27 / 04 / 2024

Motor satışları resmen katlandı! Sıfır almak isteyen 3-4 ay bekliyor: En düşük fiyatlı motosiklet 150 bin TL!

Motor satışları resmen katlandı! Sıfır almak isteyen 3-4 ay bekliyor: En düşük fiyatlı motosiklet 150 bin TL!

Yılın ilk 7 ayında yapılan motosiklet satışları, geçtiğimiz yılın tamamındaki satışları geride bıraktı. Sıfır motor almak isteyenler 3-4 ay bekliyor. Hemen almak isteyenden 30 bin TL fark isteniyor. Peki motosiklet fiyatları ne kadar? 



Benzin fiyatlarının 40 TL'ye dayanması, yaşı çok ileri olan ve ‘hurda’ olarak nitelenen ikinci el araçların fiyatının bile 200 bin TL'yi geçmesinin ardından, motosiklet satışlarında resmen rekor kırıldı. Bunda, e-ticaret hacmindeki yükselişin etkisiyle motokurye sayısında yaşanan artışın da etkisi olduğu ifade ediliyor. 

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) verilerine göre, motosiklet satışları, Temmuz 2023'te geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 199,8 oranında yükseldi. 

2023 yılının ilk 7 ayında yapılan satış ise 528 bin adede ulaşarak geçtiğimiz senenin tamamında yapılan 415 bin adet satışı geride bıraktı. 

Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre; bu rakamlarla beraber motosiklet satışları ilk defa 500 bin adet bandını aştı ve rekora imza attı. 

Motor satışları resmen katlandı! Sıfır almak isteyen 3-4 ay bekliyor: En düşük fiyatlı motosiklet 150 bin TL!

İKİNCİ EL MOTOR SATIŞLARINDA DA REKOR GELİYOR 

Otomobil ehliyeti olanların (B sınıfı) 50 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilmesiyle yeni kullanıcı kazanan motosiklet pazarında satışlar, Kovid-19 pandemisiyle hız kazanmıştı. 

Satışlardaki asıl patlama ise son dönemde yükselen akaryakıt ve otomobil fiyatları artdından yaşandı. Yalnızca sıfır motosiklet satışları değil, ikinci el satışlarda da sert yükselişler kaydediliyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; Temmuz 2023'te 901 bin 725 adet taşıtın devri yapıldı. Bu taşıtların yüzde 15,7’sini yani 141 bin 570 adedini motosikletler meydana getirdi. 

MOTED’in TÜİK’ten derlediği verilerine göre ise, geçtiğimiz senenin  tamamında toplam 771 bin 856 adet ikinci el motosiklet satışı yapılırken, bu senenin ilk 7 ayında 625 bin 867 adet ikinci el motosiklet satışı gerçekleştirildi. 

Bu, 2023 yılı sona ermeden ikinci el motosiklette rekor satış seviyelerinin görülecek olması anlamını taşıyor. Tahminler, ikinci el motosiklet satışlarının sene sonunda 1 milyon adedi görmesine ilişkin oldu. 

Motor satışları resmen katlandı! Sıfır almak isteyen 3-4 ay bekliyor: En düşük fiyatlı motosiklet 150 bin TL!

MOTED Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, konuya ilişkin açıklamasında, Anadolu’nun hiç talep görmeyen ilçelerinde bile artık motosiklet satışı yapıldığına dikkat çekti. 

Pazardaki ilk hareketliliğin, araba ehliyeti yani B sınıfı ehliyeti olanların 50 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanmasıyla başladığına, bu uygulamanın ardından yeni kullanıcı kazandıklarına vurgu yapan Remzi Öztürk,  sektörü canlandırmak için 2015 yılından beri çalışmalar ve çalıştaylar yaptıklarının altını çizdi. 

Öztürk, açıklamasında "Otomobile ve benzine ulaşmak zor. Bununla da bitmiyor tabii sigortası, kaskosu, MTV ödemeleri artık çok zor bir hale geldi" ifadelerine yer verdi ve ulaşımdaki motosiklet sayılarının artmasının da motosiklet kazalarına ilişkin güvenlik algısını değiştirdiğinin altını çizdi. 

Motor satışları resmen katlandı! Sıfır almak isteyen 3-4 ay bekliyor: En düşük fiyatlı motosiklet 150 bin TL! 

OCAK AYINA KADAR SIRA VAR, HEMEN ALMAK İSTEYEN 30 BİN TL FARK ÖDÜYOR 

Satışlarda yakalanan ivmenin Ocak 2024'e gün verilmesine neden olduğu da gündeme geldi. 

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuya ilişkin açıklamasında "En az 3-4 aylık sıra var. Bugün motosiklet almak isteyen bir vatandaşa en erken aralık, ocak ayında alabiliyor" ifadelerine yer verdi ve elinde stoğu olanların da hemen satın almak isteyenden 30 bin liraya kadar fark isteyebildiğini söyledi. 

Ertemel, fiyatlarla ilgili de konuştu ve geçtiğimiz seneye göre yüzde 80’den başlayıp yüzde 200’e kadar çıkan oranlarda fiyat yükselişleri olduğunu vurguladı. 

"Düşük segment motosikletler 68-70 bin liradan başlıyor. Vatandaşın en çok talep ettiği motosikletlerin fiyatı ise yaklaşık 130 bin TL’den başlamakta" diyen Ertemel, orta segmentte ise fiyatların 150 bin lira ile 300 bin liraya arasında değiştiğini dile getirdi. 

Çiftçiler dikkat! Buğday ve arpa üretimi arttı: Yurt içinde buğday, arpa, mısır fiyatları katlandı! Son dakika!

Geçen yıl altından fazla kazandıran gümüş fiyatlarının geleceği rakam tek tek açıklandı! Hemen bakın!

Özel sektör çalışanlarına son dakika müjdesi! Ocak'tan sonra o ödeme tam 35 bin 108 TL'ye yükselecek!

Akbank muslukları açtı, nakit ihtiyacı olanlar faizsiz 15 bin TL'yi almaya koştu! Acil bakın!


Geri Dön