Mogadişu'nun imarına Türk inşaat firmaları destek oluyor!
Yıllar süren iç savaş sebebiyle birçok binası harabe haline gelen Mogadişu'da güvenlik problemi aşıldıkça inşaat ve imar çalışmaları hız kazandı
Birçok Türk kuruluşunun yeni binalar yaptığı, zarar gören binaları tamir ettiği şehirde artık Somalililerin de yeni evler yaptırdıkları veya savaşta zarar gören evlerini tamir ettikleri göze çarpıyor. Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Kani Torun, "Bizim kuruluşlar ilk geldiğinde kiralayacak bina bulamazken, şimdi onlarca kaliteli, düzgün yapılmış bina kompleksleri kiracısını bekliyor" dedi.
Yıllar süren iç savaş sebebiyle birçok binası harabe haline gelen Somali'nin başkenti Mogadişu'da güvenlik problemi aşıldıkça inşaat ve imar çalışmaları hız kazandı. Birçok Türk kuruluşunun yeni binalar yaptığı, zarar gören binaları tamir ettiği kentte, artık Somalililerin de yeni evler yaptırdıkları veya savaşta zarar gören evlerini tamir ettikleri göze çarpıyor. Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Kani Torun, Mogadişu'da gerçekleşen inşaat ve imar çalışmalarını değerlendirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 Ağustos'taki ziyaretinden sonra gerek devlet, gerekse sivil toplum kuruluşlarının Somali'de hızlı bir faaliyete başladıklarını ve bu faaliyetin devam ettiğini ifade eden Torun, TİKA'nın yaptığı havaalanı restorasyonuyla THY'nin uçuşlara başladığını, 50 yataklı bir hastanenin açıldığını, bunlara ilave olarak halen toplam 400 yataklı üç hastane ile bir okul, yetimhane ve öğrenci yurdu kompleksinin inşa halinde olduğunu, ayrıca iki tane büyük okul binasının tamir edilerek kısa zamanda faaliyete geçirileceğini söyledi.
"SOMALİLİLER DE YATIRIM YAPMAYA BAŞLADI"
Bu süre içinde sadece Türk kuruluşlarının değil, Somalililerin de ciddi yatırım faaliyetlerinin olduğunu ifade eden Torun, şunları söyledi:
"Türk kuruluşlarının git gide yaptığı yatırımlar ve bir güven ortamının tesisiyle beraber yerli insanlar özellikle diasporadan getirdikleri paraları burada şimdi binaları tamir ederek, yeni bina yaparak kullanıyorlar. Ciddi bir imar faaliyeti devam ediyor. Altı ay öncesini bilenler için şu anda Mogadişu aslında bir şantiye vaziyetinde. Bir hayli yeni bina görebilirsiniz, ilk bizim kuruluşlar geldiğinde kiralayacak bina bulamazken şimdi onlarca kaliteli, düzgün yapılmış bina kompleksleri kiracısını bekliyor."
"TERKEDİLMİŞ YERLER OTURUMA AÇILACAK"
Türkiye’nin yaptığı pazarların da sosyal hayata etkisinden bahseden Torun, şunları söyledi:
"Biz yaptığımız pazarı, mesela El Şebbab'ın terk ettiği, şu anda henüz çok fazla oturuma açılmamış bir bölgede yaparak, insanların o bölgelere de yerleşmesini temin eden çalışmalar yapıyoruz. Bütün bu faaliyetler Somali'yi, özellikle Mogadişu'yu tabiri caizse bir şantiye haline getirdi, insanlarda bir umut, geleceğe yönelik bir güven var. Yani bu durum devam ederse inşallah kısa zamanda Mogadişu'nun önceki savaşın izlerini silerek toparlanacağına dair umudumuz artmaktadır."
Gönüllüler Somali’de
Ege Uluslar arası Sağlık Federasyonu (ESAFED)'in Somali'de sağlık konusunda başlattığı muayene ve tedavi süreci planlı bir şekilde devam ediyor. ESAFED üyelerinden Ege Sağlık Derneği (ESADER)'nin gönüllü doktorları Türkiye'ye döndü, Balıkesir Sağlık Derneği (BALSADER) gönüllüleri ise nöbeti devralmak üzere İzmir'den uğurlandı. Böylece Afrika'da kuraklığın ve kıtlığın vurduğu ülkelerden biri olan Somali'de sağlık taramaları ve tedavileri hız kesmeden sürmüş olacak.
ESAFED Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, Kimse Yok Mu Derneği tarafından kurulan ve işletmesi federasyonlarına devredilen hastane çalışmaya başlayıncaya kadar sağlık hizmetlerini aksatmadan yürütmek istediklerini belirtti. Amaçlarının Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek olduğunu kaydeden Prof.Dr. Mustafa Sarsılmaz şunları söyledi: "Bu bağlamda izinlerini gönüllü olarak bu ülkelerde sağlık hizmeti vererek geçiren ve dönen arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Oraya nöbeti devralmaya giden arkadaşlarımıza da başarılar diliyoruz. Türk milletinin şefkatli elini Somali'ye götürerek insanlığa umut olma yolundaki çabalarımız hız kesmeden devam edecektir."
Havaalanından dualarla uğurlanan BALSADER gönüllüleri aile hekimleri Dr. Fatih Erden, Dr. Abdullah Kumcu, pratisyen hekim Dr. Halil Türkhan, aile hekimi uzmanı Cemal Seven ve genel cerrah Dr. Hadi Serdar Yazıcı, oldukça heyecanlı olduklarını ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler. 15 günlük yoğun bir temponun ardından Türkiye'ye dönen ESA-DER gönüllüleri çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Veli Karabuğa, aile hekimi Dr. Bahadır Davut Şenol, sağlık hekimi Dr. Hasan Yaylacı ve aile hekimi Dr. Mümtaz Görevin aileleri tarafından havaalanında karşılandı. Grup Sorumlusu Dr. Bahadır Davut Şenol, 15 gün boyunca günde ortalama 500 civarında hastayı muayeneden geçirdiklerini söyledi. Genellikle zatürre, paraziter ve cilt hastalıkları, idrar yolları enfeksiyonları ile karşılaşıldığını ifade eden Dr. Şenol, büyük kısmı Kimse Yok Mu tarafından temin edilen ilaçları dağıttıklarını belirtti. Dr. Şenol 20-30 yıl önce Mogadişu'nun İzmir'den çok daha güzelken iç savaş sebebiyle yıkıma uğradığını hatırlatarak, "Burayı görünce ülkemizde iç savaş isteyen insanlara buraları göstermek lazım" diye konuştu. Dr. Şenol burada büyük hizmetler sunan Kimse Yok Mu gibi sivil toplum kuruluşlarına büyük bir güven beslendiğini sözlerine ekledi.
Çalışmalarını yürüten Dr. Hasan Yaylacı ise çocukların genelde küçük yaşta olduklarını ifade ederek, Somali'de sünnet organizasyonlarına çok ciddi ihtiyaç olduğunu söyledi.
"Somali'de insanlara güven geldi"
Torun, Somali'ye Türkiye'nin gelmesiyle beraber BM'nin de gelmeye mecbur kalması, faaliyetlerinin en azından bir kısmını az da olsa buraya kaydırmasının ülkeye bir para girişini ve yatırımı artırdığını, bununla birlikte Somali'de bir 'unutulmuşluk' hissinden çıkıldığını belirterek, "Somali'de 'Herhalde bu sefer bu iş olacak' diye bir güven insanlara geldi. Onun neticesinde herkes parasını yatırıyor, ticaret yapıyor, bina yapıyor. Yani ciddi bir faaliyet var; sokaklar, pazarlar dolu" dedi.
Yeni Akit