28 / 04 / 2024

Muammer Aksoy'un evi için yapılan tescil başvurusuna red!

 Muammer Aksoy'un evi için yapılan tescil başvurusuna red!

Atatürkçü Düşünce Derneği'nin kurucularından olan Prof. Dr. Muammer Aksoy'un Ankara Çankaya'da konumlanan konutu için yapılan tescil başvurusu Kurul tarafından onaylanmadı. Gerekçe olarak ise "Kültür varlığı niteliği taşmıyor" denildi.



Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurucularından olan Prof. Dr. Muammer Aksoy, 31 Ocak 1990'da  Ankara  Çankaya'daki Bahçelievler Mahallesinde yer alan evinin önünde uğradığı suikastin ardından yaşamını yitirdi. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; o dönem Aksoy ve akrabalarının yaşadığı 2 katlı evin başka kişilere satışı yapıldı. 

 Muammer Aksoy un evi için yapılan tescil başvurusuna red!

Ankara Çankaya'da Prof. Muammer Aksoy Caddesi'nde konumlanan ve yaklaşık 70 sene önce yapılmış olan binanın, 3 ay önce kentsel dönüşüme dahil edimesine karar verildi. Sonrasında Mimarlar Odası Ankara Şubesi, evin ‘tescilli yapı’ olması amacıyla 22 Mart 2021'de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvuru yaptı.

‘TESCİLİNE GEREK YOK’

Kurul; özel mülkiyete ait, ilgili kurumca riskli yapı şeklinde tespit edilen ve bu kapsamda tapu kaydına şerh düşülen, zaman içerisinde kullanıcılarının mimari değişiklikler yaptığı taşınmazın 2863 sayılı yasanın 6’ncı maddesi kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliklerine sahip olmadığı sebebiyle, tesciline gerek olmadığı kararını aldı. 

 Muammer Aksoy un evi için yapılan tescil başvurusuna red!

‘KARARI YARGIYA TAŞIYORUZ’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, karara ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Candan, kararı yargıya götüreceklerini belirterek, şöyle konuştu:

– "Bu yaklaşımı reddediyoruz. Muammer Aksoy evi bir bellek mekandır, onarımı ve güçlendirmesi yapılarak korunmalıdır. Muammer Aksoy’un ömrünü geçirdiği ve mücadelesine tanıklık ettiği ev, aydınlanma müzesi yapılmalıdır. Bir kenti kent yapan, kimliğini veren hafıza mekânlarını korumak ve toplumla buluşturmak, yerel yönetimlerin de sorumluluğundadır.

– Bu kapsamda müze yapma isteğini ifade eden Ankara Büyükşehir Belediyesini kamulaştırma kararı alarak, Muammer Aksoy evini kamulaştırmaya ve sorumluluk almaya davet ediyoruz. Telafisi imkansız zararlar verilmeden Muammer Aksoy evinin yıkımına neden olacak bu sürece dur denilmelidir. Bu yapının ve taşıdığı değerlerin korunması gerekliliğini işaret ediyoruz. Dönemin aile yaşamı, toplumsal yaşamı ve aydınlanmanın örgütlenme mekanı olmuş bu yapının yıkılması belleklerimizin yıkılmasıdır."

Tezcan Karakuş Candan'dan Muammer Aksoy'un evinin yıkılmasına tepki!


Geri Dön