15 / 05 / 2024

Mirasın mahkeme kararı ile satışı nasıl yapılır?

Mirasın mahkeme kararı ile satışı nasıl yapılır?

Miras, birine, ölen bir yakınından kalan mal mülktür. Miras yolu ile vatandaşlara konut, arsa ya da dükkan kalabilir. Bu mülklere dair vatandaşlar hangi işlemleri yapabilir? İşte detaylar!



KARDEŞLER ARASINDA MİRAS PAYLAŞILMAZSA NE OLUR?

Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz eder ise çoğunluğun talebine bakılmaktadır. Kardeşler arasında miras paylaşımında anlaşmazlık halinde çoğunluğun talebi ile miras hakları satış yolu ile eşit paylaşılabilir. Satış yolu ile de düzenlemelerde satış değeri ve itirazlar miras davasının süresini uzatabilir.

İşte miras konusunda vatandaşların sorduğu diğer soru ve yanıtları…

MİRAS KALAN TAPUYU ÜZERİNE ALMADAN SATIŞ YAPILIR MI?

Miras kalan gayrimenkulün satışını gerçekleştirmeden hemen önce miras intikalinin, geçişin yapılması gerekmektedir. Mirasın intikali, miras kalan mülk ve borçların varislere geçişi işlemidir. Bu işlem için öncelik ile Sulh Hukuk Mahkemesi ya da noterden veraset belgesi alınmalıdır.

MİRASIN MAHKEME KARARI İLE SATIŞI NASIL YAPILIR?

Mirasçıların tamamının rıza göstermesi ile tapudan satış yapılabilecektir. Ama tüm mirasçılar rıza göstermez ise Sulh hukuk mahkemesi nezdinde Ortaklığın Giderilmesi, İzale-i Şuyu Davası açılması gerekmektedir. Bu davayı da mirasçılardan her biri açabilir. Bu dava ile söz konusu ev satılabilir.

TAPU SAHİBİ İMZASI OLMADAN SATIŞ YAPILIR MI?

Bir gayrimenkul satışının hukuki bir dayanağa sahip olması ve resmi bir nitelik kazanması adına, ortada bir tapunun olması şart koşulur. Tapu olmadan gerçekleştirilen alım ve satışların ise herhangi hukuki ve resmi bir geçerliliği bulunmamaktadır.

MİRASÇI HİSSESİNİ BAŞKASINA SATABİLİR Mİ?

Miras payının devri sözleşmesi ile miras payının tamamı ya da bir bölümü üzerinde gerek mirasçıların birbirlerine gerek ise üçüncü kişilere devri mümkündür.

HİSSELİ TAPUYA HACİZ KONULABİLİR Mİ?

Türk hukukunda da paylı mülkiyet hissesinin haczedilebileceği Türk Medeni Kanunu‟nun 688. maddesinin üçüncü fıkrasında açıkça belirtilir. Ama söz konusu maddede paylı mülkiyet hissesinin taşınır, taşınmaz ya da bir alacak üzerinde olması arasında bir fark olup olmadığı hususu belirtilmez.

Depremzedelere THY’den güzel haber! Türk Hava Yolları 100 aileye iş imkanı sunuyor!

Kızılay 12 alanda personel alımı yapacak! KPSS’siz hemen Kızılay personeli olun!


Geri Dön