23 / 11 / 2024
fuzul

Muhittin Dalgıç: Çeşme 2016'da yeni bir vitrine sahip olacak!

Muhittin Dalgıç: Çeşme 2016'da yeni bir vitrine sahip olacak!

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, göreve gelişinin 1. yılında Gazetem Çeşmeye açıklamalarda bulundu. Dalgıç, her zaman temeli sağlam projelerle adım attıklarını söyledi.




Muhittin Dalgıç, Çeşme'nin yeni görünümüne yönelik planlamaların tamamlandığını, 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nca onaylanmasının beklendiğini belirterek, yaz sonundan itibaren çalışmalara başlanacağını, 2016 yılından itibaren Çeşme'nin yeni vitrininin görüleceğini de sözlerine ekledi.

 

Başkan seçilişinin 1. yılının dolması nedeniyle şu ana kadar yaptıklarını ve yapacaklarını açıklayan Dalgıç, temel prensiplerinin planları irdelemek ve vatandaşa söyledikleri projeleri planların üzerine işlemek olduğunu belirtti. 


PLANLAMAYI TAMAMLADIK 


Göreve geldiklerinde Çeşme merkezindeki Kentsel SİT Alanı'nın planlamasıyla işe başladıklarını ifade eden Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "1992 yılından beri kangren olmuş planlamayı iki ay içinde tamamladık. 'Bütünşehir Yasası' kapsamında Büyükşehir'e bağlandığımız için, planlar onay için önce Büyükşehir'e, oradan da 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Arlıklarını Koruma Kurul'a gidiyor. 

Şu anda planlar Kültür toriıkları'nda. Süreç biraz uzadı. 

Eskisi gibi olsaydı, şimdiye kadar Çeşme merkezdeki Kentsel SİT Planlarını bitirmiş olacaktık. Biz bunu Mart sonu diye öngördük. 

Ama Kurul'un yoğun gündeminden dolayı Nisan ayına sarktı. Nisan ayında bu planlan görüşeceğiz. Bu planlama ile Çeşme'nin merkez alanını, 27 hektara çıkardık. Meydan düzenlemesinden tutun, binaların korunmasına, yükleyeceğiniz ticari faaliyetlerden tutun, kullanım kararlarına, hepsi plana işlenmiş oldu. 

Sahilde yapacağımız düzenleme, kalenin, belediyenin önündeki meydan, Kervansaray'ın önündeki bütün düzenlemeler bu plana işlendi" dedi. 


ARKA SOKAKLAR CANLANACAK 


Çeşme'nin girişindeki Mehmetçik Parkı'n d an itibaren bütün kenti yayalaştırmayı hedeflediklerini açıklayan Dalgıç, ilk etapta, Mehmetçik Parkı ve etrafında, 20 bin metrekarelik bir alanda yayalaştı rma projesine başlarca ki arım söyleyerek," Bu proje için elektriğin yer altına alınması, kanalizasyon, su borularının, telefon kablolarının, elektrik kablolarının, her şeyin değişmesi gerekiyor. Bu nedenle diğer çalışmaları Eylül ayı sonuna öteledik. Artık, Çeşme'de, toplumun genel kullanım alanları içerisinde beton parkeyi kaldıracağız. Daha nitelikli bir yer döşemesi yapacağız. Şunu söyleyeyim; Çeşme'nin arka sokakları hızla hareketlenecek. 

Bunun örneklerini birçok defa dile getirdim. Arka sokaklar zenginleşecek, canlanacak. Ön tarafı düzeltiriz, hiç önemli değil. 


Bizim yaptığımız proje içerisinde, NfakıflarÇaışısı'nın etrafı, arka taraflar hep bir areste olacak. 

Orada daha çok oturacak alan yaratacağız. Onda iddialıyım. 

Koruma İmar Planları'nda, her binayı turizm faaliyetleri için harekete geçirebilecek bir noktaya getirdik. İki-üç odalı, butik otelinden tutun, altındaki kafeye kadar, hepsi bir şekilde hareketlenecek. Herkes yasal olarak ruhsat alabilecek noktaya gelecek. Sadece İnkılap Caddesi değil, bu saydığımız 27 hektarlık alanda herkes o duruma gelecek. 

Butik otel yapabilecek. Binasını tamir edebilecek" diye konuştu. 


TRAFİĞİ PLANLIYORUZ 


Yeni meydan düzenlemesine de vurgu yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç,n Çeşme'de toplanma havzası, belediye binası önü ve çevresinde gerçekleşecek. Yani bir nevi çekim noktası oluşturacağız. Çeşme'de görsel olarak bir sıkıntımız var. 

Görselliği iyileştirmemiz lazım. 

İnsan bir yerde oturduğu zaman rahat olabilmeli. Gördüğü tabeladan, oturduğu sandalyeden, karşısında gördüğü bitkiden, ağaçtan, çiçekten rahatsız olmamalı. Şu anda merkezde bir kargaşa yaşıyoruz. Trafiği de aynı şekilde planlıyoruz şu anda. Ben Çeşme içerisindeki trafiğin tümünün tek yöne, süreç içerisinde de tamamının trafiğe kapatılması taraftarıyım. 


TANSAŞ'IN ARKASI 


Tansaş'ın arkasındaki alan için yürütmeyi durdurma kararı var. 

Onu düzeltmeye çalışıyoruz. Onu çözdüğümüz zaman, orada 20 bin metrekarelik alanı otopark olarak değerlendireceğiz. 2 - 3 bin aracı oraya, bin 2 bin aracı Ulusoy tarafına hapsedebilirsek, 5-6 Shuttle koyarak insanları merkeze taşınz. Araçları park ettirmek zorundayız. Eski kaymakamlığın olduğu yeri de d üz leye nek araç parkı olarak değerlendireceğiz. 

İnsanları yürütmezsek, bir fayda sağlayamayız" diye konuştu. 



NEZİR'İN AŞKI CANLANIYOR 


Udırı ve Germiyan Ekmek Festivali'ni başarılı bir şekilde yaptıklarını da belirten Dalgıç, "Geçen sene Nisan ayında Alaçatı Ot Festivali'ni yapmıştık. Bu sene 26-29 Mart'ta yapıyoruz. Bu tür etkinliklerin bölgeye faydasını hepimiz görüyoruz. Şimdi diğer bölgelerde de festival hazırlıkları ^pılıyor. Bu kapsamda Dalyan'da bir hazırlığımız var. Nezir'in kulesi ile ilgili bir Festival olgusu yaratacağız. Sevgiyi, aşkı, Nezir'in platonik aşkını vurgulayacağız. 

Nezir'in kulesini de yeniden inşaa edeceğiz. Orijinaline sadık kalarak, aynı yere değil ama, daha simgesel bir yerde yapmaya çalışıyoruz" dedi. 


İSTANBUL'A ÇEŞME ÇIKARTMASI 


Çeşme'nin her yıl giderek artan bir ivme ile yoluna devam ettiğini de sözlerine ekleyen Muhittin Dalgıç, sözlerini şöyle tamamladı: "2013 verileriyle 2014 yılının turizm konaklama, geceleme sayılarına bakıldığında çok ciddi artış görüyoruz. Bu süreçte sezonda 915 binlerden 1 milyon 180 binlere çıkıldı. Bu çok ciddi bir artış. Yatak sayısı artmadan konaklamanın artması şunu gösterir; Demek ki, turizm sezonu verimlidir. Önemli olan turizm yatırım alanlarını hızlı bir şekilde yatırımcının kullanımına açmak Biz Çeşme'yi yayalaştırırken, yaşam kalitesini yükseltmeyi ve yatak sayısının arttırılmasını öngörüyoruz. Baştan beri söylediğim bir şey var; Çeşme'ye ilgi, hem ulusal, hem uluslararası düzeyde var. Bütün turizmcilere, otelcilere şunu söylüyorum; bu işin başında Belediye olmalıdır. Ben buna açığım. Ama, koordineli, profesyonel şekilde olmalı. Çeşme, her fuara katılmalıdır. Katılmış olmak için değil, ses getirecek yapılarla gitmelidir. 7 Nisan'da İstanbul'da bir lansmantoplantısı planladık. Orada hedeflediğimiz şu; Türkiye'deki sanayi grupları, yatırım gruplarının üst düzey CEO'ları, görsel ve yazılı basının patron ve Genel Yayın Yönetmenleri ve bölgeye gönül vermiş sanatçılar. 2015 için Çeşme'nin söylemini yapacağız. 

Lansmanın içeriğinde, bu grupla yemek ve Çeşme Belediye Başkanı olarak bir sunumum olacak. 

Slaytlarla bölgenin güzelliklerini, pişirdiğimiz, sunduğumuz, pazarladığımız yemekleri, bitkileri orada onlarla paylaşacağız. Bir reklamasyondur bu. Sorabilirsiniz, neden İstanbul? Bütün yatırım gruplannın üst düzeyi İstanbul'da. 

Medya'nın, neredeyse merkezi İstanbul. O amaçla İstanbul. 

Yoksa, Çeşme'de de bir davet olabilirdi. Biz oraya gidelim, biz varız imajı yaratalım istedik. Bu arada başka bir konuyu da dile getirmek istiyorum. 


RES'LER, TAŞ OCAKLARİ, 


TOKİ RES'lerin, taşocaklannın ve TOKİnin Çeşme üzerinde yoğun baskı arattığına inanıyorum. 

Çeşme'nin tek su kaynağına su taşıyan havzanın üzerine taşocağı izni verirseniz, bunun ne olacağını hepimiz biliriz. Termal su kaynaklarının üzerine maden ruhsatı verirseniz, yapılacak patlamalarla sıkıntı yaşanacağını hepimiz biliriz. Yaşam alanları içerisine RES konursa, bunların ne olacağını hepimiz göreceğiz. 

Şimdi, toplum bunu daha görmedi. Toplumun büyük kesimi, 'Ne olacak, bir direk' diyerek önemsemiyor. Oralara, tepelere çıktığınız zaman, sadece ileti hatlarını göreceksiniz. 7- 8 tanesi yan yana geldiğinde, gökyüzünde telden başka bir şey göremeyeceksiniz. Dönüyorsunuz TOKİ. Karşı değilim. 3 kata indirdik dediler. Yine doğru değil. Çeşme'de 3 katlı yer yok mu? tor. Ama o re jantta yok. O yoğunlukta yak. 

Tutup 16 daireyi bir bloğa koyuyorlar. Çeşme'de 16 daireli blok yok. Bunu anlatmaya çalışıyoruz biz insanlara. 100 tane blok gördüğünüz zaman orada, görsel olarak algılamaya çalışın yoğunluğu. Bütün bunlar sıkıntı getiriyor. Konut ihtiyaç mı? İhtiyaç. 

Ben bunu ilk günden beri söylüyorum. Alaçatı Belediyesi bine yakın konut yaptı. Şimdi, hemen söyleyecekler; 'Tapuları bile yok.' Oturuyorlar insanlar. Orada bazı sı kışı klıkla n mız var. Maliye'yle ilgili damlık bir konuydu. Birçoğunu hallettik. 2012'den beri, üzerindeki bazı şerhler kalktı. Ama ben orada da, ilk günde de söyledim. 15 senedir aynı şeyi söylüyorum; Bir tanesi kalıncaya kadar uğraşacağız. 

Oradaki bir ortaklıktır. Ben Belediye Baş ka nı ola rak giderim, orada davul zurnalarla, 150 - 200 kişinin tapusunu verildik. Gösteri yapardık. 

Öyle bir niyetimiz yok, hiç de olmadı. 


YENİ PAZAR YERİ VE OTOPARK 


Şimdi yeni bir pazaryeri ve otopark yaratıyoruz. 

Futbol sahasının yanından arkaya yol açıyoruz. Arkada pazar yeri yapıyoruz. Hava koşulları nedeniyle yapımı biraz gecikti. Silindirle eziyoruz, ama zemin çok yaş. Çökme yapmasın diye biraz daha bekletiyoruz. 

Yaza kadar bitireceğiz. 


Pazar günleri dışında orasını açık otopark olarak kullanacağız. Bunun yanında göze hoş görünsün diye renkli çöp bidonları koymaya başladık. 

Çok sıkışık bölgeler için, özellikli bir araç alıyoruz. Bir şoförün kullanacağı, çöpü kaldırabileceği biraraç. 5 tonluk, 10 tonluk bidonlar kozcağız belli noktalara. 

Mıknatıs sistemiyle çalışan araç gelip çöpü alacak. Belki de  İzmir  çevresinde ilk olacak bu. Yazın faaliyete geçireceğiz. 


Bütün Çeşme Yarımadası'nın planlarını irdeliyoruz şu anda. 

Nerede sıkışıklık varsa, nerede bırakılmış varsa bunlarla uğraşıyoruz. Altınkum planlaması bitti. Planlar askıda. 18 uygulaması devam ediyor. Dalyan'ın belli bölümlerinde bırakılmış parça planlar toparlanıyor. 


AYASARANDA SAHİL YOLUNU AÇMAYA ÇALIŞIYORUZ 


Ayasaranda sahil yolunu açmaya çalışıyoruz. OnturOteli'ne kadar, 7 kilometrelik sahil yolu var. 

Ma rina'nın ucundan yürümeye başladığınızda, hiç kesintisiz bir şekilde OntuKa kadar yürünebilecek bir sahil yolu yapıyoruz. Yolun bazı kaba çalışmalarına başladık. 

AYAYORGİ PLANLARI Ayayorgi'nin planlarını ve 18 uygulamasını yapmaya çalışıyoruz, totandaşı çok mağdur etmeden yatırıma açmaya çalışıyoruz.

 

ILICA TERMAL ALANINI REVİZE EDİYORUZ 


Ilıca'nın merkez yapısı içerisinde birkonsept oluşturacağız. Şimdi Termal alanını, oradaki dükkanlarla birlikte revize ediyoruz. 


İZSU'NUN KANALİZASYON VE SU HATLARININ YENİLENMESİ ÇALIŞMALARI OLACAK 


Kentin içine gireceğiz. Ama Büyükşehir'le bağlantılı çalışma yapmak zorundayız. İZSU'nun da burada yatırımı çok fazla olacak. 

585 kilometre civarında bir kazı yapılacak. Kanalizasyon ve su hatlarının yenilenmesi, olmayan bölgelere kanalizasyonun ulaştırılması gibi çalışmalar yapılacak. 


İLDİR KAZILARINA KAYNAK 


Büyükşehir Belediyesi'nden ve Çeşme Belediyesi'nden ciddi bir kaynak aktarmaya çalışıyoruz. Orasını biraz hareketlendirmeye çalışıyoruz. 

Bildiğiniz gibi, doğal SİT olan sahiller, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakan lığ ı'nın yetkisini Danıştay iptal etti. Yeni bir düzenleme yapıyorlar. Biz talip olduk Plajları biz işleteceğiz. Şu anda plajların yüzde 90'ı boş. 

Ayayorgi hariç. Orada denizin kıyısına kadar mülkiyet var. 

Planlama bitmeden, uygulama bitmeden bir şey yapamayız. 


DALYAN'DAKİ MARİNA, ŞİFNE TERMAL OTEL, HALK EKMEK FIRINI, REFÜJLERE SULAMA SİSTEMİ..


Dalyan'daki Marina'yı, tel örgüsünden, aydınlatmasına, tureletine kadar yeniliyoruz. Halk Ekmek Fınnfnı ele aldık. 

yeniliyoruz. Şifne'deki Termal Oteli de ele aldık. Tedavi ediyoruz. Tamir ediyoruz demiyorum, tedavi ediyoruz. Refüjlere sulama sistemi kuruyoruz. Nisan sonunda görsel anlamda bir güzellik görecek insanlar. 

Çeşme, turizm anlamında Türkiye'nin yeni vitrini olacaktır." 


Gazetem Çeşme



Geri Dön