05 / 05 / 2024

Moody's'den tarihi itiraf: Mortgage krizinde hatalıydık!

Moody's'den tarihi itiraf: Mortgage krizinde hatalıydık!

ABD Senatosu, 'yüksek riskli menkul kıymet yatırımları için güven telkin ettiniz' suçlaması yönelttiği Moody's yetkilileri bu suçlamaları kabul etti



Moody's küresel krizde oynadığı rolü kabul etti. Bununla birlite ABD tarafında iki kredi derecelendirme kuruluşu için hatalı oldukları kararı çıktı. Geçen cuma ABD Senatosu'na hesap veren kredi derecelendirme kuruluşu Moody's mortgage subprime kredileri nedeniyle başlayan krizde sorunlu oluğunu itiraf etti. İki büyük kredi derecelendirme kuruluşu, Amerikan senatosunun üyeleri tarafından hazırlanan bir raporda, kriz öncesinde üstlendikleri riskleri gizlemeleri konusunda bankalara yardımcı olmakla eleştirildi. Senatonun Soruşturma Daimi Alt Komitesi'nce hazırlanan raporda, bankalardan yüklü ücretler tahsil eden Moody's ve Standard and Poors'un, bu kuruluşların yüksek riskli menkul kıymet yatırımları konusunda haksız yere güven telkin ettiği belirtiliyor.

BAĞIMSIZ OLMALILAR!
Buna göre, yatırımcılar, emeklilik ve yardım fonları ve diğer bireysel ve kurumsal şahıslar da yatırım kararlarını bu puanlamalara göre yaparak zarar ettiler. Bu kuruluşlar, bireyler, kurumlar ve hatta ülkelerin borç üstlenme konusundaki güvenilirliklerine puan veriyor. Örneğin bu hafta bu kuruluşlardan Moody's, ekonomisi zor günlerden geçen Yunanistan'ın kredi notunu, yani borç üstlenebilme yeteneği konusundaki puanını, düşürdü. Kurallar gereği kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarında bağımsız olması gerekiyor.

NOTÇULAR ZARARI PAYLAŞMALI
Kredi derecelendirme kuruluşlarının küresel kriz öncesindeki puanlamaları hakkındaki soruşturmayı yürüten heyetin başkanı Senatör Carl Levin, kredi derecelendirme kuruluşlarının, yol açılan devasa ekonomik zararın "sorumluluğunu paylaşması gerektiğini" söyledi.
Sabah


Geri Dön