02 / 05 / 2024

Muğla her yıl 3 milyondan fazla turist ağırlıyor!

Muğla her yıl 3 milyondan fazla turist ağırlıyor!

Tarihi ve kültürel özellikler dolayısıyla "Yeryüzü cenneti" olarak adlandırılan, her yıl 3 milyondan fazla turisti ağırlayan Muğla,dünyanın farklı yerlerinden gelenlere güzel bir tatil yapma olanağı sağlıyor.




Türkiye'nin bin 484 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip şehri Muğla'daki turistik tesisler, yeni turizm sezonu için hazırlıklarını bitirdi. Bünyesinde barındırdığı tarihi ve kültürel özellikler dolayısıyla "Yeryüzü cenneti" olarak adlandırılan, her yıl 3 milyondan fazla turisti ağırlayan Muğla, dünyanın farklı yerlerinden gelenlere güzel bir tatil yapma olanağı sağlıyor. 


Deniz, kum ve güneşin yanı sıra farklı medeniyetlere ait izleri bünyesinde barındıran kent, bölgenin kültür turizmine de katkı sunuyor. Kentteki tesislerde 250 bin yatak kapasitesi bulunuyor. 


İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, yaptığı açıklamada, geçen yıl kente iki havaalanı ve dokuz deniz hudut kapısından 3 milyon 302 bin 688 ziyaretçinin giriş yaptığını söyledi. Çelik, önceki yıla oranla ziyaretçi sayısında da yüzde 4 artış sağlandığını belirtti. 


Tarihi ve doğal güzellikleri ile kültürel özellikleri bünyesinde barındıran Muğla'nın turizm açısından önemli bir kent olduğunu vurgulayan Çelik, "Havaların ısınmasıyla bölgemize yabancı misafirlerimizin akını başladı. Son 3 aylık döneme baktığımızda geçen yıla göre kayda değer bir artış var" dedi. 


Turizmde kalitenin artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini anlatan Çelik, kente gelen ziyaretçilerin oteller dışında özellikle alternatif turizm olanakları olan rüzgar sörfü, yamaç paraşütü, yürüyüş yolları, dalış turizmi ile zaman geçirmelerine çalıştıklarını dile getirdi. 


Muğla bölgesinde 100 bin bakanlık, 150 bini belediye belgeli 250 bin yatak kapasitesi bulunduğunu bildiren Çelik, şunları kaydetti: "Muğla, İstanbul ve Antalya'dan sonra Türkiye'de üçüncü turizm destinasyonu. Artık biliyoruz ki krizler her zaman oluyor, bu bizim elimizde değil. Ülkeler arasında çıkan gerilimler ve bu gerilimlere dayalı kısa ve uzun vadeli krizler olabiliyor. Bize burada düşen görev bu krizleri yönetmek, fırsata çevirerek ilimiz ve ülkemiz ile ilgili faydalı alanları ortaya çıkarmak. Bu anlamda kentteki sektör temsilcileri ile gerekli çalışmaları tamamladık. Biz kentimize gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya hazırız." 


- "En kötü ihtimalle geçen sezon rakamlarını yakalarız" Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel ise Bodrum'da nisan ayı itibarıyla sezona başladıklarını belirtti. Bu yılın dünya ve Türkiye için ilginç geçtiğini söyleyen Gökbel, büyük kırılmaların ve değişimlerin yaşandığı bir yıl olduğunu kaydetti.

 

Turizmde bu sezon en kötü ihtimalle geçen sezon rakamlarını tutturacaklarını ifade eden Gökbel, şu değerlendirmede bulundu: "Gündemimiz dünyanın gündemleriyle beraber, kendimize özel gündemlerle de çok dolu. Tüm komşularımız ciddi değişimleri ve sorunları yaşıyor. Bir ateş çemberi içindeyiz. Bu koşullar altında ülke turizmimiz ve turizmcilerimiz çok büyük bir direnç gösteriyor. Fiyatların düşmemesine çaba harcıyorlar. Son günlerde pozitife doğru bir görünüm var. En kötü ihtimalle 2014 sezonu rakamlarını yakalarız."


"Erken rezervasyon Türk toplumuna da kazandırıldı" TÜRSAB'ın son yıllarda kamuoyunda büyük farkındalık yarattığını vurgulayan Gökbel, şunları söyledi: "Yerli turist aslında Türk turizmi için bizim en fazla önem vermemiz gereken bir kitle. Avrupa Birliği'ndeki finansal krizlerde, Rusya'daki krizlerde hepsi kendi nüfusunu kendi içinde alıkoyma önlemleri yaptı. İç turizme bir cankurtaran simidi değil, sürekli can veren ana damar diye bakmalıyız. 

Bu arada acentelerimiz gerek yurt dışına çıkardığı Türk grupları gerekse ülke içinde artık seyahat etme alışkanlığını erken rezervasyonla Türk toplumuna da kazandırdı. 

Sanıyorum bu önümüzdeki günlerde çok daha artacak." 


"Toparlanma görülüyor" 

Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı İsmail Özbozdağ da ülke turizminin iyi bir seyirde gittiğini söyledi. Marmaris'te geçen sezonu bir önceki sezona göre yüzde 3 artışla kapattıklarını hatırlatan Özbozdağ, şöyle konuştu: "2015 turizm sezonu dünyadaki politik ve ekonomik olaylar nedeniyle pek olumlu başlamadı. Yanı başımızda Suriye sorunu, Irak sorunu, aynı şekilde Rusya ile Ukrayna çekişmesi ve Avrupa'da başlayan İslamofobi hareketleri turizmde biraz kara bulutlar getirdi ancak şu günlerde kara bulutların dağıldığını görüyoruz, toparlanma görüyoruz. Avrupa pazarındaki yüzde 20'lere varan eksiler, yüzde 8'lere geldi. Alman pazarında şu anda bir kaybımız görülmüyor. Bizim en büyük pazarımızı İngiltere. Orada da kayıpları aşacağımızı düşünüyoruz. Önemli olan mayıs ve haziranı kurtarmak.


Bodrum Yarımada Gazetesi


Geri Dön