28 / 04 / 2024

Mobilya sektörü Avrupa ve Afrika pazarına odaklanacak!

Mobilya sektörü Avrupa ve Afrika pazarına odaklanacak!

Genel yapısı itibariyle iç pazar temelli büyüyen mobilya sektörünün performansı ağırlıklı olarak yeni konut inşaatlarına ve gelir seviyesindeki artışa endeksli bir seyir izliyor. Mobilya sektörü 2014'te Avrupa ve Afrika pazarına odaklanacak...



Ortadoğu'daki sıkıntılar nedeniyle 2014'te Avrupa ve Afrika pazarına odaklanmayı planlayan sektör, en az 2.2 milyar dolar ihracat hedefliyor. 


Genel yapısı itibariyle iç pazar temelli büyüyen mobilya sektörünün performansı ağırlıklı olarak yeni konut inşaatlarına ve gelir seviyesindeki artışa endeksli bir seyir izliyor. Dolayısıyla son 10 yıldır basta İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi büyük şehirler olmak üzere ülke genelinde çok hızlı büyüyen konut sektörü beraberinde mobilya talebini de artırdı. Artan taleple birlikte asırlardır küçük isletmeler şeklinde geleneksel üretim tarzıyla faaliyet gösteren sektörün yapısı da değişmeye başladı. Küçük işletmelerin yerini dünya standartlarında üretim yapan büyük işletmeler almaya başladı. Ve günümüzde 40 bine yakın işletme 200 bine yakın çalışanı ile mobilya sektörü yaklaşık 10 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaştı. Sektörünün 2013 yılını yüzde 11 büyüme ile kapatacağı öngörülüyor. 


ORTADOĞU SIKINTILI, ROTA AVRUPA VE AFRİKA PAZARINA DÖNECEK 


Mobilya sektörü yarattığı katma değer açısından ülkenin önde gelen sektörleri arasında yer alıyor. Özellikle ihracatta yerli kaynakları en çok kullanan ve ithal hammadde girdilerine bağımlılığı en az olan sektör olarak cari açık finansmanına da büyük katkı sağlıyor. Dolayısıyla sektörün öncelikli gündeminde dış pazarlar yer alıyor. Son 10 yılda 7 kat ihracat artışı gerçekleştiren mobilyacıların en büyük ihracat pazarını Irak oluşturuyor. Irak'a yapılan ihracat, sektörün toplam ihracatının neredeyse dörtte biri. 


Libya ve Suudi Arabistan gibi diğer önemli pazarlar dikkate alındığında bu oran daha da büyüyor. Dolayısıyla başta Suriye'de devam eden savaşın seyri olmak üzere Kuzey Afrika pazarında büyük sıkıntı yaratan Mısır'daki belirsizlik, mobilya sektörünün 2014 ihracat performansının da belirleyicisi olacak. 


Bölgedeki yüksek tansiyonun düşmesi ya da mevcut seviyenin üzerine çıkmaması halinde bölgeye yapılan ihracatın en azından 2013 değerleri kadar olacağı öngörülüyor. Sektörün üzerinde odaklandığı, dikkatle takip ettiği bir başka bölge de Avrupa. Özellikle Almanya ve Fransa'daki büyüme, beraberinde bu ülkelere yapılan ihracatı da önemli ölçüde artırabilir. 

Bütün bu varsayım ve yorumlar dahilinde sektörün 2014 ihracatının 2.2 ila 2.3 milyar dolar aralığında gerçekleşmesi bekleniyor. 


Öte yandan 2013 yılında yeniden büyüme gösteren inşaat sektörü ve dolayısıyla konut sektöründeki canlılığın devam etmesi, yine geçen yıl oldukça yavaş ilerleyen kentsel dönüşümün hız kazanması 2014 yılında daha hareketli bir iç pazarı mümkün kılabilir. 


PERFORMANS DİNAMİKLERİ 


İç piyasada konut sektörünün büyüme oranı ihracat gelirlerinin büyük bir bölümünü oluşturan Avrupa ve Ortadoğu pazarının seyri Mobilya sektörü ihracatı (Milyon dolar) 2014 yılının 2013 yılına kıyasla daha iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz. Özellikle Ortadoğu pazarında yaşanan sorunların giderilmesi ve Türk mobilya sektörünün önünün açılması bizim için oldukça önemli. Öncelikli hedefimiz Avrupa ve Afrika pazarlan. 


Söz konusu pazarlar üzerinde çalışmalarımız sürüyor ancak önümüzdeki dönemlerde çalışmalarımızı hızlandırmayı düşünüyoruz. Özellikle Afrika kıtasında yakalamış olduğumuz ivmeyi arttırmak istiyoruz. Ortadoğu ülkelerinde yaşanan sıkıntıların bitmesini ümit ederek, bu ülkelere yönelik çalışmalarımızı arttırmalıyız. Ayrıca Güney Amerika da Türkiye mobilya ihracatçısının hedeflediği pazar ülkeler arasında. 



Dünya Özel Ek


Geri Dön