Muğla'da doğalgaz için geri sayım başladı!
Kasım 2012'de lisans ihalesi yapılan Muğla Doğalgaz ihalesini Akmercan firması almıştı. Firma, Menteşe, Yatağan ve Ula ilçelerinin tamamı için beş yıl içinde tamamlama yükümlülüğü bulunurken, Muğla'da 400 kilometrelik doğalgaz boru hattı döşeyecek...
15 Kasım 2012 tarihinde lisans ihalesi yapılan Muğla Doğalgaz ihalesini Akmercan firması almıştı. Firma, önümüzdeki günlerde ilk kazmayı vurmak için tören düzenleyecek. 20 Haziran 2013 tarihinde resmî olarak kurul kararı ile lisansı alan firma, ihale şartnamesine göre lisans tarihinden itibaren altı ay içinde doğalgaz yatırımlarına başlamak, 18 ay içinde Yatağan ve Muğla'nın herhangi bir bölgesine doğalgazı sunmak zorunda. Firma, Menteşe, Yatağan ve Ula ilçelerinin tamamı için beş yıl içinde tamamlama yükümlülüğü bulunurken, Muğla'da 400 kilometrelik doğalgaz boru hattı döşeyecek. 30 yıl süre ile Muğla Doğalgaz işletmesini alan firmanın 30 yıllık süreçte hedeflediği abone sayısı yaklaşık 65 bin.
Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı tarafından düzenlenen “Doğalgazın bu günü, geleceği ve Muğla’daki yatırım projeleri” konulu konferansta Akmercan Muğla Doğalgaz Dağıtım Bölge Müdürü Serdar Kaplanoğlu sunum yaptı. Doğalgazın 2012 yılı itibariyle Türkiye birincil enerji arzının yaklaşık % 31’ini oluşturduğunu belirten Kaplanoğlu, Türkiye’de doğalgazın en çok elektrik üretimi sektöründe kullanıldığını belirtti.
MENTEŞE VE YATAĞAN EKİM 2014’DE DOĞALGAZA KAVUŞUYOR
Firmanın 2042 yılına kadar Menteşe, Yatağan, Ula ve Bayır Mahallelerinin doğalgaz dağıtım lisansının alındığını belirten Kaplanoğlu, Muğla’da Menteşe ve Yatağan’a ilk gaz verme hedeflerinin 30 Ekim 2014 olduğunu belirtti. Toplam abone sayılarının Menteşe’de 31 bin 379, Ula’da 3 bin 50, Yatağan’da 8 bin 848 ve Bayır’da 2 bin 286 olduğu, bunun 2042 yılında Menteşe’de 43 bin 681, Ula’da 3 bin 582, Yatağan’da 14 bin 209 ve Bayır mahallesinde ise 2 bin 670 olacağını tahmin ettiklerini belirtti.
30 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Bu süreçte, Muğla’ya yapılacak yatırımın yaklaşık 30 milyon dolar olacağını belirten Kaplanoğlu bölgede doğalgaz iç tesisat dönüşüm işlerini yapacak birçok firmanın kurulabileceğini ve bu durumun birçok istihdamı da arttırabileceğini söyledi. Ayrıca, günümüzde enerjiye olan yoğun ilgi arttıkça enerji kaynaklarının kullanımında ve bu tesislerin alt ve üst yapılarının yapımında teknik eleman ihtiyacının da arttığını belirten Kaplanoğlu, Meslek Yüksekokullarının Gaz ve Tesisat Teknolojisi Programı’ndan mezun olanların gaz dağıtım şirketlerinde iç tesisat kontrolü, alt yapı kontrolü, işletme biriminde ve basınç düşürme istasyonlarında operatör, belediyelerin su ve kanalizasyon işletmelerinde teknik eleman, BOTAŞ, EPDK gibi kamu kuruluşlarında teknik eleman, çelik ve polietilen alt yapı müteahhitlerin de formen ve imalat sorumlusu, müşavirlik firmalarında kontrol elemanı, iç tesisat dönüşüm firmalarında montaj elemanı, kaynak ustası, proje çizimi ve iş planlayıcısı, malzeme satan tedarikçi firmalarda satış elemanı, kombi gibi cihaz servislerinde bakım ve montaj personeli gibi alanlarda iş bulabilecekleri belirtildi.
MEZUN ÖĞRENCİLERİN İŞİ HAZIR
Ula Ali Koçman Meslek Yüksek Okulu, Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Program Başkanı Öğretim Görevlisi Utkucan Şahin, Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programının 2 yıllık bir eğitim sürecinin olduğunu, her yıl 30 öğrenci aldıklarını ve bunun büyük çoğunluğunu sınavsız geçişle tercih edenlerin oluşturduğunu söyledi. Şahin ayrıca programdan mezun olanların dikey geçiş sınavı ile birlikte 4 yıllık Makine Mühendisliği veya Enerji Sistemleri Mühendisliği’ne geçiş yapabileceklerini belirtti. Bununla birlikte, Muğla’ya doğalgazın gelecek olmasının Gaz ve Tesisatı Programından mezun olanlar için bölgede iş imkânları yaratacağını ve Muğla’da doğalgaz sektörüyle ilgili firmaların teknik eleman ihtiyacının karşılanmasında programlarının önemli bir rol üstleneceğini de ekledi.
Akit Haber