29 / 04 / 2024

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...



TENKİS DAVASI NEDİR, NASIL AÇILIR?

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilme haklarına sahip oluyor. Medeni Kanun gereğince; Saklı pay sahibi mirasçılara ölüme bağlı tasarrufla yapılan ve tasarruf edilebilir kısmı aşan kazandırmaların onların saklı paylarını aşan kısmı orantılı olarak tenkise tâbi oluyor. Tenkise tâbi birden fazla ölüme bağlı tasarrufun bulunması hâlinde, saklı pay sahibi mirasçıya yapılan kazandırmanın saklı payı aşan kısmı ile saklı pay sahibi olmayan kimselere yapılan kazandırmalar orantılı olarak tenkis ediliyor. 

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasbırakan, tasarruf edebileceği kısmı aştığında, saklı payı zedelenen mirasçı, iflâsı hâlinde iflâs dairesinin veya mirasın geçtiği tarihte kendisine karşı ellerinde ödemeden aciz belgesi bulunan alacaklıların ihtarına rağmen tenkis davası açmazsa, iflâs idaresi veya bu alacaklılar, alacaklarının elde edilmesi için gerekli olan oranda ve mirasçıya tanınan süre içinde tenkis davası açabilirler.

Mirasçılıktan çıkarılanın çıkarma tasarrufuna itiraz etmemesi durumunda da iflâs idaresi veya alacaklılar, aynı koşullarla tenkis davası açabilirler.
 

Tapu sorgulama şifresiz nasıl yapılır?

Babadan oğula tapu bağışı bozulur mu?

Tapunun aslı olmadan satış yapılır mı?


Geri Dön