04 / 01 / 2025

Mudanya Ketendere'ye Ro-Ro limanı geliyor!

Mudanya Ketendere'ye Ro-Ro limanı geliyor!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sanayi ve üretim şehri Bursa için Ro-Ro limanının kaçınılmaz olduğunu söyledi. İmar değişikliği ile ilgili plan oy çokluğu ile kabul edilirken, CHP ve MHP’li üyeler ret oyu kullandı.



Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sanayi ve üretim şehri Bursa için Ro-Ro limanının kaçınılmaz olduğunu söyledi. İmar değişikliği ile ilgili plan oy çokluğu ile kabul edilirken, CHP ve MHP’li üyeler ret oyu kullandı.


Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin nisan ayı olağan meclis toplantısının genel gündemi Bursa’ya yapılması planlanan Ro-Ro limanı oldu. Bursa’da son bir ayda hayata geçirilen faaliyetler, önümüzdeki günlerde startı verilecek hizmetler ve kamuoyu gündemini meşgul eden konular toplantıda ele alındı. Mudanya’nın Ketendere mevkiine yapılacak liman kompleksi görüşüldü. Burulaş tarafından hazırlanan feribot ve ropax iskeleleri ile konteyner limanı, Ro-Ro limanı ve genel kargo limanı projelerinin 1/100000 Bursa İl Çevre Düzeni Planı’na işlenmesi ile ilgili plan değişiklikleri oy çokluğu ile kabul edildi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Üretim şehri olan Bursa’nın limanları artık yetmiyor. Her geçen gün üretim artıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir yandan büyükşehir, bir yandan da BURULAŞ, ulaşım sisteminin çözümü için projelerini sürdürüyor. Eskiden beri sıkıntılı olan konulardan bir tanesi de Mudanya’daki limanlara yük gemilerinin yanaşmasaydı. Mudanya-Bursa arasında araçların yük taşıması da büyük bir sıkıntıydı. Ama şimdi gerçekleştirilecek projede Mudanya limanından çok uzak Eşkel’in de ilerisinde olan Ketendere bölgesini kullanacağız. Hem bu bölge için, hem de gelişen ve büyüyen liman ihtiyacı için alt yapı da işlenecek. Bu bölgede şu anda çok sayıda sanayi bölgesi var. Buradan mevcut  İzmir  yolu için bağlantı yolları genişletebilir. Mudanya içine girmeden şehir merkezine uğramadan İstanbul’un batı yakası arasında taşımacılık yapılabilir” diye konuştu.


Değişikliğin mevcut planlara işlenmesi için Ulaştırma Bakanlığı tarafından talep geldiğini belirten Altepe, “Maksadımız şehir içine girmeden ağır taşıt trafiğini dışarıdan vermek. Çünkü sanayi ve üretim şehri için liman çok önemli bir ihtiyaç. Şehir içindeki üretim birimleri ve sanayiler, yavaş yavaş batıya doğru kayıyor. Şehir merkezinin sanayi yoğunluğunu ticarete dönüştürmek istiyoruz. Boşaltılan fabrikaları dönüşüme kazandırmak istiyoruz. İstanbul’da nasıl bunun dönüşümü varsa, çevre ile yatırımlar yapılıyorsa, burada da aynısını yapmak istiyoruz” dedi.


Ro-Ro limanı yatırımının büyükşehir tarafından gerçekleştireceğini ifade eden Altepe, “İşletmesi ise BURULAŞ tarafından yapılacak. Burada bir kazanan olacaksa Bursa işletsin. Bu proje üzerinde yıllardır çalışılıyorduk. Artık bunu uygulamaya başladık. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da liman yapılacak alanı gördü. Bursa için bu bir ihtiyaç. Bizim elimizde, bizim kontrolünde olmasını, yanlış bir şey olmamasını istiyoruz. Gelirinin de Bursa’ya kalmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Daha önce bu limana kamuoyu tarafından karşı çıkıldığını ifade eden CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ ise, “Bursa İstanbul’un arka bahçesi yapılmaya çalışılıyor. İstanbul’un bütün yükü Bursa’nın üzerine atılmak istiyor. Burada yılda 2 milyon 500 bin yolcu, 400 bin araç, 600 bin treyler, 7 milyon ton kargo taşınması planlanıyor. Boyutlara bakıldığı zaman çok büyük bunu da Mudanya’nın kaldırması mümkün değil. Aynı zamanda burası 1100000 ölçekli planlarda sit alanı olarak görülüyor. 2030 yılı planlarında ise yapılacak çalışmaların hepsi imar mevzuatına aykırıdır. Bu bölge ayrıca tarım ve zeytincilik ile uğraşıyor. Tamamı birinci derece tarım alanında kalmaktadır. Burada bir ÇED süreci de işletilmemiştir. Buranın liman özelliğinin dışında kara özelliği ile ilgili bir plan çalışması yapılmamıştır” dedi.

Mudanya ve gemlik ilçelerinin bir deprem hattı içerisinde olduğunu belirten Aktuğ, “Hiçbir raporda bununla ilgili bir sonuç bulunmuyor. Kurum görüşlerinin de hiçbir tanesi alınmamıştır. Olmayacak bir işe amin demeye çalışıyoruz. Tarihin yok edilecek anlamına gelecek bir projedir. Sahil projesi bitmeden Mudanya batırılmaya mı çalışılıyor” diye konuştu.


Milliyet


Geri Dön