Emlak Terimleri

Miras paylaşımında merak edilenler! Bağışlanmış olan miras bozulur mu?

Miras paylaşımları zaman zaman sürpriz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu süreçte de özellikle de bağışlanan miras için yasal mirasçılar bozma yolunu arıyorlar. Peki, miras paylaşımı nasıl bozulur ve yasal süreçler nedir?

Kişilerin mülkiyet hakları yasal güvence altında bulunmaktadır. Aynı şekilde kişiler sahip oldukları menkul veya gayrimenkul tüm varlıklarda istedikleri gibi tasarrufta bulunma hakkına sahipler. Fakat, işin içine miras paylaşımı girince mesele çok farklı bir boyut kazanıyor. Miras paylaşımında bağış yapılan mallar için yasal mirasçılar hak talep edebiliyorlar. Bu durum karşısında iş tamamen yasal aşamalar ile ilerlemektedir.

BAĞIŞ YAPILAN MİRAS İÇİN UYGULANAN KURALLAR!

Miras bırakan istediği bir şekilde miras paylaşımı yapabilir. Fakat burada çok dikkat edilmesi gereken bir hususlar da yer alıyor. Mirasçılar arasında saklı pay hakkı olan mirasçılar varsa kişi mirasını istediği gibi bağış yoluyla devredemez. Bir kişinin saklı paylı mirasçısı varken tüm mal varlığı bağış yoluyla mirasçılardan birisine veya üçüncü kişilere bırakılamaz. Saklı pay tapu devirleri yapılsa dahi geri alınabilecek şekilde devlet güvencesinde bulunmaktadır.

usakgundem.com'da yer alan habere göre; Bir kişinin çocukları onun saklı paylı mirasçılarıdır. Bir anne veya baba mal varlıklarının yüzde 50’lik kısmını çocuklarına ayırmak zorundadırlar. Eğer bir saklı pay dikkate alınmadan miras paylaşımı yapılmış ise mahkeme yoluyla bu miras bozulabilir. Bu süreçte tapu devrinin yapılmasının dahi önemi yoktur. Bu tapu işlemi iptal edilir ve saklı pay hak sahibine iade edilir.

 

SADECE SAKLI PAYA DÜŞEN KISIM BOZULUR

Saklı pay nedeniyle mirasın bozulması genellikle tüm mirasın bozulması olarak değerlendirilmektedir. Böyle bir hukuki uygulama bulunmamaktadır. Mirasa itiraz eden saklı paylı mirasçılar sadece saklı paydan kendilerine düşen miras payına itiraz edebilirler. Diğer kısımlar için ise herhangi bir hak iddia edemezler. Örneği bir kişinin aynı niteliklere sahip 10 evi ve 2 çocuğu varsa çocuklar sadece 5 ev için itiraz etme hakkına sahipler. Kalan 5 evi ise miras bırakan istediği gibi tasarrufta bulunup istediği kişiye bırakabilir.

Miras nasıl pay edilir? Kardeşler arasında çatışma çıkmadan miras paylaşımı nasıl olur? 

Miras paylaşacak kardeşler nelere dikkat etmeli?

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Baba vefat edince miras paylaşımı nasıl yapılır?