14 / 05 / 2024

Miras hakkımı kardeşlerime devretmek için ne yapmalıyım?

Miras hakkımı kardeşlerime devretmek için ne yapmalıyım?

Miras ayrımı, Medeni Kanuna göre yapılmaktadır. Mirasçı olan kız çocuğa da erkek çocuğa mirastan aynı ölçüde pay alır. Bunun dışında miras konusunda devir işlemi mirasçıların kafasını karıştırmaktadır. İşte bu konuda merak edilenler!



BABADAN MİRAS KALAN EV NASIL PAYLAŞILIR?

Miras bırakan kişinin, çocukları eşit bir şekilde mirasçı olur. Çocuğu olmayanlar için ise mirasçılar eşit şekilde anne ve babası olur. Eş ve çocukları bulunuyor ise evin dörtte biri eşin hakkıdır, kalan dörtte üçü de eşit olarak kardeşlerin payıdır. Vasiyetname bulunuyor ise miras kalan ev bu vasiyet dahilinde paylaştırılır

İşte miras konusunda merak edilen diğer sorular ve onların yanıtları…

TAPUDA İNTİKAL İÇİN TÜM MİRASÇILAR GEREKLİ Mİ?

Tapu sicilinde kayıtlı malikin, yani tapu sahibinin ölümü üzerine miras hakkının mahkemeden alınmış veraset senedinde belirtilen mirasçılar adına Medeni Kanunun hükümlerine göre yapılan tescili işlemine mirasın intikali adı verilir. Bunun için de tüm mirasçıların istemesine gerek duyulmadan, bir tek mirasçı da iştirak durumunda intikal işlemini yaptırabilir.

MİRAS KALAN EVDE OTURMA HAKKI KİMİNDİR?

Anneden veyahut babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılarındır. Ama miras kalan evde oturan mirasçılardan her birinin diğer mirasçılar tarafından tahliye edilmez. Bunun dışında her bir mirasçı miras kalan evde veya başka bir konutta elbirliği sıfatı adı altında malik konumda bulunur.

MİRAS HAKKIMI KARDEŞLERİME DEVRETMEK İÇİN NE YAPMALIYIM?

Miras payının kardeşe devri konusunda noter onaylı bir sözleşmeye gerek duyulmaz. Miras payının kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanması ile yapılır.

KARDEŞLER ARASINDA MİRAS PAYLAŞILMAZSA NE OLUR?

Kardeşlerden bir tanesi mal paylaşımına itirazda bulunur ise çoğunluğun isteğine bakılır. Kardeşler arasında miras paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlıkların çoğunluğun talebi ile miras hakları satış ile eşit bir şekilde paylaşılabilir. Satış yolu ile düzenlemelerde satış değeri ve itirazlar miras davasının süresi uzatılabilir.


Geri Dön