06 / 05 / 2024

Muğla turizm alanlarının özelleştirilmesine ilişkin sorunlar Mecliste!

Muğla turizm alanlarının özelleştirilmesine ilişkin sorunlar Mecliste!

Muğla'da turizm alanlarının özel şirketlere ihale yoluyla devredilmesinin meydana getireceği sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge TBMM'ye sunuldu..



Muğla turizm alanlarının özelleştirilmesine ilişkin sorunlar Mecliste!


Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Muğla'da turizm alanlarının özel şirketlere ihale yoluyla devredilmesinin meydana getireceği sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge sunuldu.


Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ve 19 milletvekilinin imzasının yer aldığı önergede turizm alanlarının özelleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan mağduriyetler gerekçe olarak gösterildi.


Gerekçede ayrıca; "Bu turizm alanlarının sadece yurt dışından veya şehir dışından gelen ziyaretçiler tarafından ziyaret edilmediği, bölge halkı tarafından da kullanıldığı gerçeği de göz ardı edilmiştir. Böylelikle bölge vatandaşlarının da mağdur olmasına sebep olunmuştur. Özellikle, turizm alanlarını kullanmak isteyen ziyaretçilerin bu alanların işletme hakkını alanların kâr hırsının ürünü yüksek giriş ücretlerinin mağduru edilmesi kabul edilebilir durum değildir.


Anayasa'mızın 43'ncü maddesinde yer alan "Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir." ifadesinin de açıkça gösterdiği üzere kamu yararı gözetilmeden gerçekleştirilen bu özelleştirmelerin Anayasa'ya aykırılığı durumu da söz konusudur.


Ayrıca, sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenen 3621 numaralı Kıyı Kanunu'na da aykırılıklar da bulunmaktadır. Aynı kanunun 5'inci maddesinde yer alan "Kıyılar ile ilgili genel esaslar aşağıda belirtilmiştir: Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir." ifadesi de göz önünde bulundurulduğunda uygulamanın bu hakkın kullanılmasını engellediği de açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır.


Bu bağlamda, Muğla'daki dünyaca ünlü ve daha keşfedilmeyi bekleyen başkaca turizm alanlarının özel şirketlere ihale yöntemiyle, kamu yararı gözetilmeden devredilmesiyle birlikte ortaya çıkan sorunların giderilerek yaşanan ve yaşanması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi için yapılacak olan yasal düzenlemeler de dâhil olmak üzere alınması gereken önlemlerin araştırılması için yüce Meclisimize büyük görevler düşmektedir.


Yüce Meclisimizin bu görevi yerine getirmesi için Anayasa'mızın 98'inci ve TBMM İçtüzüğü'nün 104'üncü ve 105'nci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz." denildi.






Geri Dön