18 / 05 / 2024

aslen iktisab

aslen iktisab

Mülkiyetin iktisabı nedir? Mülkiyetin iktisabı kaç çeşittir? Mülkiyetin aslen ve devren iktisabı nasıl gerçekleşir? Mülkiyetin iktisabı konusu hakkında detaylı bilgi almak için haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz..

Ünlü gazeteci Hıncal Uluç hayatını kaybetti iddiası! Hıncal Uluç kimdir neden öldü kaç yaşındaydı?

Ünlü gazeteci Hıncal Uluç'un tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği açıklandı. 83 yaşında hayatını kaybeden Hıncal Ulıç kimdir, en son hangi gazetede köşe yazarlığı yapıyordu. Hıncal Uluç aslen nerelidir, Hıncal Uluç'un hastalığı neydi? İşte detaylar...

Günlük kayıt dışı kiralanan evler güvenlik tehdidi oluşturuyor!

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, emniyet açısından günlük kiralık evlerin tehdit haline geldiği uyarısında bulundu. Bayındır, söz konusu evlerin aslen imar planlarında ‘mesken’ olarak gözüktüğüne dikkat çekti.

Ludwig Mies van der Rohe kimdir?

Mimar Ludwig Mies van der Rohe kimdir? Mimar Ludwig Mies van der Rohe, hayatı boyunca hangi işlerde görev aldı? Ludwig Mies van der Rohe aslen nerelidir?

Bitmemiş inşaatlardan konut satışında vergilendirme!

Satışa ilişkin ödeme yapılmış olsa dahi alıcı tarafından söz konusu dairenin iktisabı, fiilen teslim tarihi olacaktır. Satıcı inşaat firması açısından ise inşaatı devam eden dairenin satışı, fiilen teslim tarihi olarak kabul edilecektir...

Ölmeden mirastan mal kaçırma nasıl önlenebilir?

Mirasbırakan, gerçekte bağışlamak istediği tapulu taşınmazını, tapuda yaptığı resmi sözleşme ile devrederek aslen hak sahibi olan diğer mirasçıları da haksız şekilde mirastan mahrum bırakabiliyor. Peki, ölmeden mirastan mal kaçırma nasıl önlenebilir?

Ramiz Köfte Köln'de şube açacak!

Akhisar’dan çıkan ancak aslen Makedon köftesi yapan Köfteci Ramiz, Türkiye’de 132 şubeye ulaştıktan sonra şimdi Avrupa’ya açılıyor. İlk restoranını Haziran ayında Köln’de açıp yayılacak.

Kazandırıcı zamanaşımı nedir?

Kazandırıcı zamanaşımı, mülkiyet hakkı başta olmak üzere, menkul ve gayrimenkuller üstünde aynî bir hakkın aslen kazanılması yolu olarak karşımıza çıkıyor. İşte kazandırıcı zamanaşımı esasları bu haberde...

Zilyetlik nasıl kazanılır?

Zilyetlik, özel hukuk konusu mallar üzerinde gerçekleştirilebilir. Peki, zilyetlik nasıl kazanılır? Zilyetliğin kazanılmasında başlıca iki türlü yol bulunuyor. Bunlar: Zilyetliğin aslen kazanılması be fer'i kazanma yolu..

Kadastro harç oranları 2014!

2014 yılında uygulanacak kadastro harç oranları nelerdir? 2014 yılında aslen senetsiz gayrimenkullerin zilyedi adına kadastrolanması veya tapulanmasında, beyanname vermeyenler için yüzde kaç oranında harç tahsil edilecek?

Mülkiyetin iktisabı kaç çeşittir?

Mülkiyetin iktisabı nedir? Mülkiyetin iktisabı kaç çeşittir? Mülkiyetin aslen ve devren iktisabı nasıl gerçekleşir? Mülkiyetin iktisabı konusu hakkında detaylı bilgi almak için haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz..

Mülkiyetin aslen iktisabı ne demektir?

Zaman aşımı, işgal, yeni arazi oluşumu gibi durumlarda söz konusu olan mülkiyetin aslen iktisabı ne demektir, ayrıntıları...

Mülkiyetin devren iktisabı ne demektir?

İlgili kişilerin karşılıklı anlaşmaları sonucunda veya iradeleri dışında miras yolu ile gerçekleşen mülkiyetin devren iktisabı ne demektir?

Mülkiyet nedir?

Mülkiyet kavramı içerisinde birçok tanımı barındırıyor. Mülkiyet hakkı, mülkiyetin aslen iktisabı, mülkiyetin devren iktisabı bu tanımlar arasında geliyor. İşte tüm detaylarıyla mülkiyet nedir? için yanıtlar...

aslen iktisab Haberi

aslen iktisab

Mülkiyet hakkı kavramı


Mülkiyet hakkı kavramı nın tanımına Medeni Kanunda yer verilmediği gibi, Anayasada da mülkiyetin tanımı yapılmamıştır. Ancak, 4721 sayılı Kanunun 683 üncü maddesinin ilk fıkrasına göre; bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir. 


Medeni Kanundaki mülkiyet kavramına ilişkin düzenlemeler ve genel hükümlerden hareketle mülkiyet; maddi varlığı olan şeyler üzerinde tam egemenlik sağlayan bir hak olarak tanımlanabilir. Mülkiyet hakkının verdiği yetkileri, o şeyin malikinin rızası olmadan başkaları kullanamıyor. "Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası  açabileceği gibi, her türlü haksız el atmanın önlenmesini de dava edebilir" (Medeni Kanun md. 683/2). Ancak, mülkiyet hakkının kullanımının da sınırları vardır. Bu sınırlar anayasa ve yasalar ile...