23 / 11 / 2024
fuzul

Mirastan yoksunluk!

Mirastan yoksunluk!

Türk Medeni Kanunu mirastan yoksunluk ile bir kısım ağır şartların belirlenmesiyle bu ağır şartların varlığı halinde bazı mirasçıların hiçbir surette mirastan pay alamayacaklarını açıkça belirtiyor....





Mirastan yoksunluk!


Türk Medeni Kanunu içerisinde mirasın açılması aşamasında, mirastan yoksun bırakılma durumları belirtiliyor. Mirasın açılması için, yani vasiyetnamenin vücut bulabilmesi için, öncelikli şart miras bırakanın ölümünün gerçekleşmiş olmasıdır. Bu noktada, kanunun saydığı bazı durumlarda, kişiler mirasçılık sıfatından yoksun kalabiliyorlar.

 

Medeni Kanunumuz, bir kısım ağır şartlar belirleyerek bu ağır şartların varlığı halinde bazı mirasçıların hiçbir surette mirastan pay alamayacaklarını belirtiyor. Bu kişiler ölüme bağlı tasarrufla dahi hak edinemeyip, mirastan tamamen mahrum oluyorlar. Bu mirastan yoksunluk hali doğrudan doğruya kanundan kaynaklanıyor. Mirastan yoksunluk sebepleri şöyle sıralanıyor:


• Miras bırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler,

• Miras bırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak sürekli şekilde ölüme bağlı tasarruf yapamayacak duruma getirenler,

• Miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarruf yapmasını veya böyle bir tasarruftan dönmesini aldatma, zorlama veya korkutma yoluyla sağlayanlar ve engelleyenler,

• Miras bırakanın artık yeniden yapamayacağı bir durumda ve zamanda ölüme bağlı bir tasarrufu kasten ve hukuka aykırı olarak ortadan kaldıranlar veya bozanlar.


Yukarıda 4 maddede sayılan hususlara uygun olan kişiler, kanunen, mirasçı olamayacakları gibi; ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir hakta alamıyorlar. Bu noktada mirastan yoksunlukları, ancak miras bırakanın affı ile ortadan kalkabiliyor.



Miras sözleşmesi kuralları!
Miras hukukunda hibe!
Mirastan yoksunluk halleri!
Miras hukuku hakkında bilgi!
Mirasçılıktan çıkarma!
Mirasta tasarruf nisabı!
Mirasta halefiyet prensibi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön