28 / 04 / 2024

Miras vergisi ne kadar ödenecek?

Miras vergisi ne kadar ödenecek?

Mirasçıların, kendilerine intikal eden emlakla ilgili olarak işlem yapabilmeleri için öncelikle mirasçı olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Miras işlemi kesinleşmesinden sonra miras vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, miras vergisi ne kadar ödenecek?



Miras vergisi ne kadar ödenecek?

Bir kişinin ölmesi durumunda, ölen kişiye ait taşınmaz (ev, tarla, arsa, dükkan) kanuni mirasçıları kimse ona geçiyor.  Mirasçılar iki şekilde olabiliyor. Bunlar; kişinin ölümüne bağlı olarak, kanundan doğan kanuni mirasçılık söz konusu olabileceği gibi mirasçılık sözleşmesine (vasiyetname) dayanan mirasçılar da söz konusu olabiliyor. 


Mirasçıların, kendilerine intikal eden emlakla ilgili olarak işlem yapabilmeleri için öncelikle mirasçı olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Bunun için mümkün olan en kısa zamanda mahkemeye başvurarak veraset belgesi (mirasçılık belgesi) almaları gerekiyor. 


Veraset belgesi genel manada ölen kişinin mirasçılarının kim olduğunu ve miras hisselerini belirten bir belge oluyor. Mirasın kesinleşmesinden sonra mükellefin yapması gereken miras vergisini ödemek oluyor. 


Veraset ve intikal vergisi olarak da bilinen miras vergisinin 2015 yılı 1. taksit ödemeleri devam ediyor. Verginin 1. taksit son ödeme tarihi 1 Haziran olarak biliniyor. Vergi ödemesi için son 3 gün bulunuyor. Peki, miras vergisi ne kadar ödenecek?


Miras vergisi oranları!

Matrah

Verginin Oranı (%)

Veraset Yoluyla İntikallerde / İvazsız İntikallerde

İlk   200.000 TL için  1  10

Sonra gelen 480.000 TL için 3  15

Sonra gelen 1.060.000TL için 5  20

Sonra gelen      1.900.000 TL için 7  25

Matrahın 3.640.000 TL'yi aşan bölümü için 10  30


Bir şahsa, ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanıyor


Miras vergisi son ödeme tarihi ne zaman?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön