26 / 11 / 2024

Mülkiyetin iktisabı kaç çeşittir?

Mülkiyetin iktisabı kaç çeşittir?

Mülkiyetin iktisabı nedir? Mülkiyetin iktisabı kaç çeşittir? Mülkiyetin aslen ve devren iktisabı nasıl gerçekleşir? Mülkiyetin iktisabı konusu hakkında detaylı bilgi almak için haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz..




Mülkiyet hakkı kavramı


Mülkiyet hakkı kavramı nın tanımına Medeni Kanunda yer verilmediği gibi, Anayasada da mülkiyetin tanımı yapılmamıştır. Ancak, 4721 sayılı Kanunun 683 üncü maddesinin ilk fıkrasına göre; bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir. 


Medeni Kanundaki mülkiyet kavramına ilişkin düzenlemeler ve genel hükümlerden hareketle mülkiyet; maddi varlığı olan şeyler üzerinde tam egemenlik sağlayan bir hak olarak tanımlanabilir. Mülkiyet hakkının verdiği yetkileri, o şeyin malikinin rızası olmadan başkaları kullanamıyor. "Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası  açabileceği gibi, her türlü haksız el atmanın önlenmesini de dava edebilir" (Medeni Kanun md. 683/2). Ancak, mülkiyet hakkının kullanımının da sınırları vardır. Bu sınırlar anayasa ve yasalar ile çiziliyor.


Mülkiyetin iktisabı kaç çeşittir?


Mülkiyet ve mülkiyet hakkı kavramı nın tanımını yaptığımıza göre biraz da mülkiyet iktisabından söz edelim. Mülkiyetin iktisabı iki şekilde oluyor:


Aslen iktisab; Sahipsiz veya sahibi belli olmayan bir malın iktisabıdır. Gayrimenkullerin aslen iktisabı; sahipsiz araziyi işgal, sahipsiz yerlerde yeni arazi teşekkülü, müruruzaman (zaman aşımı) ile iktisab, lükata (sokakta bulunup alınan mal), sahipsiz malı ihraz, define bulma, hukuki tağyir veya iki malın karışması ve birleşmesi suretiyle olabilir.


Devren iktisab: Sahipli bir malın, sahibinin rızası yani satış, vasiyet, bağış, mahkeme ilamı ile el değiştirmesidir Bir gayrimenkulün devir işleminin resmi şekilde ve resmi merciler huzurunda yapılması, tapu siciline tescili mecburidir Yeni malik, tapu tescil işlemleri tamamlanmadıkça, o mal üzerinde devredici tasarruflarda bulunamaz


Menkul malların devren iktisabı, resmi bir şekle tabi değildir Taraflar, yazılı veya sözlü olarak devir yapabilirler Devir işlemi, devir konusu malın, yeni alıcıya teslimiyle kesinleşir.


Gayrimenkul mülkiyeti, arazinin yararlı olacak derecedeki altını ve üstünü de ihtiva eder Yatay sınırları ise, planda ve yeryüzünde gösterilen işaretlerle tespit edilir.



Hukuki bakımdan mülkiyet!

Tapuda kayıtlı olmayan taşınmazlarda mülkiyet hakkı!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön