28 / 04 / 2024

Mudanya'nın Çağrışan ve Göynüklü bölgesinde imar düğümü!

Mudanya'nın Çağrışan ve Göynüklü bölgesinde imar düğümü!

Sınırları Mudanya’ya bağlı olan Çağrışan-Göynüklü bölgesinin imar planları yılan hikayesine döndü. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bölge için hazırladığı imar planları 7 defa mahkemeden döndü. Yeni planlar ise Haziran ya da Temmuz gibi hazır olacak...



Olaycom köşe yazarı Mustafa Özdal bugünkü köşesinde Mudanya'nın Çağrışan-Göynüklü bölgesindeki yapılaşmayı ve imar planlanlarını kaleme aldı.

İşte Mustafa Özdal'ın 'Vatandaşın suçu ne?' başlıklı yazısı...

Konu oldukça teknik. Sınırları Mudanya’ya bağlı olan Çağrışan-Göynüklü bölgesindeki yapılaşmanın tarihi uzun yıllar önceye gidiyor. 

1993'te eski adı Bayındırlık ve İskan olan bakanlık, bir plan taslağı hazırlamış. Bölgedeki yapılaşmalar bu plana uygun şekilde gerçekleştirildi. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi 2001'de, bakanlık tarafından hazırlanan planları göz önünde bulundurarak, bölge için yeni bir imar planı yaptı .

Yıl 2020.

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan imar planları 7 defa, itirazların ardından mahkemece iptal edildi. Mahkemenin 7 kez iptal etmesine rağmen, belediye de 7 kez iimar planı hazırladı. Tabii bu arada bölgede 1993 yılından beri yapılaşma hareketi de sürüyor.

Mudanya nın Çağrışan ve Göynüklü bölgesinde imar düğümü!

Mülk sahipleri, idarenin hazırladığı planlara göre yaptıkları yapıların ruhsatlarını yine idareden aldı. Fakat, planlar iptal edildiği için ruhsatlarını yenileyemeyen yüzlerce mülk sahibi mağduriyet yaşadı. 

Büyükşehir Belediyesi, bir kez daha mahkemeden geri çevrilmemesi amacıyla 8. kez hazırladığı plan için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün görüşünü talep etti. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de konuyu Tarım ve Orman Bakanlığı’na götürdü. Tarım ve Orman Bakanlığı, konuyla ilgili görüşünü Büyükşehir Belediyesi’ne açıkladı. Bakanlığın görüşünde, Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı planın kısmen onaylandığı belirtiliyor. Yani Toprak Koruma Kanunu’na aykırılık barındırmadığı görülüyor. Fakat, planın bazı notlarında Zeytin Yasası'na ilişkin sakıncalara dikkat çekiliyor.

Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görüşüne ilişkin hukukçulara inceleme yaptırıyor. Yani hzırlanan yeni imar planlarının tekrar yargıdan dönmemesi için ince eliyor ve sık dokuyorlar.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri yeni planın Haziran ya da Temmuz gibi hazır olacağını dile getiriyor. 

Ancak bölgede vavtandaşlar ciddi bir mağduriyet yaşadı. Burada mülkü bulunan vatandaş inşaat izinlerini ve ruhsatlarını idareden seneler önce almıştı. Bölgenin imar planları iptal olunca ruhsatlarının geçersiz sayılması da olur mu?

Bursa 1050 Konutları'nda dönüşüm düğümü çözülüyor!


Geri Dön