14 / 05 / 2024

Mülkiyeti kayınvalideye, intifa hakkı geline ait evin kira gelirini kim beyan edecek?

Mülkiyeti kayınvalideye, intifa hakkı geline ait evin kira gelirini kim beyan edecek?

Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Kızılot, kayınvalidesi ile ilgili olarak ortaya çıkan bir vergi olayına değindikten sonra "Kayınvalideme yazık değil mi?" diye soran okurunu cevaplıyor



İşte o yazı;


"Kaynana-gelin ilişkileri denilince, akla hemen olumsuz şeyler gelir.Benzer durum kaynana-damat ilişkilerinde de söz konusu. Bu konuda nedense yüzlerce fıkra var. Oysa, gelinine “o benim öz kızım gibi” veya damadına “o benim öz oğlum gibi” diyen, tanıdığım çok sayıda kayınvalide var. Kayınvalidesini annesi gibi seven gelin ve damatlar da var..Kayınpederlere gelince, genellikle sevildikleri için onların aleyhine bir fıkraya dahi rastlamak mümkün değil.


GÜZEL BİR ÖRNEK


Bugünkü konumuz, kayınvalidesini seven bir gelinle ilgili..Okurlarımızdan biri; “Kayınvalideme yazık değil mi?” başlığı altında kayınvalidesinin ne kadar iyi birisi olduğunu ve kendisini çok sevdiğini belirtiyor. Hemen ardından da kayınvalidesi ile ilgili olarak ortaya çıkan bir vergi olayına değindikten sonra “kayınvalideme yazık değil mi?” diye yazısını bitirirken, kayınvalidesinin vergi sorunu için bir çözüm yolu aradığını belirtiyor.Ne güzel... böyle gelinler de var.Merak edenler için olayı kısaca açıklayalım.Kayınvalidesi evinin çıplak mülkiyetini kendi üzerinde bırakarak, intifa (yararlanma) hakkını gelinine vermiş. Gelin, kocası ve çocuğu o evde oturuyorlarmış. Ancak çocuk da büyüyünce, ev küçük gelmeye başlamış. Bunun üzerine, o evi kiraya verip başka bir ev kiralamışlar.Bu aşamada gelin hanımın sorusu şu;“Biz yeni bir eve kiraya çıktık. Oturduğumuz evi de kiraya verdik. Aldığımız kiranın üzerine bir miktar daha ekleyip kira ödüyoruz. Ancak, kira aldığım evin çıplak mülkiyeti kayınvalideme ait olduğu için kirayı ben aldığım halde, o alıyor gözükecek ve vergi ödemesi gerekecek. Yazık değil mi kayınvalideme? Kirayı benim beyan etmem için bir formül var mı?”


İKİ MÜJDE

Kayınvalidesini seven ve onu bu kadar düşünen gelin hanıma bir müjdemiz var. Hatta bir değil iki müjdemiz var. - Birinci Müjde: Bu müjde kayınvalideyle ilgili..Çıplak mülkiyeti kayınvalidenize, intifa hakkı da size ait olan gayrimenkulü kiraya verdiğinizde; kira gelirini kayınvalideniz değil, siz beyan edeceksiniz. Başka bir anlatımla, kira geliri nedeniyle kayınvalidenizin vergi ödemesi söz konusu olmayacak.- İkinci Müjde: Bu da sizinle ilgili..Kira gelirini beyan edeceksiniz ama “gerçek gider” yöntemini seçtiğinizde, ödediğiniz kirayı aldığınız kiradan düşecek ve hiç vergi ödemeyeceksiniz. Hadi gözünüz aydın..Hem kayınvalidenize hem de size vergi yok."


Şükrü Kızılot / HÜRRİYET


Geri Dön