MODEF 29. Mobilya Dekorasyon Fuarı, 1-7 Nisan'da!
Türkiye'nin 01-07 Nisan 2013 tarihinde ev sahipliği yapacağı 29. Modef - Mobilya ve Dekorasyon Fuarı'nda 150' yi aşkın mobilya üreticisi ve dekoratör yeni tasarım ürünlerini ve konseptlerini dünyanın dört bir yanından gelen profesyonellerin beğenisine s
Türkiye'nin 01-07 Nisan 2013 tarihinde ev sahipliği yapacağı 29. Modef - Mobilya ve Dekorasyon Fuarı'nda 150' yi aşkın mobilya üreticisi ve dekoratör yeni tasarım ürünlerini ve konseptlerini dünyanın dört bir yanından gelen profesyonellerin beğenisine sunacak. Bu sergide ziyaretçiler hem modern hem klasik tasarım temalarına ait geniş kapsamlı ürün yelpazelerini ve benzersiz örnekleri deneyimleyebilecek ve Türkiye mobilya sektörünün kalbinin neden İnegöl'de attığını anlayabilecek.
Sosyal, kültürel, tarihi ve ekonomik yapısıyla birçok farklılığı bir arada barındıran en eski yerleşim yerlerinden biri olan İnegöl; Mobilya üretiminde de kadim ve ciddi bir merkezdir.
Ankara, İstanbul, hatta 45 km kuzeybatısındaki Bursa gibi sanayi ve endüstri şehirleri dururken mobilya sanayinin İnegöl’de kurulmasının ve gelişmesinin en önemli sebebi ağaç iş kolunun eski bir geçmişe, tecrübeye dayanmasıdır. Çevresinde bulunan ormanlardan dolayı Osmanlı donanmasının ihtiyacını karşılamış olan İnegöl’de, ağaçla tanışma tahta kaşık yapımı ve kerestecilikle başladı. Araba yapımı, sandalye yapımı ve sandık yapımı ile devam etti.
Günümüzde modern bir ortamda devam eden mobilyacılık konusunda İnegöl; 2000'li yılların başından itibaren kurumsal yapısını oturtmaya ve markalaşmaya başladı. İnegöl mobilya sektörü, yılda 2 defa düzenlenen MODEF fuarları ile kalite ve pazarlama anlamında büyük bir ivme kazanmıştır. Son zamanlarda yaptığı yatırım ve atılımlarla İnegöl mobilyada ülke gündemine oturmayı başarmış ve “Türkiye'nin Modası, İnegöl Mobilyası” sloganı ile sektöre damgasını vurmuştur.
Hammadde üretiminde oldukça yol kat etmiş olan İnegöl Mobilya Sanayi, bu gün dünya standartlarında olan firmalar çıkarmıştır. Ham ağacı işleyerek yurt içine ve yurt dışına mobilya olarak pazarlayan İnegöl’de ayda ortalama 5-6 milyon m2 kaplama, 70-80 bin m3 yonga levha, 7-8 bin m3 kontrplak ile 250 bin m2 dekoratif laminant üretilmektedir. Mobilya Sanayisi’nin büyüklüğü ile ülke ekonomisine katkısı çok yüksek düzeyde olan İnegöl; sektörde Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB ile ilk sırada yer almaktadır.
Türkiye’de mobilyanın başkenti olma hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerleyen İnegöl; başta mobilya olmak üzere, tarım, turizm ve ekonomik alanlarda da hızla gelişme gösterecek ve mobilya konusunda kendisine koyduğu 2023 hedefini tutturacaktır.
Şu anda İnegöl’de irili ufaklı 2000 civarında mobilya firması faaliyet göstermektedir. Bu sayı atölye ve ufak dükkanlarda mobilya üretimi yapıldığı yıllarda daha fazla ve 3500-4000 bin civarındaydı. Her geçen gün kendini yenileyen İnegöllü mobilya üreticisi, birleşmenin ortaya çıkardığı sinerjiden ve kurumsallaşmanın getirdiği fabrikalaşmadan faydalanarak bugün bu sayıya kadar kalitesiyle birlikte gelmiştir. Ancak İnegöl Mobilyasını; markalaşmış bir firmadan ya da irili ufaklı üretim yapan onlarca fabrikadan ibaret görmemek, hepsinin tek vücut olduğu 2 milyon m2’lik bir üretim alanını olarak tanımlamak gerekmektedir.
Zengin orman varlığı sayesinde ekonomisi, mobilya sanayisi ile şekillenen İnegöl; 2023 yılını kendisine hedef edinmiştir. 2023 yılında Türkiye’nin mobilya başkenti İnegöl olacaktır. Türkiye mobilya ihracatının %16’sını gerçekleştiren İnegöl’ün son yıllardaki ihracat rakamları şu şekildedir. 2008 yılı: 104 milyar dolar, 2009 yılı: 114,50 milyar dolar, 2010 yılı: 143,50 milyar dolar ve 2011 yılı: 176,50 milyar dolardır. 2012 ylı: 200 milyar dolar civarındadır. İnegöl’ün Mobilya Sanayisinin, bu rakamları arttırmak ve İnegöl mobilyasını bir dünya markası haline getirmek gibi önemli bir hedefi daha var. Bundan dolayı 2023 mobilya ihracat hedefimiz ise; 1 milyar dolardır.
Dünya mobilya devleriyle yarışan İnegöl Mobilyacısı; 100’ün üzerinde ülkeye aktif ihracat yapmaktadır. Libya, Irak, Mısır gibi ülkeler başta olmak üzere orta doğu ülkeleri; Azerbaycan başta olmak üzere diğer Türki Cumhuriyetler ile Rusya ve Avrupa ülkelerinin bir çoğuna yoğun olarak İnegöl Mobilyası ihraç edilmektedir. İnegöl mobilyacısının Pazar arayışları her geçen gün çeşitlenerek devam etmektedir. Özellikle Kuzey Afrika ülkeleri ile Hindistan’a kadar olan İMEA ülkeleri hedef pazarlardır. Son gelişmelerle bir Uzakdoğu ülkesi olan Çin ve Tayvan gibi ülkelerle de ikili ilişkiler ve görüşmeler sürmektedir.
İnegöl Mobilyası; yeni pazar arayışları içerisinde bazı faaliyetlerde bulunmaktadır. İnegöl kamu önderleri sektörün önünü açacak projeler gerçekleştirmektedir. Her sene biri iç biri dış pazara yönelik olmak üzere 2 farklı mobilya fuarı düzenlenmekte ve yurtdışından birçok profesyonel heyeti İnegöl’de ağırlanmaktadır. İMOB ve dış ülkelerdeki birçok fuara mobilyacılarımızın katılmalarını teşvik edilmekte, buralarda İnegöl Mobilyasını tanıtılmakta ve yeni bağlantılar kurulmaktadır.
Bu fuarların yanında İnegöl Mobilyası’nın kurumsallaşması adına da İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB kurulmuştur. Burada 85 mobilya firmasına yer tahsisi yapılmıştır. Şu anda da 8 kurumsal firma üretimini buraya taşıyarak faaliyetlerini gerçekleştirmektedirler. Burası ülkemizin mobilya konusundaki ilk ihtisas OSB’si olma özelliğini taşımaktadır. İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB, İnegöllü mobilya üreticisinin kurumsallaşması noktasında 6.750 dönüm arazi üzerine planlanmış olan en ciddi yatırımdır. Ayrıca Türkiye ve dünyanın ilk Mobilya ve Ahşap İşçiliği Müzesi’nin kurulum çalışmaları devam etmektedir. Bu da İnegöl Mobilyasının tanıtımına ciddi katkı sağlayacaktır.
Sadece mobilya sektörünün değil ülkemizdeki birçok üretim sektörünün önündeki problemlerin başında Ar-Ge, Kalite ve yeni pazarlar gelmektedir. Kurumsallıkta İnegöl mobilyasının önündeki problemlerdendir. Ancak; kurumsallığı 2. OSB çalışması ile İnegöl Mobilyasının önünde bir engel olmaktan çıkartma planı yürürlüktedir. Pazar arayışlarını İFOR şirketimizin dış ülkelerde yaptığı bağlantılar ile yılda 2 defa düzenlenen fuarlarla, Mobilya Firmaları ile çözüme kavuşturuyoruz. Kalite ve rekabet gücü konusunda da Dünyaca ünlü mobilya test laboratuarı olan TÜV Rheinland‘ın dünyadaki 9. şubesini İnegöl’de faaliyet gösteriyor. Bu konuda da firmalar; dünyanın kabul ettiği standartlarda kaliteli üretim imkanı buluyorlar.
Mobilyanın dünyadaki başkenti İtalya olarak biliniyor. Yeni model ve tasarımlar, yeni konsept uygulamaları ve dünya insanının değişen beklentileri Mobilya konusunda üretim yapan birçok ülkeyi ön plana çıkardı. Romanya gibi ülkeler bile mobilya konusunda iddialarını ortaya koyuyorlarsa Türkiye’nin hele de ağaca yıllardan beri şekil veren bu ülkenin Dünya çapında söz sahibi olmaması muhtemel değil. Özellikle devletimizin son dönemde ekonomi alanındaki atılımları ve mobilyaya verdiği önem hiç kuşku yok ki bizi diğer mobilya ülkeleriyle yarışa sokacaktır. Bugün inegöl bile tek başına dünya ülkelerine ticaret yapıyorsa ülkemizi bir bütün olarak düşündüğümüzde Türkiye mobilyasının bir çok dünya ülkelerinde kendine yer edineceğini gösteriyor. Zira, ülkemizin 2023’te ihracat hedefi 500 milyar dolardır, mobilya sektörü de bundan ciddi pay alacaktır.