27 / 04 / 2024

Miras paylaşırken nelere dikkat edilmeli! Mevcut hakkınız elinizden alınmasın!

Miras paylaşırken nelere dikkat edilmeli! Mevcut hakkınız elinizden alınmasın!

Miras paylaşımı yapılırken uygulanan kurallar vatandaşlar arasında oldukça büyük ilgi çekmektedir. Buna göre, kardeşler arasında miras paylaşımının az bilinen ayrıntıları da ortaya çıkmış oldu. 



Miras paylaşımı herkesin hayatında bir veya birden fazla karşılaştığı bir durum olabiliyor. Yapılacak olan bu paylaşımlar tamamen yasal çerçevede yapılmalıdır. Yasal haklar gözetilmeden yapılan miras paylaşımları arızalı olacak ve iş mahkemeden geri dönecektir. Bu sıkıntıı süreç, en çok da kardeşler arasında yapılan miras paylaşımlarında sorun çıkarıyor. Bir de bu paylaşımlara anne ve babalar sağlıklarında karar verip adaleti sağlayamazlarsa işin içinden çıkılamıyor.

KARDEŞLER ARASINDA MİRAS NASIL PAYLAŞTIRILIR?

Kardeşler arasında miras paylaşımı yapmak eğer içlerinde art niyetli birisi yok ise hiç de zor olmamaktadır. Ortada bir vasiyetname yoksa şayet her kardeş aynı oranda miras payı alabilirler. Eğer paylaştırma yapılır da bir kardeşe verilen gayrimenkul daha düşük bir şekilde değerliyse o zaman diğer kardeşler bu değer farkını karşılayarak mirasta eşitleme yaparlar. Yapılan paylaşım adil ve herkesin hakkına riayet ettiği bir miras paylaşımdır. Fakat, çoğu zaman bu şekilde paylaşım yapılmamaktadır. 

Miras paylaşırken nelere dikkat edilmeli! Mevcut hakkınız elinizden alınmasın!

EBEVEYNLER KARDEŞLERİN ARASINI BOZUYOR

Miras paylaşımı yapılırken kardeşler arasında yapılacak olan eşit paylaşıma zıt olacak bir vasiyetname olursa  eğer bu kardeşler arasında bir daha düzelmeyecek bir sorunlar oluşturabilir. Bunu da anne veya babalar yapmaktadırlar. Bir çocuğunu diğer çocuğunda ayıran anne veya babalar çocuklarına iyilik yaptıklarını düşünürken aslında büyük bir kötülük yaparak aile birliğini dağıtmaktadırlar.

Türkiye’de kız çocuklarına mirastan az pay vermek veya hiç pay vermemek gibi bir gelenek bulunuyor. Geçmiş yıllarda bu gelenek çok daha yaygındı. Ancak şu anda da bu sıklıkla uygulanabiliyor. Bir kız çocuğunun miras payında erkek çocuktan ne eksiği ne de başka bir fazlası vardır. Yasalar önünde herkes eşit paylı mirasçı vasfındadır.

MİRAS PAYLAŞIMI BOZULUYOR!

Miras paylaşımı yapıldığı zaman anne ve babalar eğer bir çocuğuna daha çok pay bırakmışlarsa bunu bozmak gayet kolaydır. Çocukların miras payları yasal güvence altındadır. Buna göre, bir babanın tüm mal varlığının yarısı çocuklarının saklı payı olmaktadır. Bu mal varlığının yarısı tüm çocukları arasında eşit paylaştırılır. Kalan yarısını ise baba istediği gibi başkalarına devredebilir. Çocukların saklı payına giren kısımlar bir başkasına verilmişse bu paylaşım mahkemede bir şikayet ile kolayca bozulacaktır. Böyle durumlarda hukuki destek almak yararlı olmaktadır.

Miras hakkında önemli detay! Adına miras kalanlar dikkat etmeli...

Türkiye Sigorta Birliği'nden depremde hayatını kaybedenlerin mirasçılarına duyuru...

E-devlet miras sorgulama nasıl yapılır?

Miras hakları nasıl öğrenilir? E-devlet miras sorgulaması nasıl yapılır?


Geri Dön