23 / 12 / 2024

Taşınmaz satış sözleşmesinin geçerliliği!

Taşınmaz satış sözleşmesinin geçerliliği!

Alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, satıcının satışını vermek,alıcının da taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek için düzenlenen sözleşmeye satış vaadi sözleşmesi deniyor. Peki, taşımaz satış vaadi sözleşmesinin geçerliliği ne kadar sürüyor?



Taşınmaz satış sözleşmesinin geçerliliği!


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmazın satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren bir ön sözleşmedir. Taraflar düzenledikleri ön sözleşme ile ana sözleşmenin akdedilmesini hüküm altına almak istiyorlar. Ön sözleşmenin akdedilmesi ile taraflardan biri yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde diğer tarafın ifayı talep hakkı doğabiliyor.


Satış vaadi sözleşmesinin temel geçerlilik şartlarından biri satış bedelinin sözleşmede belirlenmiş olması gerekiyor. Satış vaadi sözleşmesi ile belirlenen satış bedelinin ödenmesi ile vaad edilen taraf sözleşmeye dayanarak tapu iptali ve tescili isteminde bulunabiliyor.


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi gerekiyor.  Ancak alıcı satış vaadi sözleşmesine dayanarak tek taraflı olarak asıl satışın yapılmasını istemiyor ise  satıcının da bu işleme katılması gerekiyor aksi halde alıcı mahkeme yoluyla adına tescil isteyebiliyor. Satış vaadi sözleşmesi noterler tarafından düzenleniyor. Sözleşme resmi işlemlerde geçerli sayılıyor.


Taşınmazın maliki olmayan kişinin bu taşınmaza ilişkin satış vaadi sözleşmesi düzenlemesi mümkündür. Belirleyici olan ana satış sözleşmesi düzenlendiği anda taşınmazı vaad eden kişinin bu taşınmazın maliki olmasıdır. Aksi takdirde taşınmaz satım sözleşmesi geçersiz olacaktır. 



Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerliliği...

 Satış vaadi sözleşmesinin tapuda şerh edilmesinden itibaren Şerh beş sene devam edebiliyor. Beş sene geçtikten sonra hükmü kalmaz ve resmen telkin edilmiş sayılıyor. Harçların tahsili ile taşınmaz üzerindeki şerh terkin ediliyor. Terkin edilen şerhin satış vaadi lehdarına bildirilmesi gerekiyor.



Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin sona ermesi..

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi vaadin yerine getirilmesi veya sözleşmenin feshi ile sona eriyor. Satış vaadi sözleşmesine göre vaad edilen taşınmaz bedelini ödeyerek, vaad eden ise sözleşme konusu taşınmazın mülkiyetini vaad edilene devrederek edimlerini ifa etmiş oluyorlar.


Yargıtay 15.Hukuk Dairesi’nin E.1993/3539, K.1994/830 17.02 1994 tarihli kararına göre taraflar arasında noterde usulüne uygun olarak düzenlenen sözleşme fesih edilmediği sürece sözleşme geçerli olacak ve tarafları bağlayacaktır. Bu durumda taraflardan her biri sözleşmenin ifasını talep etme hakkına sahip olabiliyor. Ancak bir ifa imkânsızlığı söz konusu olduğu zaman Borçlar Kanunu’nun 20 ve 117’nci maddeleri uyarınca sözleşmenin ifası istenemiyor.


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin sona erme sebeplerinden biri de zamanaşımına uğraması olarak kabul ediliyor. Borçlar Kanunu’nun 125’nci maddesine göre satış vaadi sözleşmesi 10 yıllık zamanaşımı süresine tabi tutuluyor.


Emlakçı satış sözleşmesi iptali!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön