09 / 01 / 2025

Mirastan pay almak için ne yapmak gerekir?

Mirastan pay almak için ne yapmak gerekir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kayınpederim 84 yaşında. Babası 2 kez evlenmiş. Geçen yıl kayınpederimin babasının üzerine Bodrum’da tapuda 400 metrekare arsa çıkmış. Kayınpederimin bu arsadan payı ne kadardır? ' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kayınpederim 84 yaşında. Babası 2 kez evlenmiş. Birinci karısından sadece kayınpederim var. İkinci karısından ise 3 çocuğu bulunuyor. Geçen yıl kayınpederimin babasının üzerine Bodrum’da tapuda 400 metrekare arsa çıkmış. Kayınpederimin bu arsadan payı ne kadardır? Ne yapması gerekiyor? Kendisi Aydın Söke’de oturuyor.' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Mirastan pay almak için ne yapmak gerekir?

Kayınpederim 84 yaşında. Babası 2 kez evlenmiş. Birinci karısından sadece kayınpederim var. İkinci karısından ise 3 çocuğu bulunuyor. Geçen yıl kayınpederimin babasının üzerine Bodrum’da tapuda 400 metrekare arsa çıkmış. Kayınpederimin bu arsadan payı ne kadardır? Ne yapması gerekiyor? Kendisi Aydın Söke’de oturuyor. A.Ö.

Kayınbabanız güzel bir yerde, güzel bir arsanın hissedarı olacak ne kadar iyi. Durumu şu: Dede iki defa evlenmiş ve birinciden bir çocuk, ikinciden de üç çocuk olmuş. Dedenin ikinci hanımı halen hayatta değilse, bu üç çocuk aynı şartlarla birlikte mirasçı. Yani dört çocuk bu yere eşit hisselerle sahip olacak ve her birine 1/4 hisse düşecek. Bunun için ne yapacaklar?

Kayınbabanız bir notere gidip veraset ilamı çıkarılmasını talep edecek. Oradan alacağı veraset ilamı ile ilgili tapu müdürlüğüne giderek, bu arsanın mülkiyetini veraset ilamında adı geçen kardeşlerle birlikte adlarına tescil ettirecek. İlk müracaatta, şayet arsa hâlâ dede adına kayıtlıysa, tapuda tescil elbirliği mülkiyeti şeklinde olacak. Sonradan bazı hukuki yollarla her biri adına paylı mülkiyet olarak tescili mümkün.

Belki paylı mülkiyet olarak veya elbirliği mülkiyeti olarak tescil açıklamaya muhtaç gibi gelebilir, ama bunu böyle çabuk geçmemin bir nedeni de var.

Ben kayınbabanıza sanki bu yer, tapuda hâlâ babasına ait olarak görülüyormuş gibi yanıt verdim. Oysa bir ihtimal var. Belki ikinci eşten olan üç kardeş, babanızdan önce davrandı ve adlarına tapuda tescili yaptırdı. Bu mümkün. Yani ne yaparlar? Kendileri bir notere gidip veraset ilamı almış olabilir ve bu veraset ilamı ile dört evlat adına tapuda tescili yaptırmış olabilirler. Şayet aralarında bir ilişki yoksa, bundan da babanızın haberi olmamış olabilir.

Buna göre; öyle görünüyor ki mülkiyet durumunun belirlenmesi için eldeki veraset ilamı ile ilgili tapu müdürlüğüne başvurup, son durumu öğrenmekte yarar var. Ben hep ilgili tapu müdürlüğü diyorum. Yani bundan gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğü anlaşılıyor ama vatandaşın bulunduğu yerdeki tapu müdürlükleri de artık internet bağlantısı ile işlem yapabiliyor.

Babanız bunu Söke’den de araştırabilir ama Bodrum yakınlarında olduğu için belki Bodrum’a kadar gitmesi gerekebilecek. Bodrum gibi bir yerde 400 metrekare arsa için de değer hani.


Geri Dön