07 / 01 / 2025

devren iktisab

devren iktisab

Mülkiyetin iktisabı nedir? Mülkiyetin iktisabı kaç çeşittir? Mülkiyetin aslen ve devren iktisabı nasıl gerçekleşir? Mülkiyetin iktisabı konusu hakkında detaylı bilgi almak için haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz..

Pandemide özel okul satışları patladı! 

Koronavirüs salgını ile birlikte okulların kapanması nedeniyle özel okullar öğrencileriyle beraber devren satılığa çıkarıldı. 

Osmanbey'de iki dükkandan biri kiralık!

Türkiye tekstil ihracatının merkezi Osmanbey’i koronavirüs salgını vurdu. Bölgede iki ile üç mağazadan birinde ‘devren kiralık' ilanları asılı...

Antalya'da devren satılık ilanları arttı!

Ekonomideki kötü gidişin en güzel ispatı "devren satılık" yazıları Antalya esnafı oldukça sıkıntılı günler geçiriyor. Tamamen seçime odaklanma ekonominin adeta uçuruma sürüklenmesine neden oluyor.

Bitmemiş inşaatlardan konut satışında vergilendirme!

Satışa ilişkin ödeme yapılmış olsa dahi alıcı tarafından söz konusu dairenin iktisabı, fiilen teslim tarihi olacaktır. Satıcı inşaat firması açısından ise inşaatı devam eden dairenin satışı, fiilen teslim tarihi olarak kabul edilecektir...

Devren kiralamak ne demek?

Borçlar Kanunu gereğince, kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını olduğu sürece kira ilişkisini başkasına devredebiliyor. Bu noktada ortaya çıkan devren kiralamak ne demek? Devren kiralama nasıl yapılır?

Devren kiralık sözleşmesi!

Borçlar Kanunu gereğince taşınmaz kiracısı, kiraladığı taşınmaz malı tekrar bir başkasına kiraya verebiliyor. Bu kiralama uygulamasına "Devren kiralık" deniyor. Peki devren kiralık sözleşmesi nasıl hazırlanır?

Devren kiralık nasıl oluyor?

Kiracının yasal hakları arasında, kiraladığı taşınmaz malı tekrar kiraya vermek yer alıyor. "Devren kiralık" olarak ifade edilen bu anlaşma nasıl yapılıyor? Devren kiralık nasıl oluyor?

Devren kiralık nedir?

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızası olduğu sürece, kira ilişkisini bir başkasına devredebiliyor. Peki devren kiralık nedir? Devren kiralama işlemi nasıl yapılır? Bu kiralama işleminin yasal esasları nelerdir?

Bursa Müjdat Gezen Sanat Merkezi 4 milyon TL'ye devren satılık!

Sanatçı Müjdat Gezen, Bursa’da büyük umutlarla kurduğu sanat merkezini gazete ilanıyla satışa çıkardı. Belediye arsasına 22 yıllığına yapılan 4 katlı sanat merkezi için 4 milyon lira isteniyor...

Kiracının devir hakkı var mı?

Devren kiralık olarak da bilinen; kiracının devir hakkı ile ilgili yasal hükümler kanunun 323. maddesinde şu şekilde sıralanıyor. Kanun hükümlerine göre kiracının devir hakkı var mı? İşte yanıtı...

Mülkiyetin iktisabı kaç çeşittir?

Mülkiyetin iktisabı nedir? Mülkiyetin iktisabı kaç çeşittir? Mülkiyetin aslen ve devren iktisabı nasıl gerçekleşir? Mülkiyetin iktisabı konusu hakkında detaylı bilgi almak için haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz..

Mülkiyetin aslen iktisabı ne demektir?

Zaman aşımı, işgal, yeni arazi oluşumu gibi durumlarda söz konusu olan mülkiyetin aslen iktisabı ne demektir, ayrıntıları...

Mülkiyetin devren iktisabı ne demektir?

İlgili kişilerin karşılıklı anlaşmaları sonucunda veya iradeleri dışında miras yolu ile gerçekleşen mülkiyetin devren iktisabı ne demektir?

devren iktisab Haberi

devren iktisab

Mülkiyet hakkı kavramı


Mülkiyet hakkı kavramı nın tanımına Medeni Kanunda yer verilmediği gibi, Anayasada da mülkiyetin tanımı yapılmamıştır. Ancak, 4721 sayılı Kanunun 683 üncü maddesinin ilk fıkrasına göre; bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir. 


Medeni Kanundaki mülkiyet kavramına ilişkin düzenlemeler ve genel hükümlerden hareketle mülkiyet; maddi varlığı olan şeyler üzerinde tam egemenlik sağlayan bir hak olarak tanımlanabilir. Mülkiyet hakkının verdiği yetkileri, o şeyin malikinin rızası olmadan başkaları kullanamıyor. "Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası  açabileceği gibi, her türlü haksız el atmanın önlenmesini de dava edebilir" (Medeni Kanun md. 683/2). Ancak, mülkiyet hakkının kullanımının da sınırları vardır. Bu sınırlar anayasa ve yasalar ile...