05 / 05 / 2024

Moody’s: Kredi itibarımız tehlikede!

 Moody’s: Kredi itibarımız tehlikede!

Moody’s’in EMEA Bölgesi Bankacılık Kıdemli Analisti Irakli Pipia, Türkiye’nin büyümesindeki yavaşlamanın, bankaların kredi itibarı açısından oldukça olumsuz olacağını öne sürerek, “Kredi büyüme hızının yüzde 10-15 civarında seyredeceğini tahmin ediyoruz.



Moody’s’in EMEA Bölgesi Bankacılık Kıdemli Analisti Irakli Pipia, Türkiye’nin büyümesindeki yavaşlamanın, bankaların kredi itibarı açısından oldukça olumsuz olacağını öne sürerek, “Kredi büyüme hızının bu yıl yüzde 10-15 civarında seyredeceğini tahmin ediyoruz” dedi.



İstanbul’dan uyardı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in EMEA Bölgesi Bankacılık Kıdemli Analisti Irakli Pipia, Türkiye’nin büyümesindeki yavaşlamanın; bankaların kredi itibarı açısından oldukça olumsuz olacağını öne sürerek, “Kredi büyüme hızının bu yıl yüzde 10-15 civarında seyredeceğini tahmin ediyoruz” dedi.



Moody’s’in İstanbul’daki  “8. Yıllık Türkiye’nin Kredi Riski” Konferansı’nda konuşan Pipia, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’daki (GSYH) büyüme oranlarının bankacılık eğilimi açısından son derece önemli olduğunu belirterek, bankacılık sisteminin analizi yapıldığında makro ortamda neler olup bittiğinin değerlendirildiğini ve makro koşullar hakkında fikir edinildiğini ifade etti.


3 büyük Türk bankası

Büyümedeki yavaşlamanın bankaların kredi itibarı açısından oldukça olumsuz olacağını savunan Pipia, “Türkiye’deki 3 büyük banka, toplam aktiflerin yüzde 36’sını elinde tutuyor. En üstteki beş bankada bu oran yüzde 55 düzeyinde. Bu beş oyuncu aşağı yukarı aynı değerde, aynı hacimde olduğu zaman rekabet daha sağlıklı oluyor. Ancak, bir iki banka en üstte yer alıyorsa ve bütün aktifleri elinde tutuyorsa, sistemde belli bir zayıflık oluşabiliyor. Rekabet dinamikleri açısından Türkiye’deki piyasada oldukça sağlıklı parametreler olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.


Yeniçağ 


Geri Dön