06 / 05 / 2024

Mirasçılar soruyor! Paylaşılamayan miras nasıl satılır?

Mirasçılar soruyor! Paylaşılamayan miras nasıl satılır?

Miras kalan gayrimenkul her zaman mutlu etmeyip, mirasçıların başına dert de olabilir. İşte bu konuda merak edilenler!



PAYLAŞILMAYAN MİRAS NASIL SATILIR?

Miras kalan gayrimenkulün satışını gerçekleştirmeden önce miras intikalinin yapılması gerekmektedir. Mirasın geçişi, miras kalan mülk ve borçların varislere intikali işlemidir. Bu işlem için öncelikle Sulh Hukuk Mahkemesi veya noterden veraset belgesi alınmalıdır. Veraset belgesi, kişinin varis olduğunu ispat eden bir belgeye denir. Bu belge alındıktan sonra varislerden biri, tamamı veyahut yasal temsilcileri tapu müdürlüğüne başvuruda bulunulmalı ve şu belgeleri ibraz etmelidir:

  • Varis ya da temsilcisine ait nüfus cüzdanı gerekmektedir,
  • 1 adet vesikalık fotoğraf gerekir,
  • Gayrimenkulün tapu senedi gerekmektedir,
  • Söz konusu gayrimenkul konut ise Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
  • Veraset belgesi gerekmektedir,
  • Varisler başkası tarafından temsil ediliyor ise vekaletname gerekir.

Mirasın intikal işlemi gerçekleştikten hemen sonra varisler arasında görüş birliği de varsa satış işlemi gerçekleştirilir. Miras kalan gayrimenkulün satışı için varislerin her birinin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekir.

65 yaşın üzerinde varis bulunulması halinde de satışı gerçekleştirmeden önce ilgili kişinin akli dengesinin yerinde olduğunu kanıtlayan bir sağlık raporunun alınmalıdır. Tapu devir işlemi için tapu harcı ve döner sermaye bedeli yatırılarak gayrimenkul satış işlemi tamamlanır. Gayrimenkulün satışına dair ortak istekte bulunulmadığı zaman ise mirasın paylaştırılması için Sulh Mahkemesi’ne başvuruda bulunabilir.

MİRASTAN KİM NE KADAR PAY ALIR?

Sağ kalan eş, miras bırakanın altsoyu ile beraber mirasçı olursa mirasın 1/4'ünü almaktadır. Kalan 3/4'ünü de miras bırakanın altsoyu yani çocukları alır ve eşit olarak paylaşmaktadır.

Banka hesabınızı hemen kontrol edin! TCKN son hanesine göre ödemenizi alacaksınız!

Kültür ve Turizm Bakanlığı duyurdu! Yüksek maaşla hemen memur olun! Bugün başvurun hemen işe başlayın!


Geri Dön