23 / 11 / 2024
fuzul

Miras taksim sözleşmesinin geçersizliği!

Miras taksim sözleşmesinin geçersizliği!

Miras taksim sözleşmesinin geçersizliği taşınmaz taksimi için tapu sicil müdürlüğünde resmi senedin düzenlenmemesi halinde oluyor. Miras sözleşmesi noterde de düzenlenebiliyor. Bu durumda taşınmazların kayıtlı olduğu tapu müdürlüklerine bildiriliyor...





Miras taksim sözleşmesinin geçersizliği!


Miras taksimi ölen bir kimseden mirasçılarına intikal eden taşınmazların mirasçılar arasında paylaşılmasına deniyor. Taşınmazların taksimi için tapu sicil müdürlüğünde buna ilişkin resmi senedin düzenlenmesi gerekiyor. Ancak miras taksiminde taksim sözleşmesinin tapu sicil müdürlüğünce düzenlenmesi zorunlu olmayıp, mirasçı veya bunların temsilcileri de sözleşmeyi noterde düzenleyebiliyorlar. Noterde düzenlenmiş miras taksim sözleşmeleri genelde aşağıdaki gibi hususları içeriyor;


- Düzenleme şeklinde tanzimi.

- Mirasçı veya temsilcileri kimliğinin nüfus hüviyet cüzdanı, pasaporta göre tesbiti.

- Tarafların fotoğraflarının bulunması.

- Şekil noksanlıklarının olmaması. (mühür,imza gibi)

- Taksime konu taşınmazların açıkça belirtilmesi yapılan taksimin açık ve anlaşılır olması.

- Tescil hususunun yer alması.


Miras taksim sözleşmesinin, tapu sicil müdürlüğü'ne bildirilmesi ile ayrıca resmi senet tanzim edilmeksizin işlemin tapu kütüğüne tescili de yapılmış oluyor. 


Miras taksim sözleşmesi geçerlilik şartları kapsamında tapu sicil müdürlüğü veya noterde düzenlenebileceği gibi mirasçılar isterlerse, kendi aralarında yazılı şekilde miras taksim sözleşmesi düzenleyebiliyorlar.


Miras taksim sözleşmesi geçerlilik şartları!


Ayrı tapu sicil müdürlüklerinde kayıtlı taşınmazların taksimi ise taşınmazların kayıtlı bulunduğu tapu sicil müdürlüklerinin birisinde yapılabiliyor. Bu durumda işlemi yapacak tapu sicil müdürlüğünün diğer müdürlüklerden tapu kayıt örneği ve gerekli diğer bilgi ve belgeleri isteyerek yetki alması gerekiyor. Aksi halde miras taksim sözleşmesinin geçersizliği söz konusu oluyor.


Miras taksim sözleşmesi noterde düzenlenmiş ise sözleşmenin taşınmazların kayıtlı bulunduğu tapu sicil müdürlüklerine ayrı ayrı ibraz edilerek tescil talebinde bulunulması gerekiyor. Aksi takdirde miras taksim sözleşmesinin geçersizliği söz konusu oluyor. Tescili tüm mirasçıların, sözleşme veya vekaletnameyle yetki verilmiş ise yetki verilen mirasçının tapu sicil müdürlüğünden talep etmesi gerekiyor.



Mirasçılıktan çıkarma!
Mirastan yoksunluk!
Miras davasında yetkili mahkeme!
Miras davalarında hak düşürücü süre!
Mirasta halefiyet prensibi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön