21 / 05 / 2024

Miras hakkımı kardeşlerime devretmek için ne yapmalıyım? Miras ne zamana kadar paylaşılmak zorunda?

Miras hakkımı kardeşlerime devretmek için ne yapmalıyım? Miras ne zamana kadar paylaşılmak zorunda?

Miras konusu pek çok kişinin kafasını kurcalayan bir konudur. Özellikle mirasın nasıl paylaşılacağı ve bu paylaşım konusunda nelerin yapılacağına dair detayları sizler için işledik. İşte detaylar!



MİRASTAN KİM NE KADAR PAY ALIR?

Sağ kalan eş, miras bırakanın altsoyu ile beraber mirasçı olursa mirasın 1/4'ünü almaktadır. Kalan 3/4'ünü de miras bırakanın altsoyu yani çocukları alır ve eşit olarak paylaşmaktadır.

MİRASÇILAR ANLAŞAMAZ İSE NE OLUR?

Miras bırakan kişinin mallarının ne şekilde paylaştırılacağı mirasçılar arasında görülen en büyük sorunlardan biridir. Bundan dolayı da kanun koyucu mirasın paylaştırılmasına olanak sağlamak için bir çok yol ve dava öngörmüştür.

MİRAS HAKKIMI KARDEŞLERİME DEVRETMEK İÇİN NE YAPMALIYIM?

Mirasın payının kardeşe devir işleminde noter onaylı bir sözleşmeye gerek duyulmaz. Miras payının kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanması ile yapılmaktadır.

MİRAS NE ZAMANA KADAR PAYLAŞILMAK ZORUNDADIR?

Bir yıllık süreden sonra, paylaşılamayan miras için yasal mirasçılara kanunun 8/C maddesine göre Bakanlık tarafından mirasın paylaşımı için 3 ay ek süre veriliyor. Bu süre içerisinde de paylaşım olmaması durumunda Bakanlık Sulh Hukuk Mahkemesine dava açılarak mirasın 8/C maddesine göre paylaşımı sağlanmaktadır.

MİRAS KALAN EVİN KARDEŞLERDEN BİRİNE DEVREDİLMESİ İÇİN NE YAPILIR?

Mirasın payının kardeşe devrine dair noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras payının kardeşe devir etmesinde her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın da imzası alınmalıdır.

BİR BABA BÜTÜN MALINI MÜLKÜNÜ İSTEDİĞİ EVLADINA VEREBİLİR Mİ?

Baba mirasını tek çocuğa bırakabilir mi? sorusu sıkça sorulur. Bu konuya nezdinde hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris yaşıyorken geçersizliği ileri sürülemez. Ama murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların yapabileceği bazı yöntemler bulunur.


Geri Dön