Muhammet Balta: 6 milyon konutumuz riskli!
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta 'Türkiye genelinde 6 milyon konutumuz riskli. Herhangi bir afet olduğu zaman yine aynı sorunlarla karşı karşıya kalacağız' dedi...
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Türkiye genelinde 6 milyon konutun riskli olduğunu belirterek, "Herhangi bir afet olduğu zaman yine aynı sorunlarla karşı karşıya kalacağız" dedi.
Balta, Ordu'da 21 Haziran'da yapılması planlanan Kent Kimliği Çalıştayı'nın bir otelde düzenlenen ön hazırlık toplantısında yaptığı konuşmada, ülke olarak gelecek nesillere yeni eserler bırakmaya başladıklarını belirtti.
Balta, "Çevresel duyarlılık ve çevresel sorunlara karşı belediye başkanlığı döneminde de çözüm üreten, halkının ve milletinin bütün sorunlarını çözmek için uğraşan, bunların yanında ecdadının bıraktığı eserlere de sahip çıkan bir Başbakanımız var. Türkiye son zamanlarda hükümetimizle çok önemli gelişmeler sağladı. Ülke olarak yeni yeni eserler de bırakmaya başladık. Her şeyden önce bunun mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.
Van depreminin ardından bölgeye 15 bin konut yaptıklarını ancak Türkiye'de riskli binaların oldukça fazla olduğunu vurgulayan Balta, kentsel dönüşümle sorunları aşmaya çalıştıklarını anlattı.
Balta, şunları kaydetti:
"Başımıza bir şey geldiği zaman insan olarak ya da toplum olarak bazı duyarlılıklarımız hemen ön plana geçiyor. Yakın tarihte Van depremi oldu ve burada 650 vatandaşımızı maalesef kaybettik. Böyle olunca insanların kafasında farklı düşünceler de oluştu ama süre geçince bazı şeyleri çok erken unuttuk. Toplum olarak unutan bir milletiz. 650 vatandaşımız Van depreminde öldü ve biz buraya bir yılda 15 bin konut yaptık. Van'ı yeniden inşa ettik ama bunlar maalesef erken unutuldu. Türkiye genelinde 6 milyon konutumuz riskli. Herhangi bir afet olduğu zaman yine aynı sorunlarla karşı karşıya kalacağız."
"İnsanlarımıza bize yardımcı olmalarını söylediğimiz zaman işin parasal yönünü hep düşünüyorlar" diyen Balta, "Hemen cebiyle alakalı kısım akla geliyor. Onun için kent kimliği çalıştaylarının artarak devam etmesi lazım. Toplumumuzda, insanlarımızda zihniyet değişikliğini yaşatmamız lazım. İnsanlarımız yapılan bir işe önce tepki gösterir ancak o işin faydasını görünce hakkını da verir. Bazı riskleri şimdi almamız lazım ki önerilerimizi ve yapacaklarımızı şimdiden ortaya koyup radikal çözümleri de uygulayıp elimizdeki fırsatları çok iyi değerlendirmemiz lazım. Ancak bu şekilde başarılı oluruz" ifadelerini kullandı.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da Kent Kimliği Çalıştayı'nın ilk defa Ordu'da yapılmasının mutluluğunu yaşadığını belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teşekkür etti.
AA