27 / 04 / 2024

Miras hakları nasıl öğrenilir? E-devlet miras sorgulaması nasıl yapılır?

Miras hakları nasıl öğrenilir? E-devlet miras sorgulaması nasıl yapılır?

Türkiye’de miras konusu vatandaşlar arasında karmaşık bir konu olarak gündemdeki yerini koruyor. Kişiler bu konular ile ilgili bazen haberleri olmadan bile miras sahibi olabiliyorlar. İşte miras hakkında haberin detayları...



Vatandaşlar, miras sorgulama yaparak görülebilen miras hakları nasıl öğrenilebilir? Türkiye’de miras konusu oldukça karmaşık bir mesele olarak gerçekleştirilmektedir. Buna göre, kişilerin mal varlıkları mülkiyet hakkı kapsamında devlet güvencesinde bulunmaktadır.

Kişilerin iradesi haricinde kimse kimsenin malını alamaz. Bu kapsamda da sadece miras yada vasiyetname ile mal varlıkları el değiştirebilmektedir. Bu durumda da mirasçıların konu hakkında bilgi sahibi olmaları lazımdır.

UZAK AKRABADAN MİRAS KALIRSA NE YAŞANIR?

Vatandaşlar hiç akıllarına gelmeyecek zamanda ve yine hiç akıllarına gelmeyecek bir şekilde miras sahibi olma durumları yaşanabilir. Bu durum karşısında oldukça karışık bir süreç içerisinde olabilir. Bazı durumlarda ise uzak akrabadan miras kalmış olabiliyor ve bu kişiler bundan haberi olmayabiliyor. Bu durumun öğrenilmemesi insanları alabilecekleri mirastan mahrum bırakabiliyor. Hatta bazen mirasçının kayıp olduğuna dair bazı işlemler yapılır ve diğer mirasçılar bu mal varlıklarına dahi sahip olabilirler. Tüm bunları önlemenin çok kolay bir yolu var.

 Miras hakları nasıl öğrenilir? E-devlet miras sorgulaması nasıl yapılır?

MİRAS SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Türkiye’de devlet birimleri vatandaşlara dijital ortamda hemen hemen tüm hizmetleri . Miras sorgulama da bu kaydedilen hizmetler içinde yer almaktadır.. Hatta farklı kanallardan miras sorgulama yapılabiliyor. Bu sorgulama işlemini yapabilmek ise çok kolay.

Bu uygulamalardan miras sorgulama işlemi yapacak olan vatandaşlar e-devlet sistemine TC kimlik numaraları ve kişisel şifreleri ile giriş yapabilirler. Ardından hizmet arama kısmına “Veraset İlamı Sorgulama” yazılmalıdır. Bu durumda iki ayrı hizmet görülecektir. Türkiye Noterler Birliği yada Adalet Bakanlığı tarafından ayrı ayrı miras sorgulaması yapılabilmektedir. Bu şekilde kişiler kendilerine miras kalıp kalmadığını öğrenebilirler.

Fakat, eğer kişiye bir vasiyetname ile bir mal bırakılmışsa o da Adalet Bakanlığı’nın sisteminden kolaylıkla öğrenilebilir.

VASİYETNAME İŞİ BOZAR MI?

Taraflar arasında yaşanan miras paylaşımı yapılacağı süreçte ilk bakılması gereken ise miras bırakanın geçerli bir vasiyetnamesinin olup olmadığı durumudur. Bu kapsamda eğer devreye vasiyetname girmiş ve  o zaman eşit olmayan paylaşım olabilir. Öte yandan, bir baba mal varlığının önemli bir bölümünü çocuklarından birisine verebilir.

Miras hakkında bilmeniz gerekenler! Miras paylaşımında vasiyet işi bozuyor...

Miras paylaşımları nasıl yapılır? Amcadan yeğene miras kalırsa süreç nasıl işler?

Miras kalan arazinin işlemleri için gittiği noterde hayatının şokunu yaşadı! Soyadı benzerliği arsayı 4'e böldü!

Bağış yapılan miras iptal edilir mi?


Geri Dön