes'da en çok 'Anadolu açılımı konuşuldu. Geçmişte özel sektör şirketlerin proje sergileyip yabancı yatırımcı çekmeyi hedeflediği organizasyon, şimdi Anadolu ihtilaline göz kırpıyor... 


Dünyanın en önemli emlak fııarı MIPIM, bu yıl Türkler için bil" değişimin habercisi. Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen bu organizasyon, geçtiğimiz gayrimenkul sektörünün önemli oyuncularını Avrupa sahnesine çıkarıyor, bu sayede projelere yabancı yatırım hedefleniyordu. Fakat bu yılki etkinliğe, firmalar ve markalar kadar belediyeler de damga vurdu. Fuara Türkiye'nin döıt yanından 20'ye yakın şehir, belediye başkanları düzeyinde katılım gösterdi. 


YABANCI FONLAR TAKİPTE 


Açıkçası bu durum, Türkiye açısından açık bir devrime işaret ediyor. Konya, Balıkesir, Ordu, Antalya, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, büyiikşehir belediyeleri fuarda stant açtı. Standı bulunmayanlarla birlikte fuara Türkiye'den gelen belediye başkam sayısı ise 19 civarında. Sohbet ettiğimiz başkanların tamamı gördükleri ilgiden son derece memnun. Anadolu şehirlerindeki projeler yabancı fonlar tarafmdan yakın takibe alınmış durumda. 


BALIKESİR'DE KUYRUK OLUŞTU 


Bu belediyelerden Balıkesir Büyükşehir, sekiz projeyle fuara katıldı. Sohbet ettiğimiz Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Edip Uğur, "Balıkesir'in 15 ilçe başkamyla beraber fuara katıldık. Ziyaretçilerin taleplerine yetişmekte zorlandık" diyor... Başkan Uğur'un verdiği bilgiye göre yatırımcılardan gelen ve önceden belirlenen 47 ikili görüşmenin yanında çok sayıda yatırımcı da 'görüşme' kuyruğuna girdi. 


15 MİLYAR $ 


Uğur, ayrıca fuarda Bandırma Limanı'na 15 milyar dolarlık yatırım talebi geldiğini açıkladı. Uğur, son dönemde Almanya, Hollanda ve çok sayıda Avrupa ülkesiyle görüştüklerini belirterek, "Bandırma'da düşündüğümüz liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bir şirketin yetkilileri '15 milyar dolar yatırıma hazırız' diyorlar. Yabancı yatırımcı ilgisi ülke olarak yüksek. Türkiye dinamik bir ülke" diye konuştu. Başkan Uğur'un sunumunu yaptığı projeler arasmda teleferikle birbirine bağlanan iki karma rekreasyon projesi Çayderesi ve Çamlık özellikle ilgi çekti. Büyükşehir yatırımıyla hayata geçen toplamda 300 milyon liralık bu iki dev projeden Çayderesi'nin ilk etabı eylül ayında hizmete girecek. Arapça 'Vav' harfi şeklindeki camisi ve 33 m yüksekliğindeki Hilal mimarisiyle inşa edilen Çamlık Karma Rekreasyon projesinin yapım ihalesi ise Mayıs 2016'da düzenlenecek. 


ORDU YENİ BİR AŞAMAYA GEÇTİ 


Fuara katılan bir diğer büyükşehir ise Ordu... Balıkesir'in aksine, Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin MIPIM'e bu yıl ilk kez katıldığım hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkam Enver Yılmaz, deniz ve yayla turizmine yönelik projeleri anlatsa da özellikle vurgu yaptığı bir konu var o da çikolata! 


ÇİKOLATA PARKI KURULUYOR 


Dünya fındık üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye'nin lider fmdık üreticisi Ordu, el yapımı çikolata üretim merkezi haline gelecek Çikolata Parkı'nı da MIPIM'de sergiledi. Standı ziyaret edenlere fındık ikram eden Enver Yılmaz, sohbetimizde Çikolata Parkı'nı bu yıl içinde açacaklarını da söyledi. Bu parkın Türkiye açısmdan bir ilk olacağını da anlatan Başkan Enver Yılmaz, "El yapımı çikolata konusunda Türkiye'de bir ilk olacak bu projeyi çok önemsiyoruz" diye konuştu. 


Zincirlerden artık sıkıldık! 


Ordu'nun turizm potansiyeline vurgu yapan Başkan EnverYılmaz, bir yatırımcıyla aralarındaki diyalogu da şöyle aktardı: "Büyük otel zincirlerinin otel odalarında kalmaktan sıkıldık. Bize doğal bir şey sunun' dediler. Çok haklılar. Bizim farkındalık göstererek ekolojik turizme yönelmemiz gerekiyor." 


ÜLKER'İN GODIVA'SI DA OLUR MU? 


Çikolata demişken, Başkan Yılmaz'a Ülker markasını da bünyesinde barındıran Yıldız Holding'in Godivası'nı hatırlattık. Yılmaz şunları söyledi: "Godiva'nın da olması sembolik anlamda olsa da güzel olurdu. Fakat küçük bir araştırma yaptık. Godiva'nın Türkiye'de 7 sadece Hong Kong'da ise 44 mağazası var. Tercihlerini böyle kullanıyorlar. Bu proje için yabancılara çok açılmadık." Balıkesir ve Ordu Büyükşehir belediye Başkanlarının anlattıklarını dinleyince aklımızdan ilk geçen şu oldu: Geçmişte emlak geliştirici şirketlerin projelerini sunup yabancı yatırımcıyı çekmeyi hedeflediği fuar, artık belediyeler aracılığıyla Anadolu ihtilaline göz kırpıyor. 


'Mavi Bayrak zenginiyiz' 


Enver Yılmaz, "Karadenizden en çok mavi bayraklı plajı olan, yaylalarıyla bakir turizm yatırımları barındıran Ordu'ya yatırım çekmek ve yatırımcının her zaman yanında olduğumuzu göstermek üzere Cannes'dayız. Fuara yetişmeyen Ordu Merkez Alışveriş Merkezi ve Fatsa Karma Kullanım Projelerini 2018 yılında açıyor olacağız" diye konuştu. 


Halkın %65 oyunu alan köprü bu 


Balıkesir için bir diğer proje ise Ayvalık'la ilgili... Edip Uğur, 4 Nisan'da ihalesi yapılacak Ayvalık Köprüsü'ne, Balıkesir genelinde yapılan halk anketiyle karar verildiğini söyledi. Edip Uğur, "Balıkesir halkı, yüzde 65'le Ayvalık'a bu köprünün yapılmasını tercih etti. Ayvalık iç körfez suyunu da temizleyecek olan bu projeyi bir yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. Çayderesi de Çamlık da Ayvalık köprüsü de aslında turistik altyapı yatırımları" dedi. 


Hatay da fuara çıkarma yaptı 


Fuara katılım gösterip stand açan Hatay'ın Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Hatay'daki iş fırsatlarını yatırımcılara anlattık. Tüm ilçelerimizdeki farklı fonksiyonlarda gayrimenkul yatırım fırsatları olduğunu gösterdik. Gerçek yatırımcı kriz dönemlerinde yatırım yapar ki maliyetleri düşsün. Şehrimizde yüzde 50'ye yakın maliyet avantajı yakalayabilecekleri konusunda potansiyel yatırımcıları bilgilendirdik" dedi. 


Hangi şehirler fuarda yer aldı? 


-ANTALYA: Kruvaziyer, Kaleiçi Yat Limanı, Boğaçayı ve Konyaaltı Sahili. 

-BALIKESİR: Bandırma Organize Sanayi Bölgesi, Ayvalık Kruvaziyer Limanı, Sarımsaklı Kıyı Plajı Düzenlemesi, Port Gömeç, Tuzla Önü Projesi ve Ayvalık Köprüsü. 

-BURSA: Sıcak Su Kentsel Dönüşüm, İpekişTermalTurizm, Uludağ Kirazlıyayla Sürekli Eğitim Merkezi ve SurYapı AVM Rezidans Projesi. 

-HATAY: Dörtyol Otel-AVM, Haraparası Kentsel Dönüşüm, Arkeopark, Müze-Otel projeleri 

-KONYA: Mevlana Kültür Vadisi, Metro Konya, Meram Teleferik, Karapınar Güneş ihtisas, Hüyük Rüzgar Enerjisi, Sebze ve Meyve Hali, Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesi. 

-ORDU: Ordu-Giresun Havalimanı, Ünye Konteyner Limanı, Melet, Çambaşı Yaylası Kış Sporları Kayak Merkezi ve Çambaşı Ekolojik Tatil Köyü. 



Mehmet Ali ERGÜN/Akşam


Geri Dön