23 / 11 / 2024
fuzul

Mirasta intikal ne demek? İntikal yapınca ne olur?

Mirasta intikal ne demek? İntikal yapınca ne olur?

Miras ve intikal konusu pek çok kişinin kafasını kurcalamaktadır. Mirasta intikal işleminin nasıl yapıldığı sık sorulan sorulardandır. İşte bu konuya dair merak edilenler!




İNTİKAL YAPINCA NE OLUR?

İntikal bir yerden başka bir yere geçme ya da geçirilme anlamına gelir. Miras intikali de kişinin vefatı halinde taşınmaz mallarının mirasçılarının üzerine geçirilme işlemidir. Mirasçı olarak belirlenmiş kişiler genel olarak ölen hak sahibi ile arasında birinci dereceden kan bağı bulunması gerekir.

MİRASTA İNTİKAL NE DEMEK?

İntikal, tapu sicilinde kayıtlı olan taşınmaz mallar bunlar, örneğin, ev ya da arsa olabilir haklarının, mal sahibinin ölümü halinde, mahkeme tarafından verilen veraset ilamında gözüken mirasçılara kanun gereği geçmesi anlamına gelir.

MİRASÇILARDAN BİRİ İMZA VERMEZSE YAPILIR MI?

Mirasçılardan biri imza vermezse satış olur mu? sorusuna şöyle bir yanıt verilebilir; Mirasın mirasçılara intikal işleminden sonra mirasçıların tamamı imza atarak miras kalan mallar satılabilir. Ama mirasçılardan intikal olan miras malı üzerinde imza vermez ise de satış gerçekleşmez.

VERASET İLAMI GEÇERSE NE OLUR?

Veraset ilamı süresi geçerse, herhangi bir cezası olmamasına rağmen veraset ilamı almadığı için veraset ve intikal beyannamesi vermeyen vatandaşlar cezai durumlar ile karşılaşabiliyor. Bu şekilde bir durumda kişilerin mükellefiyeti miras olarak kalan malların idarece tespit edildiği süreden itibaren başlar.

MİRAS HAKKIMI KARDEŞLERİME DEVRETMEK İÇİN NE YAPMALIYIM?

Miras payının kardeşe geçirilme yani devri konusunda noter onaylı bir sözleşmeye gerek duyulmamaktadır. Miras payının kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılıp, bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanması ile yapılır.

BABA ÖLÜRSE MİRAS ANNEYE GEÇER Mİ?

Vefat eden kişinin eğer çocuğu bulunmuyor ise miras, ölen kişinin eşine ya da anne, babasına ve kardeşlerine kalmaktadır. Eğer ölen kişinin eşi bulunmuyor ise miras anne ve babası ile kardeşleri arasında eşit olarak pay edilir. Bekar olarak ölen bir kişinin mirası, anne ve babasına eşit olarak pay edilir.


Geri Dön